петак, 01. новембар 2013.

UŠTIPCI

Ne mogu reći da me sećaju na detinjstvo jer se u mom rodnom Banatu nisu pravili :( Naš je doručak bio s više mesnih preradjevina: šunka, slanina i čvarci uz sir, jaja i neku salatu :) Udajom u Šumadiju i čestim odlascima kod suprugove rodbine počela sam da ih jedem, a i kod kuće spremam :) Nikada mi nije bio problem da ih napravim kad moji ukućani požele, a onda smo u poslednje vreme potpuno zaboravili na njih. Sinoć smo kroz priču konstatovali da bi baš mogli pojesti dobre uštipke i to za doručak :) Jutros sam pre odlaska na pijacu napravila testo, povezala posudu kesom, da slučajno ne krenu po kuhinji, i nakon jednog sata bili su spremni za prženje. Moj savet vam je da ih pržite u manjoj šerpi debelog dna, neće vam trebati puno ulja koje ćete i onako baciti, a uštipci će biti manji, brže će se pržiti i vaš posao će biti lakši. Ulje dobro zagrejati, smanjiti temperaturu na srednju, kod mene je to 1,5 na ringli do 3, kašiku uroniti u vrelo ulje pa i testo i vratiti testo u ulje da se prži. Uštipci će se okretati ako su lepo oblikovani kašikom i pržiti se ravnomerno sa svih strana. Kad dobiju lepu rumenu boju oni su gotovi. Recept za mere je kod mene uvek od oka, ali orijentaciono je to ovako: 

  Testo :
 20 g svežeg kvasca
 200 ml mleka
 1 jaje malo soli i šećera
 brašna po potrebi

  Priprema :
 Zagrejati mleko da bude mlako, u posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac s kašikom šećera i 1 kašikom brašna te dodati mleko i ostaviti desetak minuta da kvasac nadodje.
Dodati jaje, so i polako dodavati brašno sve vreme varjačom lupajući testo. Testo treba da je gušće nego za palačinke i da se lepo odvaja od ivica posude a da se ne čuje šljapkanje tečnosti. Što ga više lupate biće vazdušastije a uštipci mekaniji i upiće manje ulja tokom prženja.
 Pečene uštipke još tople poslužiti uz sir, kajmak ili u slanoj verziji. Prijatno :)