среда, 23. јануар 2013.

BUHTLE

Buhtle su se kod mene u Banatu često pravile kao nedeljna poslastica. Poseban majstor je bila moja baka koja je uživala u  slatkim testima. Uvek ih je mesila dok priprema nedeljni ručak, namirnice su bile domaće, čak je i buter sama pravila, i obično ih je nadevala nekim dobrim džemom. Ne znam kako i kada, verovatno zato što mi deca nismo baš voleli džem u njima, često su na stolu bile buhtle nadevene makom ili orasima. Iako je imala pravilo da štrudle mogu s makom i orasima, a buhtle samo s džemom- ipak je baka volela da nam ispuni želji i obraduje nas divnim buhtlama nadevenim našim omiljenim makom i orasima. Još uvek pamtim taj divni miris pečenog testa i osećam u ustima mekano sundjerasto slatko testo.


Za spremanje buhtli ne treba puno vremena, i uz pažljivo praćenje koraka izrade i vi možete svoje najdraže obradovati divnim pecivom. Kod nas su sada najčešće butle s Nutellom, ali nadev možete po izboru odabrati sami.

POTREBNO:

Testo:

500 g mekog brašna tip 400
prstohvat soli
100 ml toplog mleka
100 ml mlake vode
50 g šećera
20 g svežeg kvasca
1 jaje
1 žumance
1 limun ( narendana korica )

i još
50 - 100 g butera za premazivanje buhtli i pleha
za punjenje: džem, orasi, mak ili Nutella
prah šećer zamirisan vanilom za posipanje pečenih buhtli

PRIPREMA:

U posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac, dodati šećer i mešavinu toplog mleka i mlake vode. Sve dobro promešati da se kvasac rastvoriti i ostaviti 10-tak minuta da kvasac nadodje

U tako pripremljen kvasac dodati polovinu brašna, jaje i žumance, malo soli i narendanu koricu limuna. Testo najpre varjačom ili mikserom polaku mesiti, dodavati ostatak brašna i umestiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Prekriti testo prianjajućom folijom i krpom i ostaviti ga na toplom mestu oko 45 minuta da se udvostruči.

Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i veoma nežno ga oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine prsta.

Iseći testo u pravougaonike dimenzija 10 x 10 cm i na svaki staviti po kašičicu nadeva po želji.

Svaki pravougaonik zatvoriti preklapanjem strana i oblikovati ga u lopticu bez puno stiskanja.

Buter otopiti i malo ga prohladiti, a zatim uzeti okrugli pleh dubljih ivica koji dobro namažete buterom.

Svaku buhtlu četkicom premazati otopljenim buterom sa svih strana i slagati u pripremljen pleh. Trudite se da što manje sabijate buhtle i ostavite im dovoljno prostora da lepo rastu i postanu rastresite i penaste.

Buhtle prekriti toplom krpom i ostaviti ih još jednom da rastu. Kada popune pleh, stavite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite ih više od 30 minuta pazeći da dobiju lepu rumenu boju.

Pečene buhtle malo prohladiti, izvaditi ih iz pleha i poslužiti pošećerene prah šećerom zamirisanim vanilom.

* Neko će poželeti da ih napravi s margarinom, ali nije to taj ukus testa koje bude mekano, mirisno i vazdušasto. Ako pažljivo sledite uputstva, rezultat će biti buhtle koje će svi tražiti da ih često pravite.



понедељак, 14. јануар 2013.

KEFIR KIFLE

Volimo razna peciva, ali kifle su nam omiljene. Pravila sam ih s jogurtom, kiselim mlekom, kiselom pavlakom a ovog puta s jogurtom :) Nakon svih ovih kifli, mogu reći da su ove s kefirom najmekše :) Recept je klasika, već puno puta isproban u raznim varijantama....


 Potrebno :

 200 ml mleka
200 ml ulja
200 ml kefira
40 g svežeg kvasca
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
800 g brašna tip 400

 premaz :
 1 jaje
malo ulja
100 g margarina za rendanje
susam po želji

 Priprema :

 U posudu za mešenje staviti izmrvljen kvasac, prašak za pecivo, šećer i mlako mleko.
Ostaviti na toplom desetak minuta da kvasac izradi. Dodati polovinu brašna, ulje, so i malo podgrejan kefir i sve vreme varjačom lupati testo.
 Postepeno dodati i ostalo brašno i pri kraju testo staviti na brašnom posudu radnu ploču i rukama umesiti mekano testo.
 Pokriti testo i ostaviti ga na toplom 30 minuta da udvostruči količinu. Nakon tog vremena podeliti testo na 4- 6 loptica, blago ih premesiti i pokrivene ostaviti ih još 30 minuta.

 Svaku lopticu razvući u krug, iseći na 8 delova, staviti nadev po želji: sir, kačkavalj, pizza nadev i smotati kifle.
Kifle redjati u pleh koji ne podmazujete.
Ostaviti kifle u plehu još 30 minuta da lepo narastu, uključiti rernu na 250 stepeni i tek kad se rerna dobro zagreje, kifle premazati jajetom umućenim s malo ulja, posuti susam po želji i po vrhu kifli narendati margarin.
Margarin treba da padne i na dno pleha jer će taj margarin dati kiflama mekoću nakon pečenja.
 Peći kifle u dobro zagrejanoj rerni do zlatno- žute boje.

недеља, 13. јануар 2013.

KINDER PINGVIN

Dugo sam recepte ove poslastice gledala i svi su mi bili , za naš ukus, sasvim neprihvatljivi. Retko, ali samo izuzetno, pravim kolače sa slatkom pavlakom i verovatno me je to odbijalo od pregledanih recepata. Onda sam kod Masatere naišla na ovaj kolač koji mi se svideo zbog kuvanog fila i čokolade izmedju njega koja taj fil čini posebnim. Nisam se pokajala što sam baš ovaj recept uzela da svoju porodicu počastim izvrsnom poslasticom :) Treba ga dobro ohladiti, bar 12 sati u frižideru, i onda polako uživati u jedinstvenom ukusu :)

петак, 11. јануар 2013.

ČVARKUŠE- BRZE POGAČICE

Da pogačice s čvarcima mogu biti brze, ukusne i prhke- uverila sam kad sam isprobala recept naše drage Zorice :) Ako nemate puno čvaraka, nemate puno vremena, niste vične kiselom testu a jedu vam se pogačice, ne čekajte i probajte ove malene, prhke i brze pogačćice :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...