понедељак, 14. јануар 2013.

KEFIR KIFLE

Volimo razna peciva, ali kifle su nam omiljene. Pravila sam ih s jogurtom, kiselim mlekom, kiselom pavlakom a ovog puta s jogurtom :) Nakon svih ovih kifli, mogu reći da su ove s kefirom najmekše :) Recept je klasika, već puno puta isproban u raznim varijantama....



 Potrebno :

 200 ml mleka
200 ml ulja
200 ml kefira
40 g svežeg kvasca
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
800 g brašna tip 400

 premaz :
 1 jaje
malo ulja
100 g margarina za rendanje
susam po želji

 Priprema :

 U posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac, prašak za pecivo, šećer i mlako mleko.
Ostaviti na toplom desetak minuta da kvasac izradi. Dodati polovinu brašna, ulje, so i malo podgrejan kefir i sve vreme varjačom lupati testo.
 Postepeno dodati i ostalo brašno i pri kraju testo staviti na brašnom posudu radnu ploču i rukama umesiti mekano testo.
 Pokriti testo i ostaviti ga na toplom 30 minuta da udvostruči količinu. Nakon tog vremena podeliti testo na 4- 6 loptica, blago ih premesiti i pokrivene ostaviti ih još 30 minuta.

 Svaku lopticu razvući u krug, iseći na 8 delova, staviti nadev po želji: sir, kačkavalj, pizza nadev i smotati kifle.
Kifle redjati u pleh koji ne podmazujete.
Ostaviti kifle u plehu još 30 minuta da lepo narastu, uključiti rernu na 250 stepeni i tek kad se rerna dobro zagreje, kifle premazati jajetom umućenim s malo ulja, posuti susam po želji i po vrhu kifli narendati margarin.
Margarin treba da padne i na dno pleha jer će taj margarin dati kiflama mekoću nakon pečenja.
 Peći kifle u dobro zagrejanoj rerni do zlatno- žute boje.