субота, 28. јул 2012.

DOBOŠ TORTA

U našoj porodici ovo je omiljena torta koju pravimo za sva značajnija slavlja :) Ovog puta sam koristila recept ASTALA i pravila sam je u četvrtastom plehu zbog boljeg sečenja...Torta je baš prava poslastica budimpeštanskih majstora :) Hvala Veri na preciznom receptu :)

Za kore
8 jaja
8 kašika kristal šećera
8 kašika brašna

Fil:
4 jaja
150 gr šećera u prahu
5 vanilin šećera
200 gr čokolade
250 gr putera -nikako margarina!!!

Šećerna glazura- grilijaž:
300 gr kristal šećera

PRIPREMA:

Prvo umutite belanca u cvrst sne-mikserom,potom dodajte 4 kasike secera i opet sve cvrsto umutite.
Zumanca kulinarskom zicom sjedinite-umutite sa 4 kasike secera dok smesa ne posvetli.
Spojite ove dve smese,najbolje izmesati kulinarskom zicom.
Pecite kore.
Ove kore su se pekle u ovalnom pekacu sa stipaljkom,prekrivenog pek papirom.Mera za jednu koru je bila kutlaca srednje velicine.
Od ove smese moze da se ispece i do 14 kora-vrlo,vrlo tankih.
Pre nego sto  pocnete da ih pecete:
Treba biti svestan da se ova torta ne radi "na brzaka".
Potrebno je dosta slobodnog vremena,volje i ozbiljnosti.



Fil:

U posudi sa duplim dnom,za mesenje na pari,umutiti 4 jajeta,sa 150 g secera u prahu,te jednom kesicom vanil secera,dok masa ne postane gusta.
Skinuti sud sa vatre i dodati cokoladu,koja ce se sama rastopiti u vrelom filu.Naravno da je potrebno svo vreme mesati dok se cokolada ne otopi.
Penasto umutiti puter i kada se masa doobro ohladi sve spojiti.

Zatim filovati kore, sve do poslednje, a na poslednju staviti šećernu glazuru,koja  se priprema ovako:
 Secer "otopiti",preliti preko zadnje kore "odozgo,nozem premazanim puterom,napraviti snite.
Najbolje je da u tome imate pomoc sa strane,u dodavanju noza,mozete imati dva,tri noza spremljena za secenje,jer je  potrebna brzina.
Na kraju korice izravnati i okolo je namazati, takodje čokoladnim filom.

NAPOMENA: Recept sam prenela s ASTALA kako je tamo napisan.
 Ja sam ispekla samo 8 kora na pravougaonim tankim plehovima. Imam ih 2, tako da se kore mnogo brzo ispeku jer dok se jedna kora peče drugu stavljam na pleh i tako redom. Na dno pleha stavljam pek papir i preko ide testo.

четвртак, 19. јул 2012.

BATHURA

Pod uticajem indijskih serija, a i zainteresovana slikama na Coolinarici, isprobala sam ove brze, ukusne i mekane pržene pogačice :) Svima ih preporučujem, mogu se jesti slane ili slatke, pripremaju se jednostavno i pravo je uživanje praviti ih :)

среда, 11. јул 2012.

ROLNICE SA SIROM

Ako volite pituljice, a ne volite da ih pržite u ulju, ovo je pravi recept za vas :) Preporučujem ih umesto gibanice i raznih pita jer su brze za spremanje, nema puno masnoće i svi će ih rado jesti :)

BELI MEDALJONI

Piletina je kod nas br.1 i uvek volim da proban nove i nove načine spremanja... Ovo je recept s Coolinarike i samoj sebi se čudim što ga nisam pre isprobala... Piletina je mekana, sočna, ukusna i sve pohvale za brz i jednostavan recept :)

Sastojci

    1. 1
      Meso isecite na manje šniclice, ne puno tanke, ali ni puno debele.
      Svaki šniclu istucite tučkom za meso. 
    2. 2
      Umutite jaje sa pavlakom. Ukoliko su vam jaja sitna stavite dva. Pospite vegetom i dodajte još neki začin ukoliko volite.
      U dobijenu masu uronite isečeno meso. Uronite ga tako da sa svih strana bude pokriveno pripremljenom masom od jaja i pavlake. Meso ostavite u frižideru da stoji tako najmanje 2 sata, a može i duže. Najbolje da pripremite meso uveče, a da sutradan pečete.
    3. 3
      Pripremljeno meso vadite i valjajte u prezlu ili brašno ili projino brašno. Kako vam volja. Ja sam isprobala sa svim vrstama brašna i ne znam sa kojim mi je lepše.
      Pržite na ulju u zagrejanom tiganju sa obe strane dok ne porumeni.
    4. SASTOJCI:
     oko 400 grpilećeg (ćurećeg) belog mesa
  •  1 kom(veće) jaje
  •  2 pune kašikekisele pavlake
  •  vegeta
  •  brašno ili prezla ili projino brašno
  •  ulje
  •  začini po želji



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...