недеља, 30. септембар 2012.

GRIZ NOKLICE MEKANE KAO DUŠA

Ove sam griz noklice jednom probala po receptu Sanje s Coolinarike, bila prezadovoljna i sada su to moje omiljene knedlice :) Mekane i pahuljaste, nikada ne omane priprema i svakako ih treba probati :)

недеља, 23. септембар 2012.

KROASANI

Recept sam pronašla u časopisu koji izlazi u Srbiji i poželela sam da ih isprobam...Sad kad sam krenula da ga pišem vidim da je sličan mojim MAMINIM KIFLAMA tako da ću opisati samo deo izrade. Kifle su mekane i lisnate ali ne previše masne i baš su nam se svidele :)

 Sastojci:

 250 ml vode
 250 ml mleka
 40 g svežeg kvasca
 200 ml ulja
 1 žumance
 1 kašičica šećera
 2 kašičice soli
 oko 1 kg mekog brašna tip 400

 Premaz :
 200 g krem margarina s ukusom slatke pavlake ili jogurta

 Nadev :

 180 ml kisele pavlake po želji suhomesnato

 Premaz :
 1 jaje i susam
 Priprema : 1 Zamesiti testo kao kod Maminih kifli
i ostaviti ga da naraste i udvostruči količinu. Rastanjiti testo na tanak pravougaonik i premazati ga s 200 g krem margarina s ukusom slatke pavlake ili jogurta. Tako premazano testo urolati u štrudlicu koju podelite na 12 delova. Spajati po 3 takva dela da se dobiju 4 kugle testa. Pokušajte da ih spojite uz todavanje malo brašna ali ih nikako ne mesiti ponovo. 

Nakon desetak minuta rastanjiti svaku kuglu testa u krug, iseći na 12 trouglova koje treba premazati tanko kiselom pavlakom i posuti suhomesnatim po želji. Saviti trougao u kroasan sa što više namotaja, složiti u pleh i tek tada uključiti rernu na 200 stepeni. 

4
 Nakon 10- 15 minuta premazati kroasane umućenim jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni do rumene boje.

субота, 01. септембар 2012.

NAJDRAŽA ČOKOLADNA TORTA

Torta koja je obeležila moje detinjstvo...Nekada mi je pravila mama za rodjendan i početak školske godine...Rodjendanu sam se radovala, ali ne i početku škole :) Sada se više ne radujem ni rodjendanu, godine se množe, a škole se setim tek na ovaj dan :)


 Sastojci
 Testo :
 6jaja
 6 kašika šećera
 2 kašike ulja
 3 kašike vode
 2 kašike čokolade u prahu
 6 kašika hlebnih mrvica

 Fil :
 2 jaja
 150 g šećera u prahu
 50 g čokolade
 150 g maslaca
 200 ml slatke pavlake

 PRIPREMA :

 1
Umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šećer i sve zajedno dobro umutiti mikserom.

2
Dodati žumanca, ulje i vodu i sve mutiti na najslabiju brzinu. Dodati čokoladu u prahu i mrvice i lagano umutiti da se sve sjedini.

3
Pleh veličine 25 x 30 cm obložiti pek papirom, usuti smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni . Torta je pečena kada se lagano odvoji od bočnih ivica pleha.

 4
 Izručiti tortu i ostaviti je da se dobro ohladi. Preseći je celom dužinom na dva jednaka dela a onda svaki još kroz sredinu raseći da dobijete 4 jednaka dela.

5
 Na pari skuvati jaja sa šećerom do potrebne gustine. Skloniti sa ringle, dodati čokoladu i ostaviti ga da se prohladi. Na kraju dodati penasto umućen maslac . Posebno umutiti pavlaku u čvrst šlag i sve dodati u fil. Lagano promešati da se sjedini i filovati kore.

6
Tortu filom premazati sa svih strana i ukrasiti po želji.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...