субота, 31. мај 2014.

MUSAKA SA TIKVICAMA I BELIM MESOM

Sezona je tikvica i treba ih iskoristiti u raznim jelima. Ovo je jedan od načina da spremite musaku
s tikvicama i piletinom.
POTREBNO:

500 g pilećeg belog mesa
2 srednje tikvice/ oko 500 g/
so, mešavina začina
2 jajeta
1 dl mleka
oštro brašno po potrebi
malo ulja

PRIPREMA:
Tikvice oljuštiti i iseći po dužini na manje komade.
Posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste sok.

Za to vreme belo meso iseći na manje šnicle, pa ih malo izlupati
i začiniti po ukusu.

Ocedjene tikvice uvaljati u oštro brašno i malo ih propržiti na
vrelom ulju.

Šnicle takodje uvaljati u brašno i kratko ih propržiti na ulju
da blago porumene.

Vatrostalnu posudu podmazati, pa na dno prvo poredjati jedan
deo pripremljenih tikvica. Potom rasporediti deo piletine.

Ponoviti postupak još jednom i završiti tikvicama.

Jaja umutiti s mlekom, preliti musaku i peći u zagrejanoj rerni na 200
stepeni dok ne porumeni.

Služiti uz sezonsku salatu po želji.





недеља, 25. мај 2014.

ČOKOKOKO KOLAČ

Kombinacija čokolade i kokosa, brza i jednostavna priprema kolača koji stigne baš za popodnevnu kaficu :)

POTREBNO
 TESTO:
2 čaše kiselog mleka
čaša i po šećera
čaša i po brašna
1 čaša ulja
100 g kokosa
1 prašak za pecivo

GLAZURA:

100 g čokolade za kuvanje
 5 kašika mleka
2 kašike ulja

PRIPREMA:

Sjedinite kiselo mleko sa svim ostalim sastojcima za testo.

Manji okrugli pleh podmazati uljem i posuti brašnom te u njega
izliti testo.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Ohladjeni kolač preliti glazurom od čokolade i ostavite
da se sve dobro stegne.

Seći na parčad željene veličine i uživati :)

субота, 24. мај 2014.

PITULJICE SA VODOM

Brze, ukusne i mekane pituljice koje se peku. Nema puno ulja, brzo se spremaju i svi će uživati u njima :)

POTREBNO:

500 g kora za pitu
3 jajeta
300 g sira
1 prašak za pecivo
10 kašika ključale vode
15 kašika ulja
malo soli i još
500 ml mlake vode

PRIPREMA:
Pripremiti fil od jaja, ključale vode, ulja, sira praška za pecivo i soli. 
Filom filovati po dve kore, uviti u rolat a zatim u puža. 
Pripremljene pituljice staviti da odstoje pola sata u tepsiji u kojoj je 
naliveno pola litra mlake vode. 

Pre pečenja pituljice premazati preostalim filom i peći na 220*C dok 
ne dobiju zlatno žutu boju. 

Pituljice poslužiti tople.

среда, 14. мај 2014.

ZAPEČENI FUSILI S TIKVICAMA

Testenina je često na našem meniju jer se brzo sprema, kombinacije su bezbrojne a i volimo
sve što miriše na italijansku kuhinju :)
Ovo je jedna brza, ukusna ali i lagana testenina koja će vas oduševiti svojim ukusom.
UKUS OVOM JELU JE DAO POLIMARKOV KREM ZA KUVANJE:)


SASTOJCI:

200 fusili testenine
300 pilećeg ili ćurećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
1 srednja tikvica
200 ml Polimarkovog krema za kuvanje
1 jaje
po ukusu so, bosiljak i majčina dušica
2 kašike maslinovog ulja


PRIPREMA:

Zagrejte ulje u velikom tiganju. Sitno iseckan luk prodinstajte na ulju da postane
staklast, pa dodajte meso isečeno na manje kocke. Nastavite s dinstanjem dok meso ne
omekša. Dodati iseckanu tikvicu, dobro promešajte i kuvajte 3-4 minuta.

Pomešajte meso i prethodno obarenu testeninu, posolite i začinite po ukusu.

Testeninu ravnomerno rasporediti u podmazanu vatrostalnu tepsiju.

Umutite jaje i krem za kuvanje, pa prelijte preko testenine i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta.

Gotovo jelo poslužiti toplo uz salatu po želji.

Dobićete lagani ručak, kremas a u isto vreme ne previše težak .
Polimarkov krem za kuvanje sam prvi put probala i ima sve naše
pohvale. Dovoljno je kremast, nije redak kao neki slični, a opet
je jelu dao laganu kremastu strukturu.


субота, 10. мај 2014.

HELJDINA PITA SA SIROM

Volim heljdu, posebno palačinke od heljdinog brašna, ali ponekad napravim i pitu od heljdinih kora.
Problem je što su kore debele, u 500 g ih ima od 5-7 komada, i potrebno ih je dobro natopiti da bi
pita bila sočna i jestiva.
Ovog puta sam napravila baš takvu pitu :)

POTREBNO:

7 heljdinih kora
3 jajeta
3 dl jogurta
šolja od 2 dl griza
1 prašak za pecivo
300 g sitnog sira
soli po ukusu
malo ulja

PRIPREMA:

U dubljoj posudi umutiti jaja, jogurt, griz, prašak za pecivo i sitan sir.
Dodati po ukusu soli i sve promešati.

Uzeti heljdinu koru i celom površinom je premazati filom i smotati u štrudlicu.
Štrudlicu preseći na 4 jednaka dela i slagati u pleh obložen pek papirom.
Na isti način od preostalog materijala napraviti štrudlice.

Ostaviti malo fila za prelivanje štrudlica po vrhu. Dobro ih natopiti da bi pita
bila mekanija, i na kraju poprskati ih s malo ulja.

Peći pitu u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Pečenu pitu prekriti suvom kuhinjskom krpom da malo odmekne.

Prohladiti je i služiti mlaku uz neki kiselo- mlečni napitak po želji.

четвртак, 08. мај 2014.

PUSLICE ILI BAKINI MAKRONI

Već nekoliko puta bezuspešno pokušavam da napravim te famozne macarons. Uvek negde pogrešim i na kraju se razočaram i zareknem da nikada, ali nikada više, neću ni pokušavati.
Za slavu mi je ostalo dosta belanaca i bilo je dileme kako ih potrošiti? Da li opet pokušati, a vremena i strpljenja malo, ili ići na sigurno.
Onda sam se setila ovog Verinog recepta , koristila sam samo kokos i dobili smo divne kokos puslice koje su se razgrabile.
Sušila sam ih 30 minuta sve vreme na 100 stepeni. Nakon toga sam ih odmah, sve sa pek papirom, izvadila iz pleha i ostavila da se tako ohlade.
Dobili smo divne pahuljaste makrone koji se tope u ustima :)

SASTOJCI:

3 belanceta
9 kašika kristak šećera
3 kašike kokosa

PRIPREMA:

Belanca mutiti uz postepeno dodavanje šećera da dobijete čvrst sneg.
Na kraju dodati kokos, špatulom nežno nekoliko puta promešati da
se sve sjedini.

U pleh od električnog šporeta staviti pek papir i pomoću kašičice ili
poslastičarske kese istiskati male puslice.

Sušiti ih u rerni zagrejanoj na 100 stepeni pazeći da ne pregore.

среда, 07. мај 2014.

BELI I ŽUTI ROLAT

Ako vam je potrebno hladno predjelo, ova dva rolata su pravo rešenje.
Brzo se prave, izdašni su a i veoma dekorativni :)

ŽUTI ROLAT

Testo:
8 zumanaca
1 dl ulja
2 dl jogurta
1 prasak za pecivo
malo soli
1 casa od 2 dl brasna

Fil:

200 g krem sira
100 ml kisele pavlake
2 kuvana jaja
2 kisela krastavcica
200 g stisnjene sunke

Priprema:

Umutiti zumanca, dodati sve
ostale sastojke i u plehu
od elektricnog sporeta
ispeci koru.
Pecenu koru izruciti na
vlaznu kuhinjsku krpu,
uviti u rolat i ostaviti
da se prohladi.

Za fil umutiti sir i pavlaku, dodati 
izrendane krastavce i jaja,izrendanu
sunku i po zelji sitno iseckan
persunov list.

Nafilovati koru, saviti u rolat
i ostaviti ga preko noci u
frizideru.
Po zelji se moze premazati majonezom
i posuti rendanim kackavaljem...

BELI ILI ROLAT S MAKOM

Testo:

8 belanaca
4 kasike brasna
2 kasike maka
malo soli
1 prasak za pecivo

Fil:

200 g krem sira
100 ml kisele pavlake
200 g pilece salame /batak ili prsa/
2 kisela krastavcica
2 kuvana jajeta

Priprema:

Penasto umutiti belanca, 
dodati ostale sastojke
i ispeci koru u plehu
od elektricnog sporeta.
Pleh obloziti pek papirom.

Ispecenu koru izruciti
na vlaznu, ocedjenu, kuhinjsku
krpu i saviti u rolat.

Od svih sastojaka za fil
pripremiti fil i nafilovati
ohladjenu koru.

Saviti u rolat i ostaviti ga
u frizideru bar 1 dan pre
sluzenja.

Ovog puta sam za oba rolata napravila isti fil, radila ih uporedo i sve je bilo gotovo za 1 sat.


субота, 03. мај 2014.

HLEB KOJI SE NE MESI

Odavno sam spremala ovaj hleb, nikako da postavim sliku i post. Jedno vreme su ga svi pravili na
Coolinarici tako da sam i ja rešila da ga isprobam. Namučila sam se dok sam pronašla šerpu s
poklopcem, na kraju sam je i bacila jer je izgorela, i otada ga više nisam mesila :)
Hleb je dobar, pravi seljački hleb iz furune, divne hrskave korice, pun šupljina i dobro pečen
tako da ga vredi praviti ako imate odgovarajuću posudu.
POTREBNO:
  •  3 casebrasna(brasna za hleb ili opstu upotrebu, mozete da eksperimentisete, recept je dosta fleksibilan po tom pitanju, recimo 1 casa razanog, 1 integralnog i 1 obicnog)
  •  2 kasicicesitne soli(morske, obicne)
  •  1/4 kasiciceinstant kvasca
  •  1 i 1/2 casuvode
  • PRIPREMA:
  • 1.Suve sastojke staviti u vanglicu i promešati kašikom. 
    2.Dodati čašu i po vode i promešati kašikom na brzinu.
    3.Ostaviti da pokriveno odstoji 12 sati. (Ja vanglicu-obično plastičnu, stavljam u kesu, da se ne bi uhvatila korica).
    4. Nakon 12 sati promešati opet kašikom. 
    Ostaviti da odstoji još 7 do 12 sati, ili duže, dok se ne jave mehuri na površini testa. 
    4, Nabrašniti radnu površinu, istresiti testo i preklopiti kao koverat. Posle toga, prevrnuti i prekriti plastičnom folijom.Ja ovo radim tako što išpricam malo vode na radnu površinu, onda pažljivo zalepim plastičnu foliju, pobrašnim, pa sa dobro nabrašnjenim rukama malo rastanjim testo i pomoću folije, prevrćem prema unutra, kao koverat i onda prevrnem testo da ovo bude odozdo.
    Ostaviti da odstoji još sat-dva. 
    5.Pola sata pre pečenja zagrejati posudu u kojoj će se hleb peći, (mora biti sa poklopcem), u rerni na 250°C. (pre nego što stavim testo u posudu, obavezno ukrojim i stavim pek-papir).
    6.Zatim, staviti testo u tu posudu i poklopiti. 
    Peći pola sata, a onda skinuti poklopac i peći još 15-20 min. 
    7. Kora treba da bude tamna, a ako nije peći još 5-7 min. 
     8. Kad je hleb gotov,ostaviti u kuhinjski peškir da se hladi oko jedan sat.Tek je onda pečenje završeno.
    Dok se hladi, hleb će ´pevati´, to mu kora krcka i znak je da je savršena!

PRALINE

Retko ih pravim, ali morala sam da isprobam kalupe :)
POTREBNO:

300 g čokolade za kuvanje
malo ulja
50 g euro krema
malo pečenog lešnika

PRIPREMA:
Čokoladu za kuvanje otopiti u sudu sa malo ulja.
Paziti da bude na umereno toploj ringli, ili u mikrotalasnoj pecnici.

U kalupe staviti na dno malo otopljene čokolade,
ubaciti po jezgro lešnika i malo euro krema.

Ostatkom otopljene čokolade preliti fil i
poravnati praline.

Ohladiti u frižideru ili u zamrzivaču i
služiti.

SAVET:
Ovo je prava energetska bomba,
ali kad se slavi ne vodimo računa 
o tome!!!

петак, 02. мај 2014.

KOMŠIJSKE KIFLE

Kad neko voli pecivo da mesi u po dana u po noći, onda nije ni čudo što mora da isproba recept
koji je privuče i slikom i nazivom.
Recept je iz nedelnih novina, odavno isproban i dobio je sve pohvale degustatora.
Mekane, mirisne i pomalo gurmanske kifle koje vredi probati :)


POTREBNO:
  • Testo :

  •  500 grmekog brasna
  •  1jaje
  •  1 kasicicasoli
  •  1 kasikasecera
  •  1 kockasvezeg kvasca
  •  2,5 dlmleka
  •  250 grmargarina
  • Fil :

  •  250 grsira/ moze Feta/
  •  1oo grsunke
  •  200 grpancete
  • Premazivanje :

  •  1jaje
  •  1 kasikamaka
  • PRIPREMA:
  • U toplo mleko staviti secer i kvasac i sacekati da nadodje. Dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo.
  •  Verovatno ce vam trebati jos brasna i dodajte da vam se testo ne lepi za ruke dok mesite. Testo treba da je mekano, ali ne i lepljivo. 

  • Ostaviti na toplom da nadodje.
  •  Iseckati sunku i pancetu na sitno i dodati u isitnjen sir i sve dobro umutiti. 
  • Testo premesiti i podeliti na 5 jufki i ostaviti jos 15 minuta da kisne. Svaku jufku razvucite u krug i seci na 8 trouglova. 
  • Staviti fil na obod svakog trougla, savijte malo krajeve i smotajte kiflu.
  •  Sloziti kifle u podmazan pleh, premazati umucenim jajetom , posuti makom i peci na 180 stepeni da porumene.

четвртак, 01. мај 2014.

ŠARENKO

U pripremama za slavu obično za suprugov rodjendan pravim neku brzu i isprobanu poslasticu.
Ovog puta, na ćerkin nagovor, malo sam prelistala svoje recepte i pronašla u časopisu
DOBRA HRANA ovaj zanimljiv i ne mnogo zahtevan kolač.
Recept sam prilagodila našim ukusima, belu čokoladu u filu sam zamenila crnom, a stavila sam i glazuru od čokolade i to je bila prava stvar. Glazura od kvalitetne Kandit čokolade za kuvanje je kolaču dala posebnu punoću ukusa, korice su taman dovoljno mekane i fil po vrhu kolača bi ih, bar za naš ukus, napravio previše mekanim.
ZA KORE:
3 jajeta
450 ml kisele pavlake
1 prašak za pecivo
15 kašika brašna
15 kašika šećera
5 kašika mlevenog maka
5 kašika mlevenih lešnika
5 kašika kakaoa

ZA FIL:
1 l mleka
10 kašika griza
3 vanilin šećera 150 g šećera
200 g margarina s ukusom vanile
100 g čokolade/ bele ili crne/

PRIPREMA:

Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo,
pa polako promešati varjačom.
Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati mak, u drugi mlevene lešnike, a u treći
kakao. Sve lepo promešati.

Tepsiju dimenzija 30x20 cmobložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći je u
zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.

FIL:

U šerepu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa kuvati dok ne proključa.
Dodati griz i kuvati uz stalno mešanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi. 
Pazite da ga ne prekuvate!
Kada varjača počne da ostavlja tragove po dnu šerpe griz je skuvan.

Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.

U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaoa. Premazati
2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti ostatak fila.
Ja sam po vrhu stavila glazuru od 100 g čokolade i malo ulja, a ostatak fila nisam upotrebila i
mislim da je za ovaj kolač dovoljno i pola mere za fil.

POSLUŽIVANJE:
Kolač napraviti dan ranije, dobro ga rashladiti, skuvati kafu i uživati u društvu najdražih i divne poslastice 
koja se topi u ustima :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...