четвртак, 19. јун 2014.

PEČENA PILETINA SA TESTENINOM

Piletina je kod nas često na stolu i uvek tražim nove recepte za isprobavanje. Ovog puta je recept
s bloga DANINA KUHINJA.
Kombinacija mesa i testenine u pečenom obliku nije česta u receptima i to me je privuklo da spremim
piletinu na ovaj način.
Dobili smo jako ukusan ručak koji nam se svideo :)

POTREBNO:

3 pileća karabataka
3 pileća bataka
1 čaša ( čaša od 180 gr) kisele pavlake
1 čaša ( čaša od 180 gr) jogurta
1/2 kašičice karija
1/2 kašičice djumbira u prahu 
sveže mleveni biber
so
1/4 kašičice tucane paprike
1 kašika seckana sveža peršuna ili 1 kašičica suva peršuna
200 gr testenine

PRIPREMA:
Batake i karabatake posoliti, posuti kari, djumbir u prahu, mleveni biber. Dobro začine utrljati u meso.
U posudu staviti kiselu pavlaku, jogurt, tucanu papriku i peršun. Dobro izmešati.
Batake i karabatake uvaljivati sa obe strane u ovu smesu i redjati u pleh u koji ćemo peći. Preostalu smesu preliti preko mesa.
Ostaviti da stane 1- 2 sata na hladnom mestu.
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Meso u plehu poklopiti ( ili staviti foliju), staviti u rernu i peći 50 minuta.
Za to vreme testeninu kuvati u posoljenoj vodi. Testeninu ocediti od vode.
Pleh sa mesom izvaditi iz rerne, meso staviti na tanjir. U plehu je ostalo sosa od pečenja mesa. Pomešati testeninu sa tim sosom, preko poredjati batake i karabatake, vratiti u rernu, ne poklopljeno i još peći 10 minuta da se zapeče  dobije svetlo braon boju i da testenina upije sos.

понедељак, 16. јун 2014.

CRNAC BEZ JAJA

Postoje razne verzije ovog kolača, a ja sam pripremila na svoj način. Dobićete ukusan, brz i čokoladan kolač koji će svi voleti :)

TESTO:

2x 180 ml kiselog mleka
200 g brašna
150 g šećera
80 ml ulja
5 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo

GLAZURA:

100 g čokolade za kuvanje
malo ulja

PRIPREMA:

Umutiti kiselo mleko sa šećerom, dodati ulje i kakao i sve dobro sjediniti.
Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro promešati
da se sjedine sastojci.

Pleh manjih dimenzija podmazati i posuti brašnom, usuti testo i peći u zagrejanoj rerni
na 200 stepeni 25 minuta.

Pečeni kolač prohladiti i preliti glazurom od čokolade i malo ulja.

Ohladiti kolač, seći na kocke i uživati.

недеља, 08. јун 2014.

ČIZKEJK BRAUNIZ

Kombinacija čokolade i sira je ono što ovaj kolač čini jedinstvenim :)

TESTO:

2 šolje šećera
1 šolja ulja
4 jajeta
6 kašika kakaoa
1 kašičica ekstrakta vanile
1,5 šolja brašna

FIL:

125 g maslaca 
250 g krem sira
1/2 šolje šećera
2 jajeta
1 kašika brašna

(Šolja je od 2 dl)

PRIPREMA:

Za testo umutiti jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, kakao i vanilu.
Na kraju postepeno sipajte brašno i mešajte dok se masa ne ujednači.

U drugoj posudi za fil mikserom penasto umutiti maslac i krem sir.
Dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve lepo ne sjedini.

U podmazan i brašnom posut pleh dimenzija 22x23 cm izlijte nešto više od pola
smese za testo, preko rasporedite fil od sira, a potom i ostatak smese za testo.

Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 

Izvadsite iz rerne, ostavite da se prohladi, a zatim stavite u frižider na sat dva pre
služenja.


субота, 07. јун 2014.

NJOKE S PILETINOM

Još jedan recept kombinacija piletine i testenine u kremastom sosu.

POTREBNO:

300 g pilećeg filea
500 g njoka
malo ulja
50 g pršute
300 ml pavlake za kuvanje
po ukusu so i mešavina biljnog začina
50 g parmezana

PRIPREMA:

Njoke kratko obariti u  ključaloj osoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Na malo ulja prodinstati pileći file iseckan na kockice. Dodati i iseckanu pršutu da
se malo preprži. Začiniti po ukusu.

Njoke sjediniti s mesom, staviti u podmazanu vatrostalnu posudu, preliti ih pavlakom i 
peći u rerni na 200 stepeni dok se blago zarumeni i uhvati korica po vrhu.

Preko njoka pred kraj pečenja dodati 50 g parmezana i  završiti pečenje.

недеља, 01. јун 2014.

MAFINI S ČOKOLADNIM PUDINGOM

Mafine često pravim zato što se brzo spreme i zahvalni su  kao poslastica onda kad ništa drugo nemam isplanirano. Ovog puta sam isprobala jednu novu kombinaciju i nama su se svideli. Uz kafu smo uživali u čokoladnim mafinima.

POTREBNO:

2 jajeta

3 šolje od jogurta brašna

1.5 šolja od jogurta šećera

3 kašike Nesquik-a

1/2 kesice praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

2 dl. mleka

1.5 dl. ulja

prstohvat soli

1 kesica pudinga od čokolade


PRIPREMA:

U jednoj posudi sastaviti brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.


U drugoj posudi umutiti jaja, pa dodati mleko i ulje. Kada to umutite, dodajete sve iz prve posude, i sve to sjedinite.


U međuvremenu napravite puding kao što je napisano na kesici.


U svaki kalup stavljati po kašičicu pripremljene mase. U manje kalupe stane jedan, a u one veće malo više od jedne. Zatim stavljati puding. Ponovo količina zavisi od veličine kalupa. Na kraju, preko pudinga ponovo ide prva smesa.


Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.


SAVET: Ako nemate puding pri ruci može vam poslužiti Nutela. U svaki mafin staviti 1
kašičicu Nutele.



LISTIĆI

Ovo je pomalo zaboravljena poslastica mog rodnog kraja. Pravim je kad se setim detinjstva, divnih prhkih listića koje su mama i baka pravile "preko nedelje" kad poželimo brzu, ukusnu i jeftinu poslasticu.
Sastojci su vam uvek na dohvat ruke, nema puno čekanja a na kraju svi uživaju.
Ovog puta sam ih pravila po receptu naše Lane , jedino ja mast nisam stavila u testo već sam je rastopila i njime premazala testo, preklopila kao za lisnato i zatim tanjila i sekla listiće.

SASTOJCI:
 300 g brašna, 2 jajeta,1 velika kašika masti, 1/2 ravne kašičice soli, 1 kašičica šećera, 1 kašika ruma, 1 dl mlake vode + ulje za prženje, šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

Zamesiti testo od jaja, brašna, soli, šećera ,ruma ili rakije, ja sam koristila belo vino. i vode.
Testo je tvrdje, nešto poput onog za rezance za supu, malo ga ostaviti da odstoji, nekih 10-tak
minuta, rastanjiti ga i po njemu poprskati rastopljenu mast.
Testo presaviti kao za lisnato, ostaviti 10-tak minuta te ga tanko rastanjiti.
Kuhinjskim točkićem iseći romboide, zaseći ih kroz sredinu.

U dubljem tiganju zagrejati mešavinu masti i ulja, u vrelu masnoću stavljati po jedan listić,
kašikom ga sa svih strana "zalivati" vrelom masnoćom da se podignu klobuci,
okrenuti drugu stranu i pržiti do zlatne boje.

Izvaditi pržene listiće na upijajući papir, malo prohladiti, pošećeriti i uživati.

SAVET:

Ja uvek mast koristim za prelivanje testa, tako su mi listići lisnatiji, a prženjem u mešavini
ulja i masti imaju posebnu prhkost.
Dobićete jeftinu poslasticu koja će se svima svideti.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...