среда, 22. август 2012.

MAFINI SA TIKVICAMA

Volim mafine zbog jednostavne pripreme i njihovog ukusa, a ovi slani s tikvicama su me oduševili :) Nema puno stajanja kraj šporeta, nema ni prženja a ukus im je odličan :)

 Sastojci :
 1 veća ili 2 manje tikvice
180 ml jogurta
2 jajeta malo soli
1 prašak za pecivo
4 kašike ulja
2 čaše
od jogurta oštrog brašna ili mešavina speltinog, heljdinog i ovsenog brašna

 Priprema :

 Oljuštiti tikvice, narendati ih, posoliti i ostaviti ih 10 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Umutiti jaja s jogurtom, brašnom, praškom za pecivo i uljem, dodati tikvice, ne cediti ih, sve dobro sjediniti i puniti kalupe za mafine.
 Ovo je količina za 12 mafina.
Peći ih 30 minuta na 200 stepeni.

недеља, 19. август 2012.

MAFINI U 3 VARIJANTE

Mafina nikad dosta...Ovo je još jedan recept
za njih, možete odabrati ukus i kombinaciju po želji a kod nas je bila čoko varijanta :)

SASTOJCI:
Ručno umutiti
  • 1
    1.  Ručno umutiti jaje, šećer, jogurt i ulje.
    1. 2
      Tome dodati brašno s praškom za pecivo.
      Ovo bi bila osnovna smjesa.
    2. 3
      Sad varijacije, za čokoladne muffine:
      u osnovnu smjesu dodati kako i izlomljenu čokoladu. Po ukusu može se dodati cimet, džumbir, grožđice ili malo kore od narandže.
    3. 4
      Za rafaelo muffine:
      u osnovnu smjesu dodati mlijeko u prahu, kokos i izlomljenu bijelu čokoladu.
    4. 5
      Za voćne muffine:
      u osnovnu smjesu dodati 2 kašike brašna ili gustina,nasjeckano voće ili pekmez/marmeladu
    5. 6/slika/578993/
      U kalupe za muffine staviti papirne korpice. Rub kalupa premazati margarinom/maslacem kad muffin-i narastu da se ne zalijepe za rub. U kalupe nasuti, po želji, do pola(za manje muffine) ili 2/3(za muffine u obliku pečurke).
    6. 7
      Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C pet minuta, zatim smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta.

недеља, 12. август 2012.

LETNJI RUČAK

U ove letnje dane kad temperature prelaze 30 stepeni a pijace su pune povrća, treba to iskoristiti i hraniti se zdravo :) Ovo je jedan lagan, brz i ukusan ručak :)

 Sastojci :

 500 g tikvica ili plavog paradajza
 300 g mlevene piletine ili ćuretine
 2 parčeta tost hleba
 1 jaje
 malo soli
 po ukusu vegete
 po želji beli luk
 po potrebi voda
 po potrebi jogurt s 0 % mm
 malo maslinovog ulja

 Priprema :

 1
Samleti meso, natopiti hleb s vrlo malo vode, sjediniti meso i hleb, dodati vegetu po ukusu, jaje i ,ako volite, beli luk nekoliko češnja. Ovu smesu ostaviti 2 sata u frižideru.

2
Uzeti tikvice ili plavi, ako su mladi ne ljuštiti ih, dobro oprati i iseći na kocke. Posoliti povrće i ostaviti ga samo dok pripremite ćufte.

3
Od smese za ćufte napraviti loptice, spljoštiti ih i početi pripremu ručka.

4
 Uzeti vatrostalnu posudu i malo je po dnu premazati uljem, staviti povrće bez odbacivanja vode koju je pustilo, po vrhu povrća složiti pripremljene ćufte da ga prekriju. Dodati vode da je bude u visini polovine pripremljenog ručka, preko doliti jogurt da sve ogrezne i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

5
Na polovini pečenja okrenuti ćufte da se peče i druga strana. Ručak je gotov kad sva tečnost uvri a ćufte se blago zarumene.
 Poslužiti uz omiljenu salatu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...