понедељак, 15. јул 2013.

TORTA S TURSKIM KEKSOM

Dugo sam na Coolinarici gledala slike ove torte, nikako nisam mogla naći keks :(Tortu možete naći i ovde :) Kad sam ga prvom prilikom našla kupila sam jedno pakovanje i probala... Skuvala sam puding od lešnika i koristila buter za fil, to su jedine izmene iz recepta :) Torta se lepo seče, nije natopljena a opet je dovoljno sočna :)
Evo kako izgleda taj keks :)

Potrebno je:

 

 600 g (2 pakovanja) turskog keksa
 400 g belog šlag krema 
 400 ml kisele vode 
 200 g prah šećera 
 250 g margarina 
 1 l mleka 
 3 kesice pudinga od karamele ili vanile 
 9 kašike 
šećera

Priprema:

 

 

Skuvati puding u mleku sa 9 kaš. šećera (možete da iskoristite puding od vanile ako ne volite, ili ne možete da nabavite od karamele).
Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući da se ne bi stvorila korica.
Posebno umutiti margarin sa prah šećerom i sjediniti sa ohladjenim pudingom, dodajući kašiku po kašiku neprestano miksajući. Šlag umutiti sa kiselom vodom.Redjati red keksa, premazatifilom od pudinga, preko toga premazati tanak sloj šlaga, ponoviti opet red keksa, fila pa šlaga i tako redom 6 puta.Završiti šlagom i ukrasiti po želji.

Važna napomena!

Keks se ne kvasi!

Tortu napraviti dan ranije, sutradan će keks već biti fino mekan od fila. 

недеља, 14. јул 2013.

POGAČICE S KISELIM MLEKOM

Tražila sam neke brze grickalice od onoga što imam u kući...Izbor je pao na ove brze, jednostavne i ukusne pogačice :)
SASTOJCI :

 250 g mekog brašna tip 400
 60 g butera
 1 čaša kiselog mleka
 1 kašičica soli
 1 kesica praška za pecivo
 i još 1 jaje
 po želji susam, kim

  PRIPREMA :

 1
 Izmešati brašno sa praškom za pecivo, dodati so i buter te umesiti sipkavo testo.

2
Dodati kiselo mleko i zamesiti glatko testo. Ostaviti testo na toplom da miruje oko pola sata, a onda rastanjiti testo na oko 2 cm debljine i modlom ili čašom vaditi pogačice.

3
Pogačice poređati u pleh, premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili kimom po želji, i peći u zagrejanoj rerni na 180 C, oko 20 minuta, dok ne porumene.

4
Od ove mere sam dobila 50- tak pogačica vadjenih rakijskom čašom. Brzo nestaju tako da se može mera odmah udvostručiti.

четвртак, 11. јул 2013.

PILEĆI ŠTAPIĆI U KANELONAMA

Nešto malo drugačiji kaneloni...Piletina im daje poseban ukus, a rumena korica i sir pružaju pravo uživanje :)
Sastojci :

 8 listova testa za lazanje
 400 g pilećeg filea
 2 kašike ulja
 po ukusu so, biber
 200 ml pavlake za kuvanje
 200 ml paradajz soka
 100 g trapista

  Priprema :

 1
 Testo za lazanje kratko obariti, oko 2 minuta, u ključaloj vodi.Vaditi ga iz vode , ocediti i dobro upiti na kuhinjskoj krpi.

2
Od piletine napraviti šnicle koje treba izlupati tučkom za meso i ispeći na zagrejanom ulju. Iseći meso na štapiće, urolovati u testo i napraviti kanelone.

3
 Poređati kanelone u vatrostalnu posudu. Napraviti preliv od paradajz soka i pavlake i preliti kanelone. Posuti rendanim trapistom i zapeći u zagrejanoj rerni 15-ak minuta na 200 C.

4
 Servirati kanelone na tanjir i posuti seckanim peršunom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...