субота, 15. март 2014.

VENČIĆI


Već dugo planiram pravljenje ovog peciva i sada je došao red i na njih.
Nakon isprobavanja, pohvala ukućana i njihovog posezanja za venčićima, znam da će ovo često biti u našoj kući na stolu :)
Mirisni, lisnati, mekani i drugog dana- ovo je pecivo koje
vredi truda :)

SASTOJCI:

500 g mekog brašna
30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
50 ml ulja
2 dl mleka
150 ml kisele pavlake
1 kašičica soli
100 g butera
300 g tankih listova šunkarice

PREMAZ:
1 jaje
susam ili lan

PRIPREMA:

U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac,
pa dobro izmešati i ostaviti da nadodje.

U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošli kvasac, ulje, pavlaku i so.
Potom postepeno dodavati preostalo brašno neprestano meseći dok se ne dobije glatko
testo. Umešeno testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga da nadodje.
Potrebno mu je oko 30 minuta na toplom mestu.

Nadošlo testo premesiti i podeliti na manje kuglice. Ja sam ih imala 24.
I njih ostaviti 20 minuta da kisnu.

Nakon toga svaku kuglicu istanjiti pomoću oklagije, premazati je omekšalim buterom i staviti kolut šunkarice.

Okruglim zupčastim nožem više puta po sredini zaseći šunkaricu zajedno sa testom.


Ovako pripremljeno testo urolati, spojiti krajeve da se dobije venčić.

Tepsiju obložiti pek papirom, pa u nju poslagati venčiće. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom ili lanom.

Peći venčiće u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju divnu zlatnu boju.
Sačekati da se malo prohlade, pa uživati :)

SAVET : Strogo sam se držala recepta, jedino sam količinu kvasca povećala sa 20 g
na 30 g zbog količine masnoće u testu i da bi bili mekaniji. Pravila sam ih s buterom, 
a vi možete probati i sa margarinom.

субота, 08. март 2014.

ČOKOLADNE GRUDVICE

Brza, jednostavna, ukusna i omiljena poslastica svih…Mogu je napraviti i pocetnici, vasa deca…:)))


           SASTOJCI:


1

    1. 2
      Staviti na ringlu i polako
      otopiti ovu smesu.
      Paziti da ne prokuva jer
      ce se stvrdnuti i bice
      neupotrebljiva .
    2. 3
      Slkloniti smesu s ringle,
      staviti corn fleks i promesati
      da se sav corn fleks prelije
      cokoladom.
    3. 4
      Na posluzavnik staviti malo
      ulja, podmazati ga i
      rukama oblikovati grudvice.
    4. 5
      Poslagati grudvice na posluzavnik,
      ostaviti par sati u frizideru da se
      dobro prohlade i stvrdnu.
      • Posna varijanta je sa 200 g čokolade za kuvanje.
    5. 1
      1. 2


субота, 01. март 2014.

SOČNA PILETINA S BROKOLIJEM

Piletina je u našoj porodici omiljeno meso, što iz zdravstvenih razloga što iz razloga da se brzo sprema, tako da su i moji recepti s mesom uglavnom oni s piletinom.
Volim ovo meso jer ima bezbroj kombinacija sa povrćem koje ne treba puno termički obradjivati da bi sačuvalo svoje hranljive sastojke, tako da je ovog puta na red došao brokoli.
Jelo se brzo sprema, ne treba vam više od 30 minuta, brokoli će ostati lepo zelen i krckav, a meso će biti mekano i sočno.



POTREBNO:

300 g pilećeg filea
1 glavica brokolija
malo ulja
začin po ukusu
1 kašika brašna
1 kašika senfa
1 dl mleka
i vode po potrebi

PRIPREMA:
1 
Piletinu iseckati na manje štapiće, začiniti po želji, preliti s malo ulja i ostaviti 10-tak minuta tako da odstoji.
Brokoli oprati , iskidati na cvetiće, staviti u sud za kuvanje, posoliti i kratko pokuvati da samo malo odmekne.
3
 U tiganju na malo ulja propržiti piletinu da se blago zarumeni, doliti vrlo malo vode, poklopiti i ostaviti
kratko da se prodinsta i odmekne.
U piletinu dodati brokoli ocedjen od vode.
Pomešati brašno, senf i mleko, sve to preliti preko mesa i brokolija i prokrčkati oko 5 minuta uz blago mešanje da brokoli ostane ceo, a sav sadržaj upije preliv od mleka.
5
 Poslužiti uz salatu po želji.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...