понедељак, 22. април 2013.

KUHINJE PO MERI :)

Proleće je pravi trenutak za promene u vašem stanu...Možda želite da promenite kuhinju i tom delu stana date poseban sadržaj.... Pogledajte šta nudimo :) Ideje Za Uređenje Kuhinje Za lepu, jednostavnu i korisnu kuhinju nije potrebno mnogo. Uverite se i sami. Ovaj deo kuće ili stana je uglavnom maksimalno iskorišćen i u njemu se provodi dosta vremena. Pored toga što se koristi za pripremanje hrane u ovoj prostoriji se veoma često okuplja cela porodica, ovde se obeduje, diskutuje, druži itd. Ukoliko se radi o nekvalitetno organizovanom prostoru možete biti uskraćeni za mnoge navedene stvari. Promenom rasporeda može se znatno unaprediti način uređenja. Razne organizacione ideje mogu Vam pomoći da uz razne kombinacije i adekvatan raspored elementa dobijete dodatni prostor. Saveti za uređenje modernih i lepih kuhinja: • Kuhinjski elementi moraju biti što kreativniji i zabavniji. • Ukoliko odaberete kuhinjske aparate u beloj boji nećete pogrešiti. • Ne preterujte sa aparatima koji su boje metala. • Kuhinjske elemente nikada nemojte spuštati previše nisko već ih podignite što je više moguće. • Postavljanje rerne kao zasebne celine se ne preporučuje. • Radnu površinu je najbolje smestiti uz šporet. • Nemojte pretrpavati zidove nepotrebnim stvarima i detaljima. Kuhinjski elementi: Veoma je važno da kuhinjski elementi budu kvalitetni kako bi izdržali često otvaranje i zatvaranje. Isti slučaj je i sa belom tehnikom ( šporetom, zamrzivačem, mašinom za pranje suđa i sl. ) , što je kvalitetnija duže će trajati. Svaka dugoročna investicija je uvek isplativa i u tom slučaju ne treba štedeti, jer uz kvalitet Vi ste potpuno mirni dugi niz godina. Topla i na izgled prijatna kuhinja je ona koja ima dušu, a za to se svakako možete pobrinuti isključivo Vi sami. Uz kuhinjske elemente koji nisu jednolični već veselih boja i dezena i uz poigravanje sa raznim detaljima možete od ove prostorije načiniti najprijatniji prostor u Vašem domu. Izbegavajte elemente spuštene do poda koji će vam skupljati prašinu i služiti kako biste gomilali nepotrebne stvari. Detalji u kuhinji: Ukoliko izaberete detalje boje metala možete postići veoma lep i moderan izgled svoje kuhinje. Ono što svakako treba znati je da ne smete preterivati jer možete znatno smanjiti prostor i načiniti ga neujednačenim. Tako na primer ogroman zamrzivač u boji metala može potpuno zaseniti kuhinju što svakako nije dobro. Aparati u kuhinji: Veoma je važno gde se nalazi rerna i kako ćete je koristiti. Najbolje je da bude što bliže radnom pultu kako bi ste jednostavno mogli da iznesete jelo iz nje. Zbog toga je važno da je oko šporeta obezbeđen potreban radni prostor a nikako se ne preporučuje postavljanje rerne kao zasebne celine i da oko nje nema potrebnog radnog dela. Detalji u kuhinji: Kuhinja mora biti funkcionalna i estetski sređena. Nikako je ne treba pretrpavati nepotrebnim stvarima i od nje praviti mesto za skladištenje. Kao veoma važna prostorija u Vašem domu ne sme biti pretrpana detaljima jer to negativno može uticati na njen izgled. Kako organizovati kuhinjski prostor: Kompletnu kuhinjsku opremu postavite tako da ne zauzima previše prostora. Ukoliko Vam to prostor dozvoljava možete dosta toga okačiti na zid ali naravno bez preterivanja. Rasporedite sve neophodne stvari tako da Vam budu na dohvat ruke čime ste sebi olakšali funkcionisanje u kuhinji. Raličiti tipovi koševa, police i fioke mogu Vam poslužiti za odlaganje raznog kuhinjskog posuđa koji se često koristi. Izvor : MajstorBeograd.com

DOMAĆI DETERDŽENT OD LIMUNA

Povodom današnjeg dana zaštite planete jedan ekološki deterdžent :) Ovo je deterdžent za mašinu za sudove :) Recept je iz jednog časopisa :)

 SASTOJCI : 

 3 limuna
 400 ml vode
 200 g soli
 100 ml alkoholnog sirćeta

 PRIPREMA :

 1 Isecite limun sa korom na sitnije komade i odstranite semenke. Potom u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera od limuna napravite kašu, tako da nema grudvica koje bi mogle zapušiti filter vaše mašine za sudove. Dodajte so i malo vode da smesa bude što tečnija. Ako primetite grudvice, procedite smesu kroz cediljku za čaj.

2 Prespite smesu u šerpu, dodajte sirće i 400 ml vode. Stavite da ključa od 10 do 15 minuta uz stalno mešanje jer će se u suprotnom zalepiti za dno posude. Kada masa dobije odgovarajuću gustinu, možete je odmah koristiti.

3 Sa ovom količinom sastojaka dobićete otprilike litar deterdženta, od čega su vam za svako pranje potrebne po 2 kašike.

4 Rezultat će vas iznenaditi. Neće više na zidovima mašine i u njenoj unutrašnjosti biti ostataka od raznih hemikalija, a zahvaljujući limunu i sirćetu, posudje će mirisati na prirodnu čistoću.

петак, 19. април 2013.

ČORBA S BLITVOM

Proleće je moje omiljeno godišnje doba...Još kad se pijačne tezge zašarene obiljem mladog povrća, ništa bolje nego sebi pripremiti jednu brzu, ukusnu i iznad svega zdravu čorbicu :)



 SASTOJCI :

 1/2 struka praziluka
 1 veća šargarepa
 malo korena celera
 1/2 šoljice pirinča
 veza blitve
 po ukusu biljni začin
 malo maslinovog ulja
 2 kašike griza
 1 belance
 po potrebi vode

 PRIPREMA:

 1
Iseckajte praziluk, šargarepu i celer, pa ih stavite u malo vode da se kuvaju.

2
Kad povrće omekša, dodajte opran pirinač, još malo vode i nastavite s kuvanjem.

3
Zatim umešajte razmućeno belance, griz i sitno seckanu blitvu, te začinite i kuvajte dok blitva malo omekša ali se ne prekuva.

4
Pred kraj kuvanja dodajte malo maslinovog ulja. Vode je potrebno oko 1,5 l ako volite gušću čorbicu.

 5
Kod mene je ovog puta posna varijanta bez jaja.

 Posluživanje:
Služiti uz integralni hleb ili dvopek.

недеља, 14. април 2013.

SARMICE OD BLITVE SA PILETINOM

Sarma, sarmice i sve što liči na sarmu kod nas uvek ima mesto na meniju. Pravim ih i od zelja, ali nešto nemam sreće sa njim jer često naletim na gorko, a sada sam odabrala ovu varijantu i svi su zadovoljni :) Šta reći sem da ih pravim već drugi put u poslednjih 10 dana ?! :

 Sastojci :
 26 lista blitve
 500 g mlevene piletine
 1 glavica crnog luka
 malo ulja
 1 šoljica za crnu kafu pirinča
 po ukusu začin
 1 jaje
 po potrebi pileće supe ili mlake vode

 Priprema :

 1
Blitvu oprati i odstraniti beli deo lista. U dubljoj šerpi zagrejati vodu i spuštati list po list blitve te je kratko blanširati. Vaditi listove rešetkastom kašikom i slagati ih na širu tacnu tako da budu što više razdvojeni da se ne bi slepili.

2
Na zagrejanom ulju prodinstati sitno iseckan luk, dodati meso i na tihoj vatri dinstati ga oko 15 minuta. Začiniti meso po ukusu vegetom, solju i biberom i na kraju dodati dobro opran pirinač i sve dobro promešati da se sjedini s mesom. Skloniti sa ringle i u mlak nadev dodati jedno jaje, dobro promešati i početi pravljenje sarmica.j

3
Dublju vatrostalnu posudu malo nauljiti, na svaki list blitve staviti po kašiku nadeva i zaviti sarmicu. Truditi se da budu što čvršće savijene i što više sabijene u posudi da se ne bi rasturile toko krčkanja u rerni.

4
Spremljene sarmice naliti pilećem supom ili mlakom vodom da ogreznu, prekriti alu-folijom i staviti u rernu. Rernu uključiti na 200 stepeni i krčkati sarmice dok tečnost ne ispari. Ko voli može na kraju skinuti foliju, staviti umućenu pavlaku s jajima i kratko zapeći.

Posluživanje
Služiti uz kiselo mleko.

среда, 10. април 2013.

ŠARENA PILETINA


 Piletina je moje omiljeno meso već duže vreme..Volim je što se brzo sprema, kombinacije su razne a uvek nešto novo na meniju :) Ovo je jedan brz, jednostavan i ukusan ručak koji dodje kao kec iz rukava za sve koji nemaju puno vremena za boravak u kuhinji :)

 Sastojci :

 300 g pilećeg belog mesa
 4 veće šargarepe
 malo ulja
 1 glavica crnog luka
 po ukusu so, biber i beli luk
 1 kašika gustina
 po potrebi vode ili pileće supe
 i još iseckan peršunov list

 Priprema :

 1
Pileće meso iseći u šnicle, začini po ukusu solju i biberom i ostaviti ih desetak minuta.

2
Na zagrejanom ulju kratko propržiti šnicle do blago rumene boje, smanjiti temperaturu, dodati iseckan crni luk, izrendanu šargarepu i kratko prodinstati i na kraju doliti vode ili supe da sadržaj bude potpuno prekriven tečnošću.

3
Poklopiti jelo, sve raditi u dubljem tiganju, i krčklati ga oko 20 minuta ili dok šargarepa ne odmekne.

4
Razmutiti 1 kašiku gustina u malo vode, usuti sve to u jelo i ostaviti još par minuta na toploj ringli da se dobije gustina umaka.
5
Pre služenja jelo posuti peršunom.

 Posluživanje :
Služiti uz kiselu pavlaku i salatu po želji.

уторак, 02. април 2013.

PIZZA

Pravim razne varijante pizza testa, ali najčešće je to ovaj provereno dobar recept s Coolinarike :) Uvek je mekana, dovoljno tanka, ali ne i pretanka, nadev po želji i svi uživaju :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...