понедељак, 30. јануар 2012.

ČUDO OD ČOKOLADE :)


Da li ste se u neki kolač zaljubili na prvi ZALOGAJ???
Mislila sam da me nijedan slatkiš ne može oboriti već
na prvi zalogaj, jer nisam ljubitelj slatkiša, ali za sve postoji
prvi put :)
Već par meseci se na Coolinrici vrti ovaj recept i nema ko ga
nije isprobao.... Konačno sam i ja rešila da napravim i več kod spremanja
sam znala da če biti prava čokoladna bomba...Kolač s 300 g čokolade i
500 ml slatke pavlake samo takav i može biti- bombastičan :)
Treba samo napomenuti da se kora mora malo prohladiti, a takodje i fil,
i tek tada preliti preko izbockanog testa. Savetujem vam da ivice pleha u
kome pečete kolač ne premazujet masnoćom, a ja od nedavno imam jedan trik:
u pleh prvo uspem hladnu vodu, onda je prospem a pleh podmažem uljem :)
Tako pripremljen pleh je baš dobar za ovakve kolače gde ne treba da se
oseti brašno, a opet da se kolač ne zalepi.
Kolač napraviti dan ranije, dobro ga prohladiti i uživati :)

среда, 25. јануар 2012.

MEKIKE


Volim da isprobavam recepte za testa i peciva, a večeras sam
napravila mekike koje treba probati :)
Veoma lako se prave, testo je mekano kao za krofne, ali bez jaja i mleka, od onoga
što uvek imate u kući :)
Njihovo rastezanje nauljenim rukama im daje hrskavost i sprečava da upiju ulje
tokom prženja...Unutra su mekane, spolja hrskave i možete ih jesti slane i slatke,
kako već volite i želite :)

субота, 21. јануар 2012.

DOMAĆI REZANCI ZA SUPU



Svi u kući volimo domaće rezance za supu, ali nemam ih uvek pripremljene i onda krenem da kupujem razne kojih ima u prodaji...Budu tu i oni nazovi domaći, žute se ali su kao pena, i kad ih zakuvate u supu- doživite razočarenje. Nema ni traga od jaja, sve se nekako slepe i potpuno su nejestivi. A potrebno je samo malo sastojaka, malo dobre volje i vremena, pa da se spreme domaći rezanci :)
Ovog puta sam, na nagovor moje ćerke, pristala da ih umesim i napravim... Kupila sam provereno domaća jaja, najbolje brašno koje godinama koristim i uz malu pomoć supruga, za okretanje ručice na mašini za rezance, danas imamo 600 g pravih domaćih rezanaca :)

Sastojci :
6 jaja
600 g mekog brašna tip "400"

U sud za mešenje razbiti jaja, dodati polovinu brašna i varjačom dobro umutiti.
Postepeno dodajte ostatak brašna i ručno mesiti.

Testo treba da je žilavo, da se ne lepi za ruke i da je kompaktno.
Prebaciti testo na pobrašnjen stolnjak, ostaviti ga pokrivenog 15 minuta.

Nakon tog vremena uz pomoć oklagije i malo spretnosti, uz dodavanje brašna
na oklagiju i radnu površinu, razvući testo u što veći krug.

Iseći trakice širine 5 cm i dužine 10 cm i istanjiti ih na mašini za
rezance.
Tako rastanjene trakice ostaviti na čistom stolnjaku da se malo šprosuše,
ali ne i da se presuše. U zavisnosti od toplote prostorije to je oko 30 minuta.

Iseći trakice u rezance na mašini, rasprostrti ih u tankom sloju na čistom stolnjaku
i ostaviti ih preko noći da se dobro prosuše.

Tako osušene rezance nežno pokupiti i odložiti u krpenu vrećicu, ili u neku kartonsku
kutiju u koju ste stavili platnenu krpu. Čuvati ih na suvom mestu i po potrebi
zakuvavati.

петак, 20. јануар 2012.

HRSKAVE KIFLE :)


Još jedne kifle koje su nas oduševile...Malo drugačiji način premazivanja, sastojci već poznati, recept iz nedeljnog časopisa koji nagradjuje recepte čitalaca i uvek se nadje nešto novo i zanimljivo što vredi probati :)

Testo :

500 ml mleka
50 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
300 ml ulja
2 jajeta
1 kg mekog brašna tip 400

Premazivanje :
1 jaje
200 g margarina Moje Premium
po želji susam


Priprema :
1
U mlako mleko staviti šećer, malo brašna i izmrvljen sveži kvasac. Ostaviti da nadodje, i sve to raditi na sobnoj temperaturi.
2
U sud za mešenja sjediniti ulje, jaja i so, pola količine brašna te dodati nadošli kvasac. Varjačom ili mikserom blago sjediniti i malo " izlupati" testo kao za krofne.
Uz dodavanje ostale količine brašna umesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Pokriti testo, ostaviti na toplom da udvostruči količinu i nakon toga ga podeliti na 4 dela.
3
Svaku loptu oklagijom razvući u krug prečnika 40 cm i isecite testo na 12 ili 16 delova, u zavisnosti koju veličinu kifli želite.
4
Istopite 50 g margarina i četkicom premažite svaki trougao testa, te urolajte u kiflu.
Redjati ih u pleh u koji ste pre toga izrendali 75 g margarina i ostavite ih da odstoje 30 minuta na toplom mestu.
5
Kifle premazati umućenim jajetom i pospite susamom.
Na svaku kiflu stavite malo preostalog margarina koji nije otopljen već sobne temperature.
Peći ih oko 20 minuta na 200 stepeni.
6
Ova kifle možete ostaviti prazne ili ih puniti slanim punjenjem po želji. Ja sam stavila narendanu gaudu .
Ako ne koristite margarin, a kod ovog peciva je korišćen margarin koji se proizvodi od suncokretovog i palminog ulja i stvarno je kiflama dao poseban ukus i miris, pokušajte sa buterom.

среда, 18. јануар 2012.

POSNA SARMA


Za sve koji je vole...:)

Sastojci :

4 struka praziluka
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 1/2 šolja pirinča
1 kašika soli
1 kašika tucane crvene paprike
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
1-2 glavice kiselog kupusa
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica začina

Zaprška:
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašika mlevene crvene paprike

Priprema:

1
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus prekiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata.
2
Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati.
3
Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.
4
Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri.
5
Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova, napraviti zapršku.
Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu.Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
6
Ako imate Smederevac, nakon zapržavanja, posudu sa sarmom ubaciti u toplu rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka.
Ko voli i ima, može izmedju savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu....Tada je sarma posebnog ukusa i svi je rado jedu.

среда, 11. јануар 2012.

PADEJSKE KIFLE



Odavno ih već merkam na Coolinarici i konačno sam
ih isprobala...KOristila sam buter, jer mast retko ili skoro nikada ne stavljam u peciva ako nemam domaću,nadevala ih gaudom i ispale su fenomenalne.
Sam postupak spremanja je mnogo jednostavnijih od mojih omiljenih KUPUS KIFLI,
a ukus, mekoća i listanje su isti. Obavezno ih treba probati :)

понедељак, 02. јануар 2012.

PAKETIĆI IZNENADJENJA :)


Jela s piletinom i od piletine su često na našem stolu...Ovo je još jedno u nizu, pripremljeno od onoga što se zateklo u frižideru :)

Sastojci :)

500 g pilećeg filea
50 g šunke ili pančete
50 g sira tipa Gauda i sl.
6 komada mariniranih šampinjona
malo senfa
1 kašika soja sosa
po želji začina
malo ulja
alu-folija

Priprema :)

Napraviti tanje šnicle od filea, posuti začinom i po par kapi soja sosa.
Od ove količine imala sam 5 šnicli.
Sitno iseći šunku i šampinjone, a sir na tanke režnjeve.
Uzeti alu foliju i napraviti paketiće.
Foliju premazati uljem, staviti pil. file, premazati ga senfom i stavljati fil od šunke i šampinjona.
Preko toga staviti režanj sira, preklopiti meso i uviti foliju kao paketić.
Slagati paketiće u vatrostalnu posudu i peći u rerni na 200 stepeni 35 minuta.
Na kraju otvoriti foliju i ostaviti još 5 minuta u toploj rerni da malo porumeni meso.
Sluziti toplo uz pire krompir i sezonsku salatu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...