субота, 30. август 2014.

TIKVICE S PARMEZANOM I KROMPIROM

Volimo tikvice i često ih spremam na razne načine. Ovaj recept mi je privukao pažnju na jednom italijanskom blogu jer malo podseća na grčku musaku, a opet ima i miris Italije zbog parmezana.
Nama se svidela ova laganija verzija musake, nema puno mesa, a šunka je jelu dala poseban ukus i miris :)

POTREBNO:
3 krompira srednje veličine
1 tikvica srednje veličine
250 ml bešamel sosa
100 g parmezana
150 dimljene pečenice
100 g dimljenog sira
malo butera
malo soli
po ukusu biljni začin

PRIPREMA:
Napraviti bešamel sos  koji samo začinite biljnim začinom po ukusu. Ne treba dodavati sir u njega.
Oljuštiti krompir, oprati ga i iseći na kolutove ne previše tanke. Blanširati ga 8 minuta u slanoj
klučaloj vodi. Ocediti ga od vode i ostaviti ga na kuhinjskoj krpi da se prosuši.

Tikvicu tanko oljuštiti i iseći na tanke kriške po dužini. Posoliti je i ostaviti 10-tak minuta da pusti
vodu.

Zagrejati rernu na 180 stepeni i početi sa slaganjem jela.

Premaziti vatrostalnu posudu buterom, na dno staviti nekoliko kašika bešamela, sloj tikvica koje ste ocedili od tečnosti koju su pustile, tanko isečene
listove sira, pečenicu i posuti parmezanom.
Preko složiti krompir, sir u listovima i bešamel, pa opet tikvice, pečenicu, bešamel i parmezan.
Meni je ostalo još sira te sam ga stavila po vrhu, ali se on nije otopio tokom pečenja već se zapekao.
Ovog nije bilo u receptu i to ne morate staviti. Završiti sa parmezanom, staviti u zagrejanu rernu i peći oko 35 minuta.
Isključiti rernu, ostaviti jelo još 5-10 minuta i servirati.

Jelo možete jesti i hladno, čak se bolje seče prohladjeno.

2 коментара:

  1. Лепо и укусно, предлажем да други пут у врелом бешамел сосу, нарендаш 150 гр качкаваља и онда исто урадиш али са овим бешамелом, јер тако се ради и на лазању, тако да овај сос добро повеже састав. Ово је мала тајна што је знају кувари. Велики поздрав.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno :) Tako radim za sve lazanje i grčku musaku, ali sam ovog puta sledila recept. Sledeći put ću ipak po oprobanom receptu napraviti bešamel sa sirom :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...