петак, 15. август 2014.

SVI PUTEVI VODE U RIM


 Večni grad, grad koji privlači turiste iz celog sveta je odavno bio u našim planovima za obilazak. Nakon prošlogodišnjeg obilaska Pariza mislili smo da nas nijedan  grad neće pridobiti, da je manje interesantan i da se nećemo lepo osećati u njemu...Ali, ipak nije tako.
RIM je grad koji ima puno toga da ponudi. Od ostataka starog Rima, na svakom koraku se vide tragovi davne civilizacije, preko mnogobrojnih crkava, predivnih trgova i još lepših fontana, odlične kuhinje, fantastičnog sladoleda, mediteranske klime pa do uskih i tajnovitih ulica- sve vas to opčini već prvog dana i čini da neosećajući umor, toplotu i vreme otkrivate lepote ovog grada.
 Ovo je Trg Republike kojim smo odlazili u šetnju, nalazi se u blizini našeg hotela, i odatle je počelo naše upoznavanje Rima već prvog dana po dolasku.
.Trg Venecija i zgrada tzv. Oltar otadžbine.   Lepotu ovog trga remeti živi saobraćaj i vozači koji jure jer nema semafora i baš je teško preći široku ulicu.

Do fontane di Trevi smo više puta svraćali, imaju dobar sladoled u sporednim ulicama, ali fontana je u fazi rekonstrukcije. Vodič nas je utešio da smo mi imali priliku da vidimo fontanu  onako kako se retko vidja. Ako je za utehu, bez onog bačenog novčića i želje, ipak smo nešto videli i uslikali :)
 U crkvi svetog Petra u lancima čuvaju se lanci kojima je on bio okovana u Jerusalimu.
KAPITOL jedan od sedam rimskih brežuljaka.
TIVOLI se nalazi u blizini Rima, a u njemu prelepa vila i vrt koji privlači turiste zbog mnogobrojnih fontana.
Nas je dočekalo nevreme, kiša je na trenutak zaustavila fontane, a onda su proradile i imalo se šta videti.

Popularne španske stepenice na istoimenom trg služe za odmor, slikanje i planiranje obilaska grada.
Kako obići Rim a ne posetiti Vatikan.

Straža u Vatikanu, najmanja vojska na svetu su Švajcarci koji čuvaju ulaz u papinu rezidenciju.Sikstinsku kapelu smo obišli pre zatvaranja i rekonstrukcije i to je poseban doživljaj. Svi pogledi su uprti u tavanicu koju je Mikelandjelo maestralno oslikao.
Trg svetog Petra
Reka Tibar
Tvrdjava svetog Andjela
Trg Navona- meni se ovaj trg najviše dopao jer je prostran, obe fontane su radile a i vreme je bilo prijatno za šetnju i slikanje.

 Fontana Četiri reke opisuje bogove četiri najvećih reka na četiri kontinenta: Nil u Africi, Gang u Aziji, Dunav u Evropi i Rio de la Plata u Americi.

 Još malo šetnje Rimom i tek toliko nam je vremena ostalo da posetimo Panteon.

Panteon je remek-delo arhitekture sa harmoničnim prostorom, idealnim dimenzijama, dekoracijama, efektima svetla i senke. Zajedno sa kupolom koja se, preko okruglog otvora na svom vrhu, povezuje sa nebom daje utisak da se nalazi između neba i zemlje. Kada je Mikelanđelo prvi put video Panteon, uskliknuo je: "Ovo je anđeoska a ne ljudska tvorevina".
Nepuna četiri dana je jako malo vremena da se obidje Rim i sve njegove znamenitosti, ali trudili smo se da što više šetamo, gradski prevoz smo koristili jedino do Vatikana, jer u svakoj ulici ima neka crkva ili fontana a i tako se grad najbolje upozna.
Nakon ovog divnog putovanja punog zanimljivosti i istorije ostaje nada da ću se Rimu opet vratiti i obići još
puno njegovih trgova, fontana i vila s vrtovima.
O hrani, naravno da se mora probati italijanska kuhinja, pisaću u posebnom postu.