петак, 30. март 2012.

UŠTIPCI SA KISELOM VODOM

Brzi, ukusni, jednostavni i svima omiljeni :)

 Sastojci :
 10 g svezeg kvasca
 1 kasicica secera
 1 kasicica soli
 1/2 l kisele vode
 500 g brasna tip "500"
 po zelji:
2jajeta
 ulje za przenje

 Priprema

1
Zagrejati kiselu vodu da bude mlaka, dodati kasicicu secera i kavasac i sacekati da se rastvori.

2
U dublji sud staviti smesu sa kvascem, dodati so i po zelji jaja i sve dobro promesati.

3
Polako dodavati brasno i mutiti mikserom ili varjacom da se dobije mekano testo. Testo je gusce nego za palacinke, a redje od klasicnog testa za ustipke.

4 Ostaviti testo na sobnoj temperaturi da nadodje i popuni sud.

5
 U dublju serpu staviti ulje, trebalo bi da je 10 cm visine, zagrejati do maksimuma, smanjiti na srednju temperaturu i kasikom zahvatati testo i spustati u vrelo ulje da se przi.

6
 Prziti po par minuta sa obe strane, izvaditi na upijajuci papir i sluziti tople.

уторак, 20. март 2012.

Jagnjeće pečenje


Bliže se praznici, stiže jagnjetina i za sve koji je vole jedan
praktičan recept za spšremanje u kući :)



Sastojci :

3 kg jagnjetine/ plećka sa rebarcima/
po ukusu soli . senfa
1 dl mešavine vode i belog vina
0,5 dl ulja
začini po želji ruzmarin

Priprema :

1
Jagnjetinu oprati i prosušiti.
2
Zarezati meso na više mesta
duž plećke da bi bolje primilo
začine.
3
Pomešati vodu, belo vino, ulje
i ruzmarin i staviti u vatrostalnu
posudu u kojoj će se peći meso.
4
Jagnjetinu dobro posoliti, utrljati
so svuda po mesu. Po želji u zaseke
i po površini mesa premazati senf.
5
Spustiti meso u posudu i prekriti
alu-folijom.
6
Peći meso najpre pokriveno folijom
na 200 stepeni. Povremeno vaditi
posudu, okretati meso i zalivati
sokom koje je pustilo. Pred kraj
pečenja skinuti foliju i ostaviti još
15 minuta da se uhvati lepa korica.
7
Malo prohladiti i servirati uz krompir
koji ste ispekli kraj mesa.

субота, 17. март 2012.

IZAZOV

Neka nova igrica, zanimljiva i neobična za kulinarski blog, ali
rado ću je odigrati na poziv drage Nastasje :)
Hvala puno :)

Pravila su sledeća:

1.Nabrojati tri najviše korišćene ili najdraže alatke u svom hobiju,tj.kuvanju

2.Nabrojati tri stvari koje bi želele da imate

3.Izazvati svoja tri blog prijatelja


1.Najviše koristim oklagiju, modlicu za krofne i naravno silikonsku četku za premazivanje peciva.

2. Volela bih da imam veću kuhinju, ali to je potpuno nemoguće i zato se
trudim da u ovoj mini kuhinji napravim sebi ugodan prostor.

3. Izazivam:

LAKU KUHARICU

SWEET FOOD


VERU

Izvolite se igrati :)

уторак, 13. март 2012.

DOMACI CRNI HLEB


Volimo domaci hleb, sto zbog ukusa sto zbog onog mirisa koji ima tek peceni hleb.....Ovog puta sam koristila recept sa kesice brasna i bas je bio pravi hleb....:)

Sastojci :
10 g svezeg kvasca
230 ml tople vode
1 kasicica soli
450 g brasna tip 950/ crno brasno/
po potrebi ulje

Priprema :
1
IZMRVITI KVASAC, DODATI VODU I SO I UZ POSTEPENO DODAVANJE BRASNA UMESITI TESTO.
2
Ostaviti posudu sa testom na toplom mestu da udbostruci kolicinu, premesiti ga i ostaviti da jos jednom naraste.
Odgovarajucu modlu ili pleh u kojem ce se peci hleb dobro podmazati uljem, ubaciti testo koje ste malo oblikovali, premazati ga uljem i po vrhu da bi korica bila sjajna i hrskava.
3
Ukljuciti rernu na 250 stepeni, staviti hleb i peci ga 15 minuta, nakon toga smanjiti na 200 stepeni i peci jos 20 minuta.
Za to vreme hleb treba da je pecen, mozete proveriti tako sto cete izvaditi posudu sa hlebom i na ruci odmeriti da li je lagan, izvaditi hleb, malo ga po vrhu poprskati vodom i uviti u cistu krpu.
Ostaviti ga da se ohladi i uzivati.

субота, 10. март 2012.

ČOKO KIS KEKS :)



Još jedan keks s čokoladom...Neodoljivi vragolani :)

Testo :
125 g margarina s ukusom slatke pavlake
150 g šećera
1 jaje
1 kašičica vanil šećera
1 kašičica praška za pecivo
170 g brašna
150 g komadića čokolade

Priprema :

Mikserom umutiti margarin i šećer,dodati
vanilin šećer, jaje i brašno pomešano s
praškom za pecivo. U dobijenu smesu
lagano umešajte čokoladu.

U pleh za pečenje staviti pek papir i
redjati male kiglice testa.

Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni.
Pečene ohladiti u plehu i izvaditi ih.


AMERIČKI KEKSI SA KOMADIĆIMA ČOKOLADE :)


Volimo keksiće, oni s čokoladom su nam posebno omiljeni,
i uvek isprobavam nove recepte..Ovog puta je recept sa
Coolinarike, i keksići se brzo spremaju,
mogu dugo da stoje i svi smo uživali u njima :)

понедељак, 05. март 2012.

MAFINI S MEDOM I LOMLJENOM ČOKOLADOM


Uhvatila me faza mafina i stalno isprobavam nove recepte.
Ovaj sam pronašla na Coolinarici i stvarno su dobri....
Med im daje poseban ukus, čokolada je kod nas omiljena, tako
da smo uživali :) Probajte ih !

четвртак, 01. март 2012.

POST NA VODI



Evo ideje za čorbe koje možete spremati u ove dane posta...

ČORBA S PIRINČEM:

100 g pirinča,
1 glavicu crvenog luka,
1 šargarepu staviti u malo vode da se
kuva dok pirinač ne odmekne...
Dodati paradajz sok po ukusu, doliti vode
do željene gustine čorbe, začiniti vegetom,
bosiljkom i peršunom, još malo prokrčkati i uživati.

MINESTRONA :

Na vodi prodinstati glavicu crvenog luka, dodati
smrznutu mešavinu za minestronu, i uz dolivanje
vode dinstati dok povrće ne odmekne.
Dodati vode do željene gustine,1 kašiku griza, paradajz sok po
ukusu, začiniti po želji, sve prokrčkati i služiti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...