среда, 24. септембар 2014.

TORTA OD MORTADELE

Uglavnom nam uvek ostane stari hleb; napravimo prženice, ponekad i mrvice ali uvek nedostaje nova ideja za njegovu upotrebu.
Ovo je jedna brza i ukusna tortica koja će vam se sigurno svideti :)

POTREBNO:
  •  200 ghleba
  •  1/2 lmleka
  •  200 gmortadele isečene na što tanje listove
  •  50 gzelenih maslina bez koštica
  •  50 gpistaća (nije obavezno)
  •  3jajeta
  •  100 gbrašna
  •  1/2 kesicepraška za pecivo

PRIPREMA:

Hleb iseći na kocke i preliti mlakim mlekom. Kad hleb upije mleko, iscediti ga rukama.
Mortadelu iseći na trake i dodati hlebu.
Iseckati masline i pistaće, dodati ih hlebu i sve izmešati.Posebno žicom umutiti jaja, brašno i prašak za pecivo.
Jaja dodati masi od hleba i mortadele i sve lepo sjediniti.
Masu sipati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći tortu u rerni na 180°C dok ne porumeni.

SAVET:
Pravila sam je i od belog i od integralnog brašna, čak je bolja od integralnog. Potrudite se da stavite pistaće jer je tada posebnog ukusa.



недеља, 21. септембар 2014.

SLANA TORTA

Dugo sam razmišljala kako da napravim ovu tortu, bilo je tu tek nekih ideja koje sam pronašla na internetu, ali to je trebalo osmisliti da svi budemo zadovoljni. Nisam želela tortu s raguom, često ga jedemo s makaronama, a za ovu testeninu koju sam donela iz Italije želela sam nešto posebno. Na kraju smo dobili izvanrednu slanu toru u kojoj smo uživali.

POTREBNO:
250 g testenine rigatoni
300 g ricota sira
2 veze blitve
2 jajeta
1 kašika parmezana
malo soli
malo butera
gaude po želji

PRIPREMA:
Testeninu skuvati u slanoj vodi. Kuvati je 3 minuta manje od uputstva na kesici. Procediti je, isprati hladnom vodom da se ne bi slepila, dobro ocediti i preliti s kašikom parmezana.
Sve dobro promešati da se parmezan zalepi uz rigatone jer će se tako bolje slagati u posudu za pečenje.
Vatrostalnu posudu podmazati buterom po dnu i bočnim stranama, poslagati rigatone uspravno i dobro ih "upakovati" da budu gusto zbijeni.

Blitvu oprati, sitno iseckati, posoliti i rukama zgnječiti da bude što sitnija.
Umutiti sir s jajima i dodati blitvu, te sve dobro sjediniti.

Kašičicom puniti rigatone nadevom od sira, truditi se da ih što više napunite, a višak nadeva ubaciti izmedju njih i po vrhu.

Po vrhu staviti listove gaude i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Peći oko 30 minuta ili dok se po vrhu ne zarumeni. Isključiti rernu i ostaviti još 10-tak minuta da se dobro ukrčka.

POSLUŽENJE:

Malo prohladiti, seći po želji i služiti uz sezonsku salatu. Nama je ovo bio ručak, ali može biti i topla večera uz neki kiselomlečni napitak.

SAVET:

Koristila sam rigatone koje sam kupila u Rimu i nije mi žao što sam ih "vukla". Tako dobru testeninu odavno nisam kod nas kupila i jela. Kuvaju se 14 minuta i odmah mi je bilo jasno da je odlično brašno upotrebljeno.
Testenina je ostala cela, dobro skuvana ali ne i prekuvana.
Za ovo jelo koristite što kvalitetniju i krupniju testeninu koju kod nas možete kupiti. Naši proizvodjači još uvek nisu dostigli kvalitet italijanskih majstora, a to je i normalno jer je Italija poznata po raznim pastama vrhunskog kvaliteta.

субота, 20. септембар 2014.

ŠKOLJKE SA NUTELLOM

Volimo poslastice s Nutellom i često je koristim u svojim receptima. Ovog puta sam se setila izvanrednih školjki sa bloga ULTIMATIVNI SASTOJAK.
Testo se odlično mesi i razvlači, lako se oblikuje u školjke, a pečeno je prhko i neodoljivo. Mogu stajati dugo i nimalo ne gube na kvalitetu. Što duže stoje, ako ih ne pojedete, one su sve bolje.

POTREBNO:
2 jajeta
250 ml kisele pavlake
100 g prah šećera
200 g margarina
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
600 g mekog brašna tip 400

i još oko 150 g Nutelle

PRIPREMA:

Umutiti margarin sa šećerom, dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Uviti testo u prianjajuću foliju i ostaviti ga bar 1 sat u frižideru. Možete to uraditi i uveče, a ujutru
nastaviti dalje.

Testo podeliti na 3 jednake jufke. Na pobrašnjenoj podlozi razviti testo na debljinu 0,5 cm i modlicom za krofne ili čašom vaditi krugove. Na svaki krug staviti po pola kašičice Nutelle, preklopiti krug i viljuškom spojiti krajeve da se dobije oblik školjke.

Složiti školjke u pleh obložen pek papirom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni od 20-25 minuta.
Školjke se ne smeju prepeći!

Pečene školjke uvaljati u prah šećer i uživati :)

четвртак, 11. септембар 2014.

ROLNICE SA ŠUNKOM I KAČKAVALJEM

Odavno nisam isprobala novi recept za pecivo...Ne zato što nema novih, već zato što me nijedan nije zainteresovao na prvo čitanje. Nedavno sam ipak pronašla zanimljiv i ne mnogo zahtevan recept za ovo pecivo i znala sam da ga moram isprobati.
Rolnice su lisnate i prhke- tope se u ustima. Moja je ćerka rekla da su bolje od onih iz pekare :)

TESTO:

500 g mekog brašna tip 400
1 prašak za pecivo
20 g svežeg kvasca
2 jajeta
200 ml mleka
1 kašičica šećera
2 kašičice soli

125 g margarina

NADEV:
4 listića gaude ili nekog sličnog sira
100 g praške šunke
8 kašičica kisele pavlake

PRIPREMA:

U toplo mleko staviti kvasac, šećer i kašičicu brašna, pa ostaviti da nadođe. Zamesiti testo od brašna, soli, praška za pecivo, jaja i nadošlog kvasca. 
Podeliti na 5 jufki i ostaviti na toplom petnaestak minuta da naraste. U međuvremenu umutiti omekšali margarin.

Na pobrašnjenoj radnoj ploči rastanjiti jufku, premazati je 1/6 umućenog margarina i ostaviti na stranu. Svaku jufku rastanjiti, premazati margarinom, pa slagati jednu na drugu. Naslagano testo uviti u rolat, pa ga rastanjiti u ploču. 

Ploču debljine 0.5 cm iseći na 8 pravougaonika. Na jedan kraj staviti polovinu listića kačkavalja, polovinu lista šunke i kašičicu pavlake, pa uviti rolnicu.

Rolnice poslagati u  pleh obložen pek papirom, premazati ih preostalom 1/6 margarina i peći na 180 stepeni oko 25 minuta ili dok ne porumene.

SAVET:
Ja sam odmah duplirala meru i dobila sam 20 rolnica. Možete ih praviti veće ili manje, sve zavisi od vašeg ukusa.
Nama je ova veličina bila dovoljna.
Rolnice su dobre i sutradan i mogu biti dobra djačka užina za vašeg školarca.





недеља, 07. септембар 2014.

BISCOTTI MORBIDI CUOR DI NUTELLA


Volim da isprobavam nove recepte za male neodoljive poslastice koje nam kafu čine još prijatnijom :)
Ovo je recept s italijanskog bloga, brzo se spremaju a ukusom su neodopljivi :)
SASTOJCI:
120 g butera
1 jaje
1 žumance
100 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta od vanile
i oko 300 g mekog brašna
 
Za posipanje:
kristal i prah šećer
 
PRIPREMA:
 
Staviti 200 g brašna i dodati sve ostale sastojke. Buter treba da je hladan i njega iseći na listiće i rukama mesiti testo. Po potrebi dodavati brašno, možda vam neće otići cela količina, i umesiti prhko testo koje se ne lepi za ruke.
 
Testo ostaviti 1 sat u frižideru. Nakon tog vremena uljučite rernu na 180 stepeni, pleh obložiti pek papirom i praviti keks.
 
Rukama otkidati testo veličine kajsije ili većeg oraha, na dlanu ga rastanjiti, po sredini staviti komad Nutelle, preklopiti testo i rukama oblikovati lopticu. Svaku lopticu prvo uvaljati u kristal, a zatim u prah šećer.  Slagati loptice u pleh tako da ostavite mesta izmedju njih jer će tokom pečenja narasti i raširiti se.
 
Keks peći 15 minuta, isključiti rernu i ostaviti ga još nekoliko minuta. Izvaditi pleh i polako izvaditi kolačiće iz pleha. Keks je mekan i nakon hladjenja dobiće divnu prhku strukturu.
UŽIVAJTE!




уторак, 02. септембар 2014.

ČOKOLADNI CHEESECAKE

Isprobala sam više vrsta poslastica sa sirom i na karaju sam došla do ovog recepta.
Bilo je malo problema oko sečenja čiza, nisam imala pleh sa rubovima koji se skidaju, za naš ukus malo
sladji i jači kejk, ali za sve ljubitelje ovakvih poslastica ovo je odlična kombinacija.
Ricotta sir sam zamenila Imlekovim sitnim sirom.

SASTOJCI
za podlogu:

240 g čokoladnog kesksa
40 g maslaca

za kremu:

500 g krem sira ( Ricotta...)
400 ml slatke pavlake
3 jaja
80 g šećera 
2 vanilin šećera
30 g oštrog pšeničnog brašna 
70 g čokolade za kuvanje

za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
40 g maslaca

PRIPREMA:
Keks sameljite, dodajte otopljeni maslac i po potrebi 1-2 kašike vode da dobijete polurastresitu smesu.
Smesu čvrsto pritisnite na dno kalupa za torte prečnika 24 cm.

Sir izmešajte i dodajte pavlaku da dobijete kremastu smesu.

Jaja, šećer i vanilin šećer penasto izmešajte i zajedno sa brašnom umešajte u smesu od sira i pavlake.

Smesu podelite na pola, u jedan deo dodati otopljenu čokoladu.

Na pripremljenu podlogu staviti čokoladni krem, poravnajte i preko nje ravnomerno nanesite beo krem.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta.
Zatim ga ostavite u otvorernoj rerni još 30 minuta da se hladi.

Kolač dobrop ohladite u frižideru 2-3 sata, zatim prelijte čokoladnom glazurom.

POSLUŽIVANJE:

Kolač režite zagrejanom oštricom noža kako čokoladna glazura ne bi pucala.

SAVET:
Kolač se ne sme dugo peči jer puca po sredini. Pečen je kad se na dodir prsta sredina kolača pri pritisku vrati natrag. Sama sredina će malo podrhtavati, ali hladjenjem će se sčvrsnuti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...