уторак, 04. новембар 2014.

FOCACCIA RUSTICA

Volimo sve što ima miris Italije i njene fenomenalne kuhinje. Ovo je jedna neobična pogača s mirisom i ukusom Mediterana :)

POTREBNO:

250 g mekog brašna
250 g oštrog brašna
10 g meda ili šećera
20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
300 ml vode
malo brašna za posip

PREMAZ:

50 ml maslinovog ulja
2-3 grančice ruzmarina
1 kašičica krupne morske soli

PRIPREMA:

Rastopite kvasac i med (ili šećer) u polovini mlake vode. Brašna prosejte i istresite na radnu površinu i u sredini napravite udubljenje u koje stavite so i dobivenu mešavinu izašlog kvasca (nije loše da brašno malo zagrejete pre toga). 
Polako mešajte da dobijete lepljivu masu. Dodajte ostatak vode, mesite i valjajte, nežno ali energično dok ne postane belo i glatko. Tada ga ostavite da odstoji na toplom i vlažnom mestu (bez promaje) oko 40 minuta. Najbolje da ga pokrijete krpom ili prozirnom folijom; zarežite ga nožem – tako će se brže dizati. 

Nakon 40-ak minuta , kada se testo udvostručilo, istisnite iz njega vazduh udarajući ga i malo ga premesite. Uzmite pleh i malo ga pobrašnite. Testo razvaljajte ili razvucite do visine 1, 5 cm, ne gubite vreme na estetiku, dovoljno je da ima nekakav oblik, najlepše je onako domaći, rustični. 

Testo položite na pleh i ujednačeno razmažite po vrhu i nešto od ispod premaza. Konačno napravite one karakteristične rupe gurajući prste duboko u testo, što će  omogućiti da premaz uđe u testo. 

Pričekajte dok se testo ponovno  udvostruči (oko 45 minuta). Zagrejte pećnicu na najvišoj temperaturi. Pecite oko 15-ak minuta. Čim se malo ohladi , navalite !!!!

U Italiji u restoranu možete poručiti focacciu i dobićete tanko i hrskavo testo oblika pizze s ukusom ruzmarina i posoljeno po vrhu. Možete poručiti i s premazom od sira.