недеља, 01. јун 2014.

LISTIĆI

Ovo je pomalo zaboravljena poslastica mog rodnog kraja. Pravim je kad se setim detinjstva, divnih prhkih listića koje su mama i baka pravile "preko nedelje" kad poželimo brzu, ukusnu i jeftinu poslasticu.
Sastojci su vam uvek na dohvat ruke, nema puno čekanja a na kraju svi uživaju.
Ovog puta sam ih pravila po receptu naše Lane , jedino ja mast nisam stavila u testo već sam je rastopila i njime premazala testo, preklopila kao za lisnato i zatim tanjila i sekla listiće.

SASTOJCI:
 300 g brašna, 2 jajeta,1 velika kašika masti, 1/2 ravne kašičice soli, 1 kašičica šećera, 1 kašika ruma, 1 dl mlake vode + ulje za prženje, šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

Zamesiti testo od jaja, brašna, soli, šećera ,ruma ili rakije, ja sam koristila belo vino. i vode.
Testo je tvrdje, nešto poput onog za rezance za supu, malo ga ostaviti da odstoji, nekih 10-tak
minuta, rastanjiti ga i po njemu poprskati rastopljenu mast.
Testo presaviti kao za lisnato, ostaviti 10-tak minuta te ga tanko rastanjiti.
Kuhinjskim točkićem iseći romboide, zaseći ih kroz sredinu.

U dubljem tiganju zagrejati mešavinu masti i ulja, u vrelu masnoću stavljati po jedan listić,
kašikom ga sa svih strana "zalivati" vrelom masnoćom da se podignu klobuci,
okrenuti drugu stranu i pržiti do zlatne boje.

Izvaditi pržene listiće na upijajući papir, malo prohladiti, pošećeriti i uživati.

SAVET:

Ja uvek mast koristim za prelivanje testa, tako su mi listići lisnatiji, a prženjem u mešavini
ulja i masti imaju posebnu prhkost.
Dobićete jeftinu poslasticu koja će se svima svideti.



3 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...