недеља, 16. јун 2013.

PIZZA KAO IZ PIZZERIJE

PIZZU SVI VOLIMO, MESIM JE ČESTO I REDOVNO ISPROBAVAM NEKA NOVA TESTA KOJA GARANTUJU PRAVU PIZZU KAO IZ PIZZERIJE. DOK NISAM PROBALA OVAJ NAČIN MEŠENJA I PEČENJA REDOVNO SAM PRAVILA SVOJ USTALJENI RECEPT. TEK ISPROBAVANJEM OVOG SAM UVIDELA RAZLIKU KOJA JE PRIMETNA, PIZZA SPREMLJENA NA OVAJ NAČIN JE SLIČNA ONOJ IZ PIZZERIJE I OD SADA OVAKO PRAVIM OMILJENU ITALIJANSKU HRANU :)



Sastojci:

 250 ml hladne vode
 5 g svežeg kvasca
 400 - 450 g mekog belog brašna
 10 g morske soli
 50 ml maslinovog ulja

  Priprema :

 1
U hladnoj vodi otopiti kvasac, dodati brašno ( prvo 400 g ),so i kratko izmesiti. Zatim dodati maslinovo ulje i nastaviti s mešenjem testa dok ne bude glatko i elastično. Po potrebi dodavati preostalo brašno, ali samo ako se testo lepi za ruke. Ja sam upotrebila samo 400 g brašna. Ako mesite ručno trebaće vam oko 15 minuta.
2
Testo podelite na 6 jednakih loptica ( težine oko 115 g ). Oblikujte kuglice, uvaljajte u ulje, položite na tepsiju i sve pokriti providnom folijom. Ostavite testo u frižideru da miruje 24 sata.

3
Testo rastanjite skroz tanko, ja sam žurila i malo sam tu pogrešila ali to nije smetalo pizzi, Uzeti posudu okruglog oblika, ja sam koristila prevrnuti pleh za pizzu,pokriti je kuhinjskom krpom, posuti brašnom i testo nastavite da razvlačite preko posude dok ne bude skroz tanko, skoro prozirno.

 4
Tako pripremljeno testo prebaciti na pek papir, nadev staviti po želji, prebaciti pizzu na rešetku iz rerne i ispeći pizzu u rerni na 300 stepeni koju ste bar 15 minuta grejali.

5
 Treba će vam par minuta da se pizza ispeče i bude lepo hrskava, a ukus će podsećati na pizzu iz pizzerije. Ako ne možete da se izborite s pek papirom i čini vam se da vam je to neizvodljivo, zagrejte pleh za pizzu i prebacite tanko razvučeno testo u pleh, nadevati po želji i ispeći pizzu .

6
Tajna ove pizze je u maloj količini kvasca, laganoj fermentaciji, načinu razvlačenja testa i pečenju pizze. Postupak jeste sporiji i zahtevniji, ali su rezultat i razlika očigledni. Pokušajte, vredi probati.

понедељак, 10. јун 2013.

NAJSOČNIJI KAKAO MAFINI

Mafine smo zavoleli i u slanoj i u slatkoj varijanti i često isprobavam nove recepte. Ovi se mafini već duže vreme vrte po Coolinarici, ja nikako da ih napravim, i danas je bio baš dan za njih :) Mafini su sočni, najsočniji koje sam ikada pravila i probala a spoj kafe, kakao i vanile im daje poseban ukus i miris. Podsetiće vas na najbolje mafine koje ste ikada probali, a uz omiljenu kafu biće to pravo uživanje :) Priredite sebi jedan divan doživljaj i toplo ih preporučujem :)

недеља, 09. јун 2013.

ROLNICE OD TIKVICA

Sezona je tikvica i zašto ih ne iskoristiti na razne načine :) Recept je, uz male izmene, iz časopisa POŠALJI RECEPT :)

  SASTOJCI :
 2 tikvice srednje veličine
 300 g pilećeg belog mesa
 150 g tvrdog sira
 po ukusu mešavina začina, biber
 malo ulja
 po potrebi jogurta

  PRIPREMA :

 1
Tikvice oljuštiti i iseći ih na šnite po dužini, posuti ih meševinom začina i bibera i sačekati da puste vodu.

2
 Pileće meso iseckati što sitnije ili ga samleti, a zatim ga na malo ulja kratko propržiti. Začiniti ga po ukusu.

3
Na svaki list tikvice staviti po kašičicu fila od mesa, pa urolati. Rolnice slagati u nauljenu vatrostalnu tepsiju da budu što gušće sabijene.

4
Savijene rolnice preliti jogurtom da do pola budu u njemu, pa odozgo narendati sir.

5
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

 6
 U receptu stoji da se meso skuva, zatim isecka i proprži na ulju. Jogurt sam dodala po svom ukusu, ni njega nema u receptu, a i zato što bi bez njega tikvice bile suve i masne od sira. Sir sam smanjila na 100 g i bilo ga je sasvim dovoljno.

  Posluživanje:
Poslužiti uz bareni pirinač i salatu po želji :)

четвртак, 06. јун 2013.

JOŠ JEDNI KROASANI

Kod nas se kifle često mese i nema recepta koji nisam isprobala.... Ali, ipak je jedan ostao na čekanju i to mi je bila velika greška. Za kroasane treba malo više vremena, a naravno i raspoloženja, a ovo tmurno i kišovito popodne je bilo upravo to vreme :) Recept je s Coolinarike, isproban kod mnogih članica i niko nije ostao ravnodušan :) Kroasani su divno mekani, pahuljasti i mirisni i prosto se tope u ustima :) Premazivala sam ih buterom i on im je dao poseban ukus i lisnatost. Ako ih još niste probali, obavezno ih uvrstite u spisak onih koje ne smete propustiti

понедељак, 03. јун 2013.

BRZE TIKVICE

Ovo je više ideja nego pravi recept.....Ali, neka ga kao podsećanje za sledeći ručak, a možda se nekome svidi :)

  Sastojci :
 2 tikvice što mladje
 malo maslinovog ulja
 po ukusu biljni začin
 po želji peršunov list ili mirodjija
 po potrebi grčki jogurt

  Priprema :

 1
Tikvice uzeti što mladje, oljuštiti ih štedljivim rezačem tako da samo malo skinete koricu i sitno ih naseckati.

2
U tiganju zagrejanom na max dodati tikvice, smanjiti temperaturu na srednju te ih kratko prodinstati sve vreme mešajući. Nakon 5 minuta tikvice će početi da blago rumene, začiniti ih po želji i ukusu i poklopiti ih.

3
Smanjiti temperaturu na najnižu, ostaviti tako poklopljeno još 5 minuta i tikvice su gotove. Pre snego što ih sklonite s ringle dodajte malo maslinovog ulja i mirodjije ili peršunovog lista, sve dobro promešati i služiti uz prelivanje grčkim jogurtom.

4
 Tikvice poslužiti uz uštipke od krompira i pileće belo meso u susamu. Salatu poslužiti po želji.

UŠTIPCI OD KROMPIRA

Sve što je od krompira i sa njim mi volimo i često spremam :) Ovog puta su uštipci. Pravila sam pola mere, pržila na umerenoj temperaturi i bili su baš dobri :)
 

  POTREBNO:
1 kg starog krompira
3 jajeta
1 glavica crnog luka
1/2 šolje brašna
na vrh noža praška za pecivo
po ukusu so i biber
ulje za prženje

PRIPREMA:
Narendati krompir a zatim ga potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji sat vremena.
Pomešati sve sastojke izuzev krompira a zatim krompir dobro ocediti i dodati u mešavinu.
U zagrejan tiganj sipati ulje a zatim po kašiku mešavine za uštipke.
Kad postane zlatno braon sa jedne strane, okrenuti uštipak da se ispeče i sa druge strane.
Gotov  uštipak ocediti na papirnom ubrusu ili salveti.
Servirati sa  umućenom pavlakom, salatom ili mesom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...