понедељак, 19. август 2013.

PARIZ

Dovoljna je samo jedna reč da bi se opisao grad koji većina nas sanja i mašta da poseti- PARIZ :)
Prvi susret s Parizom bio je trg Trokadero i najslikanija znamenitost grada- Ajfelov toranj :) Toranj nas je svuda pratio naredna 4 dana, slikali smo ga sa svih strana, ali za mene je ovaj pogled s Trokadera najlepši :) Odlazimo na krstarenje Senom...A tamo, gužva koju retko gde možete videti. Toliko kosookih turista na jednom mestu je retkost u Evropi.
Dok krstarite Senom, škljocate foto-aparatom i glavu okrećete levo i desno, kraj vas promiču sve znamenitosti ovog grada muzeja > :) Najbolji način da se upoznate s Parizom, a i da biste napravili plan obilaska grada, je da prvo prokrstarite Senom i sve dobro pogledate i izdvojite ono što vas interesuje najviše. Mi smo imali nepuna 4 dana na raspolaganju, osmišljene obilaske po danima, celodnevno pešačenje dok se ne umorite, i opet nismo sve videli :(
Za prvi dan, nakon krstarenja Senom i dvočasovnom vožnjom busom umorni, ali i srećni, stižemo na zasluženi odmor u hotel :) Imali smo plan da još isto veče odemo do grada, ali umor i naporan put su nas savladali i ostali smo da se dobro naspavamo, odmorimo i pripremimo za 3 dana koja su bila najnapornija . Sledeći dan nas budi grmljavina i letnji pljusak. Plan je Versaj i sva sreća da je to bilo preko agencije, jer dok smo se vozili do Versaja kiša je prestala i granulo je sunce :) A na ulazu, bilo je ispred 9 časova, već dobar red znatiželjnih turista sa svih strana.
Dosta toga smo videli u Versaju, ali ja sam ostala razočarana...Nakon ruskih carskih dvoraca očekivala sam veću raskoš u Versaju, posebno kad se zna da su i francuski vladari i vladarke bili skloni rasipanju, glamuru i raskoši. Loš parket, prilično oronuo i uglancan, s ekserima koji izviruju mi je sve vreme skretao pažnju i činio da zaboravim da dignem glavu i gledam i druge stvari. Ni vrt nije raskošan: fontane nisu radile, a bez njih je to samo gomila lepo ošišanih travnjaka i isfriziranog drveća.
Sve u svemu, jedno veliko razočarenje :( Nakon Versaja sledi obilazak Monmartra i Pigala. Sunce je dobro upeklo, a do crkve Svetog srca oko 300 stepenika. Svi smo uspeli da izadjemo do vrha, a odande divan pogled na grad pod nama :)
A na Pigalu-čuveni Mulen ruž :) Bilo je rano popodne, ali oko njega su svuda sexi šopovi i prodavnice sličnog sadržaja.
Šetnju nastavljamo ka trgu Konkord. Verovatno najslikanii trg Pariza, često ga ima u filmovima, i stvarno jeste najlepši trg. Divna fontana, prostran i uredjen trg gde svi zastanu bar na trenutak.
I tako šetamo gradom, već umorni od celodnevnog razgledanja, a Parižanima veliki plus što na svakom koraku ima klupa za umorne turiste.Puno parkova, šetališta, i raznih stajališta gde možete sesti, osvežiti se vodom koju zahvatite na uličnim česmama, odmoriti se i nastaviti dalje kud vas put nosi. A onda opet Sena, pristanište Batomuš i konačno stižemo do busa. Za danas je bilo dosta šetnje, razgledanja, umornos već savladao i krećemo ka hotelu. Još jedan pogled na Senu, Ajfela i slika za sećanje....
Nastavak sledi...