понедељак, 30. децембар 2013.

SREĆNA NOVA GODINA

Dragi moji čitaoci bloga, želim vam puno zdravlja, sreće i veselja u Novoj godini. Neka vam svaki dan donese radost, trenutnke nezaborava i nek vam se ispune sve želje i svi snovi :) Blagostanje, novac i ugodan život nek ispuniš vaše domove :) SREĆNA NOVA GODINA!

четвртак, 26. децембар 2013.

PASULJ SA SUVIM REBRIMA

Jelo koje svi znamo, neko ga voli više od pečenja, ali kod nas u kući je nekako pomalo zaboravljeno. Danima sam tražila pravi pasulj, priznaćete da kod nas ima svakakvih vrsta ali malo dobrih, i onda mi je superug kupio pasulj u Čačku :) Naravno, Čačanin uvek hvali svoj kraj i pproizvode s tim geografskim poreklom. Nisam baš sigurna da je pasulj čačanski, svi tako govore a ono bude uvozni, ali ipak je dobar i ukus jela je približan onom koji pamtim iz detinjstva dok za uvozni pasulj nismo ni znali. Jelo se brzo sprema, nema tu neke velike mudrosti ali svaka domaćica ima neku svoju tajnu...Ili je to možda ipak samo izgovor ako pasulj ne uspe?




        POTREBNO:

200 g pasulja
500 g suvih svinjskih rebara
2 glavine crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike brašna 1 kašika masti
1 list lorbera
4-5 zrna bibera
malo sušenog lista nane
 aleva paprika
 so ili začin po želji

  Priprema:
 Uveče pasulj otrebiti, oprati, staviti u lonac i naliti hladnom vodom da je bude u dve visine pasulja. Sutradan staviti na ringlu i pustiti da voda provri, prosuti vodu, ponovo naliti hladnom vodom i staviti ga da se kuva. Kada malo prokuva, ocediti i baciti vodu, pa naliti vrelom vodom.

Dodati isečen crni i beli luk, list lorbera, biber u zrnu, suva rebra, prethodno oprana toplom vodom, i kuvati. Vode treba da ima toliko da prekriva pasulj i rebra. Tokom kuvanja dodavati po potrebi vode, jer je pasulj čorbast i ne treba biti gust. Pasulj kuvati na tihoj vatri dok ne bude mekan, a potom ga zapržiti.

Pre zaprške dodati par suvih listova nane da pasulj manje smeta nežnim stomacima. U tiganj staviti mast ili ulje, zagrejati i dodati brašno. Kada brašno u zapršci porumeni, dodati pola kašičice aleve paprike, promešati, sipati u pasulj i ostaviti da se kuva na tihoj vatri još 5-6 minuta. Pri kraju kuvanja posoliti po ukusu. Skloniti pasulj s ringle da ne bi zagoreo na dnu.

 Obavezno baciti prvu vodu kod kuvanja, jer tako jelo postaje lakše za varenje, a nana je tu da još malo učini pasulj svarljivijim.

 Služiti uz salatu po želji, a u ovim zimskim mesecima je to kupus ribanac ili turšija :)






недеља, 22. децембар 2013.

SOČNI GRIZ MAFINI

Koh uglavnom svi pravimo na isti način, samo su varijacije u količini jaja i mleka i tako je već godinama. Želela sam da isprobam koh u obliku mafina i pronašla odličan recepšt na Coolinarici :) Mogu reći da se mnogo brže prave od koha, ne treba ništa seći a isto su sočni i uživanje ih je jesti :) Obavezno ih probajte

среда, 18. децембар 2013.

POHOVANA JAGNJETINA

Ovo je jagnjetina koju ja najvise volim, a najbolja je kad se nadje na praznicnoj trpezi! Recept je specijalitet moje porodice i zelim da ga sacuvam da se ne zaboravi.

  Sastojci:
 1 kg jagnjetine od buta
 4 jajeta
 malo ulja
 malo brasna
 po zelji soli ili vegete

  PRIPREMA:

1 Jagnjetinu iseci na tanke snicle velicine dlana. Blago izlupati snicle tuckom za meso i ne soliti!!!

2 Umutiti cvrstu penu od belanaca, dodati zumanca, posoliti po ukusu i sve nezno sjediniti.

3 Pripremiti u tanjiru brasno u koje ce te uvaljati snicle.

4 U tiganj staviti ulje, obicno jedan prst , zagrejati ga, smanjiti malo temperaturu i spustati snicle koje prvo uvaljate u brasno, pa u jaja. Cim se uhvati korica na sniclama smanjiti temperaturu na najmanju, okrenuti snicle i to pohovanje traje oko 10 minuta.

5 Na kraju jos jednom okrenite prethodnu stranu i jos malo przite snicle.

 6 Izvadite gotove snicle na upijajuci papir, uzmite so izmedju prstiju i utrljajte po povrsini snicli.

7 Pokriti snicle papirnim ubrusom i tako uraditi i sa ostalim mesom.

  Posluživanje:
: Ove snicle su dobre kad su mlake, ali nista ne gube na ukusu i hladne. Dugo su mekane, samo ako ih ne pojedete istog trena.

недеља, 01. децембар 2013.

PEČENA BUNDEVA

Bundeva na svaki način :)

  Sastojci:
 500 gr ociscene bundeve
 2 srednje nakisele jabuke
 1 kesica vanilin secera
 1/2 kesice cimeta
 2 kasike zutog secera
 1 kaf. soljica vode

  PRIPREMA :

 1 Ociscenu bundevu ,ostaviti koru, naseckati na ploske debljine 0, 5 cm i sloziti na dnu pleha.

2 Jabuke oprati, izdubiti malo po sredini i sloziti po sredini pleha.

3 Posuti vanilin secer i cimet, a rupe u jabukama napuniti secerom. Pazljivo uliti vodu da je bude svuda po dnu i peci u rerni na 250 stepeni 40-45 minuta.

4 Paziti da ne pregori i tada se obavezno bundeva zalepi za pleh.

5 S vremena na vreme pogledati sta se dogadja u rerni , i ako je potrebno smanjiti temperaturu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...