недеља, 30. децембар 2012.

ZVONČIĆI, ZVONČIĆI

Za isprobavanje nove prigodne modlice morala sam isprobati novi recept za keks :)

  Sastojci :
 500 g brašna
 250 g šećera
 125 g butera
 3 jajeta
 2 kašike kisele pavlake
 1 kesica vanilin šećera
 1/2 kesice praška za pecivo

  Priprema:

 1. Buter sobne temperature penasto umutiti, dodati šećer i sve dobro sjediniti. Dodati ostale sastojke i umesiti mekano glatko testo koje vam se ne lepi za ruke.
2. Testo uviti u prianjajuću foliju i ostaviti ga 30 minuta u frižideru.
3. Razvući testo na pobrašnjenoj podlozi, ne sme biti pretanko da keks ne pregori tokom pečenja, i modlicom seći oblike po želji.
 4. Slagati keks u pleh obložen pek papirom i peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni pazeći da ne pregore. Keks mora ostati beo a po dnu blago rumen.
5. Ohladiti keks i po želji ga spajati euro kremom, dobrim džemom i posuti prah šećerom. Možete ga umakati i u otopljenu čokoladu bez spajanja.
6. Ohladjen keks složiti u limenu kutiju i uživati. Što duže stoji sve je bolji.

RAFAELO

Kolačići koje vole svi i koje pravim u izuzetnim prilika...A NG je baš ta, pa da uživamo u pahuljastim i nežnim kuglicama :)


SASTOJCI:

 200 ml vode
 500 g šećera
 500 g mleka u prahu
 250 g margarina
 400 g kokosa
 200 g pečenog lešnika

 Priprema :

 1
Staviti vodu u dublji sud i postiti je da na ringli provri.Sipatišećer i dodati margarin, vratiti na ringlu i sačekati da se sve lepo istipi.

2
Skloniti sud s ringle i polako dodajte mleko sve vreme mešajući smesu da se ne bi dobile grudvice ne rastvorenog mleka.

3
 Malo prohladiti smesu i dodati 300 g kokosa. Smesu presuti u posudu, obložiti prianjajućom folijom i ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro prohladi.

4
Od prohladjene smese otkidati male komade, na dlanu malo razvaljati, ubaciti po jedan lešnik i dlanovima obe ruke uvaljati kuglicu. Svaku kuglicu uvaljati u kokos, odlagati u korpice i ostaviti u frižideru bar 12 sati da se dobro ohlade. Posluživanje Ja sam pravila pola smese i dobila 80 rafaelo kuglica :)
Ovo je mera koju obavezno pravim za slavu jer se tada više pojedu, a za kućnu varijantu je dovoljno i pola mere.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...