понедељак, 27. јануар 2014.

SVETI SAVA I SVETOSAVSKE PERECE

Danas je Sveti Sava, školska slava i praznik posvećen velikom prosvetitelju i prvom arhiepiskopu autokefalne Srpske pravoslavne crkve :) Kod nas u južnom Banatu oduvek smo s posebnom radušću iščekivali taj dan i Svetosavske perece. Ranije su se perece mesile u kući, domaćice su ih pripremale, a u crkvi su deljene deci i svim prisutnima nakon službe i recitovanja svetosavskih pesama. Uvek su mi one bile najsladje i polako sam grickala da mi što duže traju a bilo ih je samo dve. Mama ih je obavezno mesila i uživanje u njima je nastavljeno u kući tokom celog dana :) Ma koliko da ih je umesila, a bilo ih je uvek puno, mi deca bismo to pojeli u jednom danu. Ovaj običaj sam prihvatila kao deo tradicije, podsećanje na dan koji je praznik dece i škola, ali i kao sećanje na drage osobe koje su me naučile da ih mesim. Mesim ih često tokom godine, ali su mi posebno lepe i ukusne baš tog dana :)Ne treba puno vremena a ni materijala da biste svoje najdraže obradovali ovim ukusnim i hrskavim perecama :) SREĆAN PRAZNIK SVIMA KOJI GA DANAS SLAVE :)

субота, 18. јануар 2014.

PILETINA S PROKELJOM

Piletina je najzastupljenije meso kod nas i uvek volim da isprobam neki novi recept... Ovog puta je kombinacija mesa i povrća :)Jelo je inspirisano kuvarom Vanom s 24kitchen kanala :)

  POTREBNO:

 300 g pilećeg filea
 300 g prokelja
 1 crvena paprika
 1 glavica crnog luka
 1 pileća kocka za supu
 1 kašičica soli
 3 kašike gustina
 1 kašika jabukovog sirćeta
 1 kašika soja sosa
 1/2 kašičice djumbira
 malo ulja i vode

  PRIPREMA:

 Meso iseći na kocke,papriku na trake, luk na kolutove, a prokelj razdvojite na ružice.

Uvaljati posoljeni file u 2 kašike gustina i ispržiti ga na malo zagrejanog ulja. Izvaditi meso, u istom tiganju propržiti povrće, dodati začine, kocku za supu i doliti vode tek da povrće ogrezne.

Dinstati sve dok povrće ne odmekne, vratiti piletinu nazad, razmutiti gustin u malo vode i doliti u prethodnu smesu.

Sve zajedno prokrčkati par minuta i služiti.

среда, 15. јануар 2014.

MARINIRANI BATACI

Uvek volim da isprobam neki novi recept za piletinu. Ovaj je iz časopisa DOBRA HRANA i ručak je bio odličan :)
SASTOJCI:

 6 pilećih bataka s karabatkom
 1/2 limuna
 200 g majoneza
 2 kašike senfa
 2 čena belog luka
 prstohvat majčine dušice
 mešavina začina po želji i
još 600 g krompira kao pomfrit ili pire krompir

  PRIPREMA:

 Beli luk očistiti i ispasirati, a sok od limuna iscediti. U odgovarajućoj posudi umutiti majonez, senf i sok od limuna pa dodati beli luk, majčinu dušicu i začine po ukusu. Sve to promešati.

 Batake zarezati na više mesta, a zatim ih preliti pripremljenom marinadom i ostaviti ih u frižideru da odstoje najmanje 120 minuta. Sve ovo možete uraditi i dan ranije.

 Tepsiju obložiti pek papirom a zatim u nju poslagati marinirane batake i pokriti ih alu- folijom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, a potom skloniti foliju i peći ih dok ne porumene.

 Krompir oguliti i iseći na štapiće, a potom ga propržiti na vrelom ulju i poslužiti kao prilog batacima uz salatu po izboru.

недеља, 12. јануар 2014.

ŠNICLE U BALKANSKOM SOSU

Recept sam pronasla u popularnom zenskom casopisu i zagubila u brdu slicnih :) Danas sam ga pronasla, imala sve sastojke u kuci, napravila ove snicle i svi bili zadovoljni :) Mozda zato sto smo Balkanci, a mozda i sto je ukus odlican :)
SASTOJCI:

 6 junecih snicli
 6 listova gaude
 1 glavica crnog luka
 1 kasika suvog biljnog zacina
 1 kasika kecapa
 2 dl vode
 4 kasike maslinovog ulja
 po ukusu biber

  PRIPREMA:
 1. Snicle isecite na manje komade i svaki izlupajte. Poredjajte meso u podmazan pleh i svaku sniclu prekrijte sirom.

 2. Iseckajte luk na kockice, dodajte mu suvi zacin, kecap, vodu, biber i sve promesajte.

 3. Masu ravnomerno prelijte preko snicli i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pa odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni.

 4. Pecite 30 minuta, pa ako je voda isparila, dodajte jos polasoljice vode tako sto cete kasikom posebno sipati na svaku sniclu. Pleh malo protresite da se sos, voda i istopljeni sir sjedine.

 5. Ostavite jos 15 minuta da se jelo pece, pazeci da se snicle ne isuse. Gotove snicle prebaciti na tanjir, a preostali sos u plehu promesajte i njime prelijte snicle.

 6. Sluziti uz pire krompir i salatu po zelji :)

петак, 10. јануар 2014.

PILEĆE ROLNICE

Kad neko kao ja voli piltinu, onda stalno smišlja nov način spremanja iste… Ovo jedan od tih načina
SASTOJCI :

 500 g pileceg filea
 1 kasika Vegete
 1 kasika senfa
 50 g prsute
 50 g mariniranih sampinjona
 malo brasna
 malo ulja
 malo belog vina
 nekoliko kapi soja sosa

  PRIPREMA:

 Pileci file iseci na tanke, malo vece snicle.

Pripremiti fil za meso. Sitno iseci prsutu i sampinjone, dodati senf i soja sos te sjediniti u jedolicnu smesu.

Snicle zaciniti vegetom i na svaku staviti fil, urolnati u rolnicu i probosti cackalicom da se ne otvore kod przenja.

Zagrejati ulje, snicle posuti brasnom sa svih strana i spustati ma vrelo ulje.
Kad se zarumeni prva strana, smanjiti temperaturu, okrenuti rolnice, dodati malo vina, poklopiti i dinstati oko 20 minuta. Paziti da rolnice se rolnice ne zalepe za dno, te ih okretati i protresti tavu s vremena na vreme.

Gotove rolnice izvaditi iz ulja, izvaditi cackalice i servirati uz bareno povrce. Ostace vam tecnosti od dinstanja i ko voli moze napraviti umak uz dodatak malo brasna i jogurta ili pavlake.

понедељак, 06. јануар 2014.

BADNJE VEČE

Najradosniji dan je na pragu...Kao i uvek za Badnje veče se sprema posna trpeza. Kod nas u kući,nas je samo troje, ima raznovrsnih jela celog dana, ali obavezna je i posna pita sa šampinjonima :)
Dragi moji prijatelji i svi oni koji me čitate, želim vam da veče provedete u krugu porodice i da veselje nastupajućeg praznika obasja Vaš dom :) H R I S T O S S E R O D I

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...