уторак, 27. новембар 2012.

SALATA OD PIRINČA

Ukusna i malo drugačija salata :)



 SASTOJCI :
 200 g obarenog pirinca
 200 g iseckanog suvog vrata
 200 g iseckanih kis. krastavaca
 2 barena jajeta/ ko voli/
 200 g majoneza sa maslinovim uljem
 200 g kis. pavlake/ vrhnja/
 malo soli i bibera

 PRIPREMA :

 1
U dublji sud stavimo prethodno obaren i prohladjen pirinac te dodamo suvi vrat i kisele krastavce iseckane na kockice.

2
Zatim narendamo kuvana jaja, posolimo, pobiberimo i dodamo majonez i kis. pavlaku. Promesati kasikom da se sve sjedini i presuti u porcelansku ciniju.

3
Prohladiti salatu, ukrasiti kolutovima kuvanog jajeta i sluziti. Posluživanje Salata je dobra kad se spremi jedan dan ranije jer ce tad biti i hladna i sve ce se lepo sjediniti.

Mi smo je jeli kao deo rucka uz pilecu supu. Moze biti i hladna vecera, ali i hladno predjelo.Ako volite malo eksperimentisanja mozete kod kuvanja pirinca dodati malo belog vina.

*Vino ce ispariti, a ukus ce biti neobican.

субота, 24. новембар 2012.

Gözleme ili turske palačinke

Svako ko je bar jednom bio u Turskoj probao je ovaj specijalitet koji možete sresti na svakom koraku....To je nešto izmedju palačinki i pizze. Mogu se filovati spanaćem i sirom ali i mlevenim mesom.Ovo je prilagodjen recept kućnoj varijanti, ali nimalo ukusom ne zaostaje za originalom.
Sastojci:
 500 g mekog brašna
 10 g svežeg kvasca
 malo soli
 2 kašike maslinovog ulja
 250-300 ml mlake vode

 Nadev :

 300 g svežeg spanaća
 2 glavice mladog crnog luka
 1 kašika maslinovog ulja
 200 g sira
 po ukusu soli i bibera

 Priprema:

 1
Prvo pripremiti nadev od spanaća. Oprati spanać i blanširati ga u slanoj vodi, ocediti i sitno naseckati.

2
U dubljoj posudi pomešati spanać sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.

 3
Pomešati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro promešati dok se svi sastojci ne sjedine.

4
Staviti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi, ako je testo previše suvo.

5
 Podelitiu testo na 4-6 jufki, u zavisnosti od veličine tiganja ili pekača gde će se peći gozleme. Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo naraste.

6
Na pobrašnjenoj podlozi svaku jufku oklagijom razviti u krug da testo bude tanko ali i da se ne providi.

 7
 Na jednu stranu razvijene jufke staviti nadev od spanaća,prebaciti suprotnu stranu testa i nežno prstima po ivici utapkati da ne bi iscureo nadev.

8
Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju.

9
 Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava.

10
Pečene gozleme iseći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna.

11
Ovde možete videti kako to rade u Turskoj.

12
Testo možete napraviti i bez kvasca. ali mi volimo da se malo oseća debljina testa a i lakše je za razvlačenje jufke. Ko ima pizza pekač, može gozleme peći u njemu.

четвртак, 22. новембар 2012.

BEOGRADSKA TORTA

" Ljubav je samo riječ i ništa više
...." Šta reći danas kada proslavljamo 25 godina braka ?! Dani i godine prodjoše kao tren, ali ono što nas uvek spaja i hrabri je ljubav, pažnja, poverenje i topli zagrljaj :) Ponosni na našu ćerku i brak, nadam se da ćemo i dalje čuvati naš mali svet od svih bura i tamnih oblaka :) Za ovakav dan jedna nežna torta s ukusom badema, mog omiljenog sastojka torte, suprugovog omiljenog fila i ćerkine obožavane čokoladne glazure :) 

 Kore :
 8 jaja 
 180 g šećera 
 125 g mlevenog badema 
 70 g brašna 

 Fil
 8 žumanaca 
 250 ml mleka 
 140 g prah šećera
 160 g butera 
 50 g skrobnog brašna 
 1 vanilin šećer

 Glazura
 100 g crne čokolade 
 2 kašike ulja 


1
 Najpre pripremiti badem. Sirovi badem preliti vrelom vodom i ostaviti ga u njoj 15 minuta. Oljuštiti badem od kožice, rasprostrti na kuhinjsku krpu i osušiti ga bar 1 sat. Nekada to radim i preko noći. Nakon toga badem staviti na ugrejani tiganj, smanjiti temperaturu na najmanju i kratko vreme ga prepržiti da dobije nežnu boju prženog. Samleti badem i pročeti s pripremom kora. 

Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati samleveni badem, čvrsto ulupan sneg od belanaca i brašno. Nežno sve sjediniti i usuti u pleh veličine 30x20 cm koji ste obložili pek papirom. 

3
 Tortu peći na 180 stepeni dok se ne odvoji od zidova pleha ili je probosti čačkalicom kroz sredinu , ako nema testa na njoj torta je pečena.

 4 
Izvaditi tortu iz pleha, dobro je prohladiti i preseći kroz sredinu i po dužini na pola tako da dobijete 4 iste kore.

 5
 Za kuvanje fila koristiti lonac s duplim dnom jer se kuva na pari, a ne kao za krempitu i sl. filove . Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati vanilin šećer, posebno rastvoriti skrobno brašno u malo hladnog mleka da nema gromuljica i dodati u fil. Na kraju dodati i preostalo mleko, smesu sipati u lonac i kuvati na pari sve vreme mešajući. Kuvani fil dobro prohladiti.

 6 
Penasto umutiti buter, dodavati kašiku po kašiku u ohladjen fil i sve dobro sjediniti mikserom. 

Tanko nafilovati kore i premazati tortu sa svih , sem sa gornje, strana filom. Za glazuru otopiti čokoladu s uljem, sve dobro umešati i izliti preko gornje kore. 

Tortu ostaviti u frižideru bar jedan dan i služiti.

среда, 21. новембар 2012.

SLANUTAK

Već duže vreme imam želju da isprobam nešto novo..Konačno sam uspela da pronadjem sirove leblebije, neut ili slanutak i odlučila se za ovo jelo :) Kod mene je u posnoj varijanti, s manje začina i sasvim dobro jelo za svakoga :)

POTREBNO:

300 g slanutka (leblebija)
2 krompira
2 šargarepe
2 crna luka
1 lovorov list
nekoliko zrna bibera
malo soli i biljnog začina
malo maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašika paradajz pirea

PRIPREMA:


Slanutak potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći da odmekne i nabubri.

Sutradan ga procedite, dodajte mu sve ostale sastojke (osim soli i začina, to ostavite za pred kraj), nalijte mlakom vodom i krčkajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Kad sve omekša, dodajte so i začin, te zapršku : maslinovo ulje zagrejte i sklonite s vatre, ubacite sitno seckani beli luk i umešajte paradajz pire. Možete dodati još malo vode da bi jelo bilo čorbasto. Sve ostaviti još 5 minuta da prokrčka.

недеља, 11. новембар 2012.

уторак, 06. новембар 2012.

MAROKANSKI KEKS S KOKOSOM I GRIZOM

U poslednje vreme volimo sitne kolače koji se brzo prave, što duže stoje sve su bolji a jednostavnost i brzina pravljenja je još jedan plus :) Ovog puta je to marokanski keks koji je mirisan od limuna, prhkost mu daju griz i kokos i sve skupa je to mnogo dobar keks koji treba probati :)

недеља, 04. новембар 2012.

MINI PIZZE

Nikad dosta pizze :)
Sastojci :

 2 dl jogurta
 1 dl ulja
 2 kasike krem sira
 1 kasicica soli
 1 kesica praska za pecivo 400 g brasna

Fil:
 100 g salame
 100 g mozzarele
 kecapa i origana
 po zelji sampinjona i maslinki

 Priprema :


 1
Od svih sastojaka zamesiti mekano testo i ostaviti ga 15 minuta.

2
Ukljuciti rernu na 200 stepeni i pripremiti fil.

3
Narendati salamu i mozzarelu, a sampinjone i maslinke naseckati.

4
Na pobrasnjenoj podlozi rastanjiti testo na 0, 5 cm debljine, vaditi krugove i premazati kecapom, posuti salamom, sirom, origanom i sampinjonima i staviti maslinke.

5
Sloziti u pleh na pek papir i peci 10 minuta.

петак, 02. новембар 2012.

SLANE GALETE S BELIM VINOM

Posne, hrskave i neodoljive galete koje ćete spremiti za tren :)


 Sastojci :

 1,5 čaša belog vina
 1.5 čaša ulja
 1 kašičica soli
 1 kesica praška za pecivo
 2 kašike susama
 5 čaša brašna / čašu uzeti po želji, kod mene je od 2 dl/

 Priprema :

1
Sve satojke za testo dobro umutiti u glatko i masno testo.

2
Zagrejati aparat za galete, praviti kuglice i peći galete do rumene boje.

3
Pečene galete prohladiti i držati u papirnoj kesi da bi sačuvale hrskavost.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...