недеља, 14. април 2013.

SARMICE OD BLITVE SA PILETINOM

Sarma, sarmice i sve što liči na sarmu kod nas uvek ima mesto na meniju. Pravim ih i od zelja, ali nešto nemam sreće sa njim jer često naletim na gorko, a sada sam odabrala ovu varijantu i svi su zadovoljni :) Šta reći sem da ih pravim već drugi put u poslednjih 10 dana ?! :

 Sastojci :
 26 lista blitve
 500 g mlevene piletine
 1 glavica crnog luka
 malo ulja
 1 šoljica za crnu kafu pirinča
 po ukusu začin
 1 jaje
 po potrebi pileće supe ili mlake vode

 Priprema :

 1
Blitvu oprati i odstraniti beli deo lista. U dubljoj šerpi zagrejati vodu i spuštati list po list blitve te je kratko blanširati. Vaditi listove rešetkastom kašikom i slagati ih na širu tacnu tako da budu što više razdvojeni da se ne bi slepili.

2
Na zagrejanom ulju prodinstati sitno iseckan luk, dodati meso i na tihoj vatri dinstati ga oko 15 minuta. Začiniti meso po ukusu vegetom, solju i biberom i na kraju dodati dobro opran pirinač i sve dobro promešati da se sjedini s mesom. Skloniti sa ringle i u mlak nadev dodati jedno jaje, dobro promešati i početi pravljenje sarmica.j

3
Dublju vatrostalnu posudu malo nauljiti, na svaki list blitve staviti po kašiku nadeva i zaviti sarmicu. Truditi se da budu što čvršće savijene i što više sabijene u posudi da se ne bi rasturile toko krčkanja u rerni.

4
Spremljene sarmice naliti pilećem supom ili mlakom vodom da ogreznu, prekriti alu-folijom i staviti u rernu. Rernu uključiti na 200 stepeni i krčkati sarmice dok tečnost ne ispari. Ko voli može na kraju skinuti foliju, staviti umućenu pavlaku s jajima i kratko zapeći.

Posluživanje
Služiti uz kiselo mleko.

6 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...