субота, 01. новембар 2014.

PILAV

Tradicionalno jelo naših krajeva koje svako sprema na svoj način. Najviše ga volimo s teletinom, ali kako nje retko ima, najčešće ga spremam s piletinom.

POTREBNO:

2 batka s karabatkom
1 glavica crnog luka
malo ulja
po ukusu mešavina biljnog začina
1 šolja pirinča 
2.5 šolje vode
1 šargarepa

PRIPREMA:
Na ulju prodinstati sitno iseckani luk i šargarepu, dodati opranu piletinu i sve zajedno malo prodinstati. Doliti vode da piletina bude do pola u njoj i na srednjoj temperaturi dinstati meso dok ne bude upola mekano.

Oprati pirinač, dodati mesu, naliti vodom i začiniti po ukusu.
Sve to kuvati na srednjoj temperaturi dok pirinač ne bude skoro kuvan.
On će se još malo kuvati u rerni i nije dobro da se slepi već zrna moraju ostati cela.

Na kraju presuti ovu smesu u vatrostalnu posudu, dodati tek malo vode i sve zapeći u rerni
10-15 minuta na 200 stepeni dok se ne dobije divna rumena korica po vrhu.

Služiti uz salatu po želji.