понедељак, 21. октобар 2013.

U GRADU JOVANA DUČIĆA- TREBINJE :)

Slušajući, čitajući i gledajući sve što se o ovom gradu negde pojavi imala sam žarku želju da ga posetim i osetim taj duh grada kulture, mirisa mediterana i hercegovačkog sunca :) Jovan Dučić je rodjen u Trebinju, završio je u njemu osnovnu školu a onda kreću njegove selidbe i putovanja koja će trajati ceo život. Pesnik, diplomata i veliki umretnik nikada nije zaboravoi grad svog detinjstva :) Trudio se da doprinese uredjenju grada: od parka, preko muzejskih zbirki,spomenika zaslužnim ljudima i kompletnog izgledu grada. Otuda poseban osećaj dok šetate gradom da vas Dučić posmatra i raduje se svakom posetiocu i svakom vašem ushićenju kad ugledate Trebinje s Crkvine.Ne čudi da je testamentom ostavio deo novca da me se na Crkvini izgradi spomen grobnica s crkvom kao šro je Gračanica jer s ovog uzvišenja je najlepši pogled na grad i okolinu :)
I do šetate ovim mirnim, otmenim i lepim gradićem, a toplo septembarsko sunce obasjava Trebišnjicu i stari grad,u misli vam dolaze reči pesme PODNE : Mlado, krupno sunce prži, puno plama;
Kratko je vreme bilo za obilazak svega što Trebinje nudi, ali uspeli smo da prošetamo starim gradom, da uživamo u hladu platana i raskoši trebinjske pijace, da probamo odlične ćevape, vidimo Andjelkinu kapiju iz serije RANJENI ORAO, popnemo se do Gračanice i uživamo u pogledu na Leotar, Trebišnjicu i grad u dolini :) Prijano septembarsko vreme s temperaturom od 25 stepeni i vazduhom koji opija pomogli su nam da uživanje bude potpuno :)
Volela bih da se ponovo vratim u ovaj grad vina, sunca i platana jer ima dušu i šarm koji vas prate i nakon odlaska iz njega :)

уторак, 15. октобар 2013.

BROKOLI I ŠARGAREPA

Volim povrće, teško da mogu reći koje mi je omiljeno, ali šargarepu i brokoli ipak izdvajam i rado jedem :) Uvek mi je bio problem kako sa što manje termičke obrade, a da bude ukusno i vizuelno privlačno, pripremiti kombinaciju ova dva povrća. Odavno mi ovaj recept s COOLINARIKE stoji u omiljenima i nikako da ga isprobam... Konačno je stigao lep brokoli na pijačne tezge, ne volim kad je sparušen, rastresit i bledo zelen, i odmah sam znala da će ovo biti na mom meniju. Uživala sam pripremajući ga, a još više dok sam polako i opušteno jela :) Kod mene je ovo bio bezmesni ručak, odmor za stomak i mene kuvaricu, i nijednog trenutka nisam poželela meso. Možete ga poslužiti uz filete pilećih ili ćurećih prsa, a može i dobar filet ribe. Trudite se da brokoli ne bude prekuvan i da se oseti pod zubima dok ga žvaćete. Sve preporuke za ovaj prilog, pravo je vreme da svoj jelovnik obogatite brokolijem
:)

четвртак, 10. октобар 2013.

SPECIJALITETI S PUTOVANJA- FRANCUSKA

Uvek kad putujemo volimo da probamo hranu domaćina. U Grčkoj smo bezbroj puta uživali u njihovom girosu, suvlakiju,musakama, raznim pecivima, sladoledima i dr. specijalitetima. Ali, kad se pomene Grčka ja uvek prvo pomislim na giros iako volim i ostalu hranu :) Kad smo se spremali na put u Pariz, preko Italije, potpuno sam zaboravila na pizze i paste jer toga ima svuda i čak bolje nego u postojbini, a s nestrpljenjem sam čekala Pariz i njihove kroasane i macarons. Već pri prvom zalogaju čuvenih francuskih kroasana znala sam da su one prave :) Sve što sam do tada jela pod ovim nazivom samo su bleda kopija i imitacija čuvenih kroasana :(
Spolja su divno hrskave a unutra lisnate, mekane i uživanje ih je jesti :) Imali smo ih za doručak u hotelu svakog jutra. Još tople i mirisne mamile su da se zagrizu još u hodu. Jeli smo ih, pored kvalitetnih sireva i odlične šunke, ispijali prvu jutarnju kafu i osećali se pravim Francuzima :) I za put smo ih kupili, ali smo ih umorni i u trci da što više vidimo jeli tokom obilaska i kratkotrajnog odmora na klupama u ulicama Pariza. Moram pohvaliti projektante i sve koji su mislili na umorne šetače i turiste jer Pariz me je oduševio klupama na svakom koraku : u parkovima, u avenijama, kraj Sene i svuda se može sesti, odmoriti i uživati u lepotama grada svetlosti :)
Posle ovih kroasana nemam više želju da bilo koje probam jer nijedni nisu pravi :( Danima sam na Coolinarici, na raznim blogovima i internetu nailazila na macarons... Nisam ih pravila, uvek su mi se činili komplikovanim, pomalo pipavim i nisam sigurna kakvi bi mi bili. Kad smo već bili u gradu koji se može pohvaliti odličnim izborom istih, red je bilo i da ih probamo. Kupili smo ih na povratku iz celodnevne šetnje gradom i jedva čekali da ih u hotelu uz kafu degustiramo. Kako je tog dana ćerki bio rodjendan, ovi vragolani su joj bili zamena za tortu :)
Macarons su mali, ukusni kolačići koji pomalo podsećaju na puslice ali im prisustvo lešnika, boje i fila daje posebnu notu i svideli su nam se :) Vredelo je probati ih. Za moj ukus su preslatki, ali za ljubitelje slatkiša oni su neodoljivi :) Žao mi je što smo jako malo vremena imali za isprobavanje još nekog specijaliteta francuske kuhinje, ali nadam se da je ovo tek početak isprobavanja i da će biti još odlazaka i degustacije :)

недеља, 06. октобар 2013.

PITA SA BADEMOM I SIROM

Opet još jedan kolač sa sirom u slatkoj verziji. Nisam bila ljubitelj ovakvih kolača, a onda sam probala u Kranju nešto slično, i otada tragam za tim receptom i isprobavam redom šta mi se čini da liči na to. Nažalost, i dalje tragam, nadam se da ću uspeti naći baš isti takav recept :) Ovog puta je pita s Coolinarike , nisam stavljala badem a ni pomorandžu, ali je pita ukusna i pravo iznenadjenje za nas :)
Verujem da bi i po receptu bila još bolja, ali ovom prilikom sam napravila ovako :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...