недеља, 21. септембар 2014.

SLANA TORTA

Dugo sam razmišljala kako da napravim ovu tortu, bilo je tu tek nekih ideja koje sam pronašla na internetu, ali to je trebalo osmisliti da svi budemo zadovoljni. Nisam želela tortu s raguom, često ga jedemo s makaronama, a za ovu testeninu koju sam donela iz Italije želela sam nešto posebno. Na kraju smo dobili izvanrednu slanu toru u kojoj smo uživali.

POTREBNO:
250 g testenine rigatoni
300 g ricota sira
2 veze blitve
2 jajeta
1 kašika parmezana
malo soli
malo butera
gaude po želji

PRIPREMA:
Testeninu skuvati u slanoj vodi. Kuvati je 3 minuta manje od uputstva na kesici. Procediti je, isprati hladnom vodom da se ne bi slepila, dobro ocediti i preliti s kašikom parmezana.
Sve dobro promešati da se parmezan zalepi uz rigatone jer će se tako bolje slagati u posudu za pečenje.
Vatrostalnu posudu podmazati buterom po dnu i bočnim stranama, poslagati rigatone uspravno i dobro ih "upakovati" da budu gusto zbijeni.

Blitvu oprati, sitno iseckati, posoliti i rukama zgnječiti da bude što sitnija.
Umutiti sir s jajima i dodati blitvu, te sve dobro sjediniti.

Kašičicom puniti rigatone nadevom od sira, truditi se da ih što više napunite, a višak nadeva ubaciti izmedju njih i po vrhu.

Po vrhu staviti listove gaude i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Peći oko 30 minuta ili dok se po vrhu ne zarumeni. Isključiti rernu i ostaviti još 10-tak minuta da se dobro ukrčka.

POSLUŽENJE:

Malo prohladiti, seći po želji i služiti uz sezonsku salatu. Nama je ovo bio ručak, ali može biti i topla večera uz neki kiselomlečni napitak.

SAVET:

Koristila sam rigatone koje sam kupila u Rimu i nije mi žao što sam ih "vukla". Tako dobru testeninu odavno nisam kod nas kupila i jela. Kuvaju se 14 minuta i odmah mi je bilo jasno da je odlično brašno upotrebljeno.
Testenina je ostala cela, dobro skuvana ali ne i prekuvana.
Za ovo jelo koristite što kvalitetniju i krupniju testeninu koju kod nas možete kupiti. Naši proizvodjači još uvek nisu dostigli kvalitet italijanskih majstora, a to je i normalno jer je Italija poznata po raznim pastama vrhunskog kvaliteta.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...