среда, 26. фебруар 2014.

GRAŠAK S JUNETINOM

Volim svako povrće, često ga spremam mojim ukućanima, ali nekako uvek se namršte kad im predložim grašak. Meni je grašak, s vremena na vreme, omiljeno zeleno povrće i volim da spremam jela sa njim.
Ovog puta je bilo varivo s junetinom, još je bolje s teletinom, i baš sam lepo obojila današnji sunčan ali hladan dan.


POTREBNO:
500 g junetine ili teletine
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
malo ulja
začin po želji
500 g graška
malo mirodjije
malo brašna
i vode po potrebi



PRIPREMA:

U šerpi na ulju izdinstati luk sitno iseckan, dodati meso na kockice, šargarepu na kolutiće i prodinstati nekoliko minuta.
Dodati začin po želji, i uz dolivanje vode da prekrije meso, dinstati dok meso ne bude skoro mekano.
Tada dodati grašak, malo mirodjije, i nastaviti dinstanje dok i grašak ne bude mekan.
Na kraju dodati 1 kašiku brašna, ostaviti da sve prokrčkati nekoliko minuta, probati ukus i dodati, ako je potrebno, još malo začina.
Služiti uz salatu po želji.

понедељак, 24. фебруар 2014.

MEKIKE NA SUVO ILI PITA ZA GIROS

Recept za ove mekike sam našla na Coolinarici i odmah mi je u glavi sinula ideja da bi bile odlične za giros :)
Do sad sam ih pravila više puta i uvek su bile dobre. Čak sam ih pečene zamrzavala i koristila po potrebi.

POTREBNO:

  •  250 mlmleka
  •  20 grsvezeg kvasca (pola kvasca)
  •  1 kasicicasecera
  •  1 kasicicasoli
  •  1/2praska za pecivo
  •  300 grbrasna (mozda malo vise, zavisi od brasna)
  •  oko 1/2 dcl ulja







PRIPREMA:
 Rastopite kvasac u toplo mleko, sa kasicicom secera i kada se kvasac aktivira, prerucite ga u ciniju u kojoj mesite, dodajte so, prasak za pecivo i lagano dodavajte brasno, mesajuci varjacom, dok je to moguce. Zamesite meko testo, pokrijte i ostavite da udvostruci volumen, zatim ga premesite i podelite na deset loptica. Svaku lopticu blaaago provucite kroz ulje (ja sam vise prstima nanosila ulje na loptice) i ostavite jos 15 minuta da ponovo nadodje. Ugrejte teflonski tiganj i rukama malo razvucite nadosle loptice, do zeljene debljine i pecite na vrelom tiganju BEZ ULJA. Dovoljno je minut dva sa jedne strane i isto toliko sa druge. Odmah vadite i pokrivajte krpom ili poklopite, tako ostanu divno meke i elasticne

NAPOMENA: Da bi mekike bile kao pita giros, dodati u testo 1 kašiku kisele pavlake koja će mu dati elastičnost i malo masnoće.

POSLUŽIVANJE:
Ovako pripremljene mekike možete služiti i uz sir, kajmak i sl., ali su nama dobro poslužile za giros. Tako smo na trenutak odlutali u GR i uživali u omiljenom jelu :)

среда, 19. фебруар 2014.

PUNJENO PILE

Davno, još dok sam bila djak, mama je znala da nas iznenadi nekim novim jelom od piletine. Gajila je piliće i već su nam bila dosadi la klasična jela tipa:krompir paprikaš, pohovana piletina, pečeno pile i sl., Jednog dana, ako me sećanje služi bio je baš moj rodjendan, sačekalo nas je punjeno pile :) Svi smo se čudili otkud odjednom ta promena, ali mama je volela da zapisuje recepte od komšinica i verovatno je i taj tako dobila. Ručak nam se svideo, više puta smo to ponovili ali sam potpuno zaboravila gde je taj recept ostao zabeležen. Možda je bio na papiru koji se izgubio, a možda samo u maminoj glavi, ali recept nisam mogla nigde naći. Nedavno sam gledala emisiju Gastronomad i njegov prilog snimljen u Debeljači. Već prvi kadrovi i početak pripreme Punjenina su me vratili u detinjstvo i znala sam da konačno dodjoh do recepta :) Već sutradan pile je bilo na našem stolu. Ručak je bio pravo osveženje, a pile je dobilo divan ukus i miris punjenja :) Zato ga beležim i ovde na blogu, nek se nadje i da se ne zagubi i zaboravi. Možda nekome zatreba?!
POTREBNO:
 1 pile ( oko 1,5 kg )
glavica crnog luka
4 kašike hleba isečenog na kockice
 4 kašike prezli
4 jaja
100 g pileće džigerice
 8 kašika ulja
 4 kašike vode
2 kašike brašna
kašika seckanog peršuna
 so biber

  PRIPREMA:
 1. Na malo ulja propržiti luk. Dodati očišćenu i iseckanu džigericu i propržiti na luku nekoliko minuta.
 2. U posudi napraviti fil od jaja, hleba, prezli, vode, ulja, peršuna i brašna. U fil dodati prženu džigericu. Začiniti.
 3. Napuniti pile i peći na 180°C, oko 1-1,5 h. Na pola pečenja dodati očišćen i na kriške isečen krompir, malo ga posoliti, i nastaviti sa pečenjem dok krompir i pile ne dobiju lepu rumenu boju i koricu.
 4. Služiti uz salatu po izboru i uživati.

петак, 14. фебруар 2014.

JOGURT PITA

Od letos smo odjednom, nakon jednog kolača u Kranju, zavoleli torte i kolače sa sirom. Do sada sam ih već dosta isprobala, sve su nam dobre, ali ova je nekako posebna :) Lepo prhko testo je obogaćeno nežnim i penastim filom i ovo je kombinacija koju vredi probati. Nadam se da će vam se svideti jer se brzo sprema a ukusom će vas očarati :)
TESTO:
 300 g brašna (mešavina oštrog i mekog)
 100 g šećera
 4 žumanceta
 1 prašak za pecivo
 200 g margarina

  TEČNO TESTO:
 4 belanceta
 150 g šećera
 600 ml jogurta
 2 čaše kisele pavlake
 4 kašike oštrog brašna
 2 vanilin šećera

  PRIPREMA:
 Od brašna, margarina, žumanaca i praška za pecivo umesite testo. Podeliti ga na 2 dela, jedan deo ostaviti u frižider a drugi u zamrzivač.
 Uzeti pleh 30x20 cm, razviti testo iz frižidera i staviti na dno pleha.
 U rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći ovo testo desetak minuta ili dok se ne uhvati nežna pokorica po vrhu. Za to vreme pripremiti tekuće testo. Sjediniti sve sastojke sem belanaca, umutiti penu od belanaca i nežno je dodati u prethodnu smesu te sve dobro sjediniti.
 Izvaditi pleh iz rerne, rasporediti tekući fil i vratiti u rernu da se peče 10- 15 minuta. Nakon tog vremena uhvatiće se korica po tečnom testu, izvaditi pleh iz rerne i po kolaču narendati drugi deo testa iz zamrzivača.
Ovakvim postupnim pečenjem dobićete jasno definisane delove pite. Vratiti pleh u rernu i peći još najmanje 30 minuta. Nakon tog vremena zabosti čačkalicu do tečnog testa, čačkalica bi samo u tragovima trebalo da ima malo testa na sebi.
 Isključiti rernu, otvoriti vrata rerne na malo i ostaviti još 10 minuta kolač da se dopeče. Kolač dobro rashladiti, najbolje ga je spremiti dan ranije, seći na kocke, posuti prah šećerom i uživati :)

среда, 05. фебруар 2014.

PILETINA S POVRĆEM

Mogućnost kombinovanja piletine s povrćem je neiscrpna inspiracija za sve kuvare. Ovo je jedan brz i ukusan način pripreme. Ako imate ćuretinu to će biti još bolja kombinacija, a mi smo uživali u piletini :)
POTREBNO:
 500 g ćurećeg ili pilećeg belog mesa
 1 manji brokoli
 1/4 karfiola
 1 crvena paprika
 1 praziluk
 2 veće šargarepe
 ulje
 1 kašika susama
 4 kašike soja sosa
 prstohvat belog luka u prahu i
 začin po želji

  PRIPREMA:

 Belo meso iseći na krupnije kocke, preliti ga soja sosom, posuti belim lukom i začiniti po ukusu. Dobro izmešati i ostaviti da se marinira u frižideru najmanje 60 minuta. Može i preko noći.

 Brokoli i karfiol odvojiti od korena i iskidati ih na manje cvetove. Praziluk i šargarepu očistiti i iseći na štapiće. Crvenu papriku iseckati na kalutove. U voku na malo ulja propržiti meso da porumeni. Potom dodati šargarepu, brokoli i karfiol i uz neprestano mešanje pržiti 5 minuta. Nakon toga dodati crvenu papriku i praziluk i nastaviti sa prženjem na visokoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.

 Gotovo jelo posuti susamom i servirati.

понедељак, 03. фебруар 2014.

PIKASO KOLAČ

Za ljubitelje kokosa i čokolade :)
Testo:

 4 jajeta
 3 solje za belu kafu secera
 1,5 solja ulja
 1 solja mleka
 3 solje brasna
 1 kesica praska za pecivo
 3 kasike kakaoa

  Fil:

 1 l mleka
 3 solje secera
 200 g kokosa
 7 kasika griza

  Glazura:
 100 g cokolade za testo
 2 kasike ulja

  PRIPREMA:

 1 Za ovaj kolac prvo pravimo fil.
2 U litar mleka dodati secer, pa kuvati na tihoj vatri do kljucanja.
3 Pomesati kokos sa grizom i dodati u mleko i malo prokuvati.
4 Napraviti testo, pa u podmazan pleh staviti pola od testa i peci do pola. Ne sme da se sasvim ispece testo. 5 Preko testa dodati fil, drugu polovinu testa i ispeci kolac do kraja.
6 Pece se na 200 stepeni i cackalicom probati da li su svi delovi peceni.
7 Izvaditi kolac iz rerne, ostaviti ga u plehu u kojem se pekao, pa preliti glazurom.
8 Na ulju istopiti cokoladu, ali paziti da na prokljuca , jer tada cokolada gubi sjaj.
9 Kolac ohladiti i sluziti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...