уторак, 30. октобар 2012.

SLANI MAFINI

lane mafine često pravim i ovo je još jedan način njihovog spremanja :) Sastojke uglavnom imamo svi u kući, kombinujte po želji i uživajte :)

недеља, 28. октобар 2012.

SLANE GALETE S PARMEZANOM

Galete rado pravim u svim varijantama...Ovo su slane, s ukusom parmezana i nas su oduševile :) 

Sastojci :
 1 jaje
 1 kašičica soli
 1 kesica praška za pecivo
 200 ml ulja
 250 ml piva
 40 g parmezana
 1 šaka susama
 400 g brašna

 PRIPREMA :

1
Od svih sastojaka umutiti glatko masno testo. Zagrejati aparat za galete i peći ih na jakoj temperaturi.

2
 Po želji možete kombinovati brašno, staviti još neke semenke, ali je parmezan sastojak koji mora biti i koji im daje poseban ukus.

среда, 10. октобар 2012.

PILEĆI GIROS

Giros je nešto što svako od nas prvo proba i zavoli na letovanju u Grčkoj. Nikada nisam pokušala da ga pravim kod kuće, ali ovaj prvi pokušaj je bio više nego uspešan :) Pileći giros u pita lepinji je bio pravi i uživali smo u njemu. Koristila sam batake bez koske, možete i kombinaciju svinjetine i piletine, obavezno ga ostaviti par sati u marinadi i pržiti na tiganju sa sve marinadom.


SASTOJCI ZA PILETINU:

  • 1/2 kg pilećeg filea ili otkoštenih bataka
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika mešavine biljnog začina
  • 1 kašika origana
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašika soja sosa
  • 3 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika aleve paprike
  • ili gotovu mešavinu začina za giros iz Grčke

PRIPREMA:
Pileći file iseckamo na žilijen ( štapiće) i dodamo senf, ulje , soja sos i začine. Najbolje je sve to ostaviti bar sat do dva u frižideru ( ukoliko niste mnogo gladni) i kad piletina dobro upije sve sastojke propržiti u tiganju. Sve vreme meso mešati da se lepo isprži i ne pregori.

Za giros koristiti domaću pitu za giros.

Od priloga pripremiti pomfrit, naseckati crni luk na kolutove, može kečap, majonez ili tzatziki salata.

TZATZIKI:
  • 1 veliki krastavac
  • 1 kašika mirodjije
  • čen belog luka( može i u prahu)
  • 400 ml kisele pavlake većeg % mm
  • po ukusu soli

PRIPREMA:
 Krastavac izrendamo i dobro iscedimo od soka, a zatim umešamo pavlaku, beli luk i mirodjiju i dodamo soli po ukusu.

Tortilju namažemo tzatziki salatom preko cele tortilje, dodamo  štapiće piletine i pomfrit. 
Malo majoneza i kečapa takodje po ukusu i ko voli crni luk ili paradajz po vrhu.


уторак, 09. октобар 2012.

MAFINI S VIRŠLAMA

Još jedni slani mafini...Ovog puta s viršlama :)

 SASTOJCI :
 1 jaje
 3 iseckane viršle
 50 ml ulja
 1 kesica praška za pecivo
 1/2 kašičice soli
 1 čaša od 180 ml kiselog mleka
 2 dl mleka
 2 čaše od 180 ml mekog brašna

 PRIPREMA :

 1.
 Kuvati viršle 5 minuta, prohladiti ih i iseći na sitne kockice.

 2.
 Umutiti tečne sastojke s jajetom, dodati viršle i na kraju polako dodavati brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo. Ako vam je smesa gusta, dodati još malo mleka da se dobije lepa glatka struktura gušća od testa za palačinke.

 3.
 Sipati smesu u kalup za mafine i peći na 200 stepeni do lepe zlatno žute boje.
Poslužiti uz kiselo mlečni napitak ili ih spakujte deci za užinu uz sokić :)

уторак, 02. октобар 2012.

LISNATE KIFLICE

Mekane kao pena :)
Sastojci :)

 40 g svezeg kvasca
 250 ml mleka
 1 kasicica secera
 200 ml ulja
 250 ml jogurta
 2 kasicice soli
 800 g mekog brasna tip 400
 125 gmargarina

 nadev:
 po zelji. sir, kackavalj, pizza

 premaz:
 1 jaje
 malo ulja

 Priprema :

 1.
U mlako mleko staviti secer, 2 kasike brasna i izmrvljen kvasac i ostaviti 10 mnuta da nadodje.

 2.
Brasno pomesati sa solju, uljem, jogurtom sobne temperature i dodati nadosli kvasac. Najbolje je da prvo stavite pola kolicine brasna, kvasac i malo varjacom izlupati testo. Polako dodajuci brasno mesite testo rukama dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti ga 15 minuta prekriveno da malo kisne.

 3.
 Nadoslo testro podeliti na 6 loptica, malo ih na pobrasnjenoj podlozi premesiti i ostaviti jos 15 minuta.

 4.
Svaku lopticu testa rastanjiti u krug i zrakasto je zaseci na 8 delova, sredina treba da ostane cela.

 5.
 Na sredinu tako pripremljenog kruga narendati zamrznuti margarin.

 6.
 Margarin unakrst preklopiti zasecenim testom.

 7.
 Dobicete lopticu koju ne smete pritiskati niti dodatno sabijati. Tako pripremljene loptice ostaviti jos 15 minuta da narastu.

 8.
Svaku lopticu rastanjiti u krug, iseci na 8 trouglova, staviti nadev po zelji na siri deo i saviti u kiflu sa sto vise namotaja.

 9.
 Kad sve kifle smotate, ukljuciti rernu na 250 stepeni, premazati kiflice jajetom umucenim s malo ulja i peci ih u zagrejanoj rerni do rumeno zute boje.

 10.
Kiflice ce se prilikom pecenja razlistati i otvoriti po vrhu, ali je to normalno i ne kvari im ukus.

TIKVICE MAFINI

Još jedni slani mafini s tikvicama :)

 Sastojci:

 1 veća ili 2 manje tikvice
 2 jajeta
 malo soli
 4 kašike ulja
 200 g mladog sira
 1/2 kesice praška za pecivo
 100 g kukuruznog brašna
 100 g pšeničnog brašna
 i mleka po potrebi da sve poveže

 Priprema :

 1
Tikvice oprati, tanko oljuštiti, narendati, posoliti i ostaviti ih 10 minuta da puste sok.

2
Umutiti jaja sa isitnjenim sirom i praškom za pecivi, dodati ulje
 i ocedjene tikvice i sve lepo sjediniti.

3
 Pomešati brašna na suvo i uz mešenje dodavati u smesu sa tikvicama. Polako dodavati mleko sve dok ne dobijete žitku smesu.
4
Zagrejati rernu na 200 stepeni, usuti smesu u kalup za mafine i peći 30 minuta na 200 stepeni ili do rumene boje.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...