среда, 27. фебруар 2013.

PILEĆA KREM SUPA OD BROKOLIJA

Napolju kiša, zima još uvek ne posustaje i pravo je vreme za tanjir tople supe :) Volim brokoli u svakom jelu, a ova kombinacija u krem supi je pravo otkriće i osveženje :) Recept je s COOLINARIKEi toplo vam ga preporučujem :)

                  POTREBNO:

3 krompira
200 g brokolija
2 šargarepe
1 kašika gustina
pileće belo meso oko 200 g
1 l vode
so, biber, vegeta

                   PRIPREMA:


Pileće meso staviti da se kuva, ja sam stavila pola belog mesa, zatim dodati i iseckanu šargarepu onako na dugačko, pa krompir iseckan na kocke i pred kraj kuvanja dodati brokoli.
Kad je meso skuvano izvaditi ga i iscepkati na sitnije komade, a šerpu sa povrćem skloniti sa ringle i direktno štapnim mikserom izmiksati povrće.
Vratiti iscepkano meso u šerpu, posoliti, dodati biber po želji, vegetu i iseckan peršun, doliti još malo vode da bude 1l otprilike i pustiti na laganoj vatri da provri ponovo.
U pola šoljice vode rastvoriti kašiku gustina i uliti lagano u supu, promešati i ostaviti da vri vrlo kratko.
Poklopiti supu i kad se malo prohladi, servirati.

недеља, 24. фебруар 2013.

ZEBRA KOLAČ

Ako vam treba brza, jednostavna poslastica od sastojaka kojih uvek ima u kući tu je
ZEBRA kolač :) Ovo je recept moje prijateljice MarijeDJ s Coolinarike :)

петак, 15. фебруар 2013.

DONUTS

Ovih dana svi uglavnom prave krofne...Kako izbegavam pržene u ulju potražila sam nešto što će biti zdravija varijanta. Na Coolinarici sam pronašla izvanredne američke krofne koje se brzo prave a odlične su :) Jedino treba kalup dobro podmazati i posuti brašnom da vam se ne bi zalepile jer je testo gustine kao za mafine. I puniti ih do 2/3 da bi se videla rupa. Glazuru odabrati po želji, kod nas je uvek čokolada :) Uživajte :)

SASTOJCI:

100 g svežeg sira
50 g šećera
1 vanilin šećer
4 kašike ulja
125 ml mleka
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo

PRIPREMA:

Sir umutiti sa šećerom, dodati ostale sastojke i ujednačiti smesu.

Kalup podmazati i posuti brašnom, usuti  smesu u odeljke i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.

Prohladjene krofnice preliti otopljenom čokoladom ili prelivom po želji.

четвртак, 14. фебруар 2013.

PILETINA NA VODI

NEKA VAS NASLOV NE ZBUNI, OVO NIJE OBIČNA PILETINA KUVANA U VODI... OVO JE JEDNO LAGANO, UKUSNO I ZDRAVO JELO KOJE JA ČESTO SPREMAM I UVEK UŽIVAMO U NJEMU :)



            POTREBNO:

         4 batka
         4 karabatka
         so po ukusu
         voda po potrebi

            PRIPREMA:

Piletinu obrati, ocediti od vode i dobro posoliti sa svih strana i ispod kožice.
Posudu debelog dna, šerpa ili tiganj, dobro zagrejati te spuštati meso i okrećite ih da se sa svih strana blago zarumene.
Nalijte vode tek da je ima, ne da meso pliva, smanjiti temperaturu na srednju i dinstati ga uz stalno dolivanje vode. Posudu držati poklopljenu.
Viljuškom probajte da li je meso mekano, kratko ostavite otklopljenu posudu da sva voda ispari.

U zavisnosti od veličine mesa trebalo bi da je nakon 30 minuta meso mekano. Ako nije, nastavite s dinstanjem uz dolivanje vode.

Ovako spremljenu piletinu poslužite uz prilog po želji: pire krompir, bareno povrće ili neki ćušpajz.


             

       

петак, 08. фебруар 2013.

PIRINAČ S BELIM MESOM

Malo drugačiji pilav od standardnog na koji smo navikli, ali veoma ukusan i zanimljiv po sastavu :)

  •  300 gpilećeg belog mesa
  •  150 gpirinča
  •  1šargarepa
  •  1krompir
  •  po ukususo, biber, biljni začin
  •  po potrebiulje
  •  i jošvode i belog vina i limunovog soka


    1. 1
      Šargarepu i krompir oljuštiti i izrendati na krupno rende. Meso iseckati na kockice, premažite limunovim sokom i začiniti solju i biberom po ukusu.
    2. 2
      Zagrejte ulje, dodati meso i proprižiti meso da promeni boju, te dodati rendanu šargarepu i krompir i sve zajedno propržiti par trenutaka.
    3. 3
      Pirinač oprati, dodati u meso, naliti s 3-4 šoljice mešavine vode i belog vina, začiniti biljnim začinom i kuvati na umerenoj temperaturi oko 20 minuta da voda skoro uvri.
    4. 4
      Preručiti pirinač u vatrostalnu posudu i zapeći u rerni na temperaturi od 200 stepeni 15 minuta ili dok sva tečnost ne uvri .
    5. 5PIRINAČ S BELIM MESOM :)/slika/1378347/
      Poslužiti toplo uz sezonsku salatu po želji.
      6
      Limunovim sokom u kapima začiniti meso, tek da odmekne tokom prženja.
      Vino možete smanjiti na 1 šoljicu, ostalo je voda, i ono će dati poseban ukus pirinču.




    уторак, 05. фебруар 2013.

    OLOVKA KIFLE

    Još jedne kifle koje su me oduševile brzinom pripreme, malo drugačijim motanjem i iznad svega svojom mekoćom i svežinom i drugog dana :) Za početak sam pravila pola mere, ali recept pišem kako i treba da bude i nadam se da će vam taman odgovarati ta količina :)

    Potrebno je :

     500 ml mleka
    40 g svežeg kvasca
    3 kašičice šećera
    1 kašika soli
    200 ml ulja
    1 kg brašna

     Premaz :
     1 jaje
    200 g krem sira
    100 g susama

     Priprema :

    U mlako mleko staviti šećer, nekoliko kašika brašna i izmrvljen kvasac Ostaviti desetak minuta da kvasac nadodje, pa dodavati ostale sastojke i umesiti mekano glatko testo.

    Testo prekriti toplom krpom i ostaviti 30 minuta da udvostruči masu.
     Od testa napraviti loptice veličine manje mandarine i od svake razviti krug prečnika 15 cm.
    Premazati krug kašičicom krem sira i smotati u kiflu tako što ćete još malo razvlačiti testo koje vam ostaje ispred ruke tokom motanja olovke kifle.
     Redjati ih u pleh, ostaviti 15-tak minuta da malo narastu, zagrejati rernu na 250 stepeni, kiflice premazati umućenim jajetom i posutu susamom.

     Peći ih u toploj rerni na 250 stepeni do blago rumene boje.

    понедељак, 04. фебруар 2013.

    ŠTRUDLA

    U Banatu gde sam rodjena i odrasla, štrudla je bila omiljena nedeljna poslastica :)
    Nakon ručka, mama bi iznela na sto mirisnu, još toplu, štrudlu s makom i orasima :)
    U poslednje vreme je uglavnom pravim s makom, ako mi se posreći da nije gorak a bude i toga, a
    s orasima je jako retko pravim.
    Danas sam ukućanima priredila pravi banatski ručak od supe do štrudle :)

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...