недеља, 07. децембар 2014.

ZAPEČENA PILETINA SA SPANAĆEM

Recept za ovo jelo sam pronašla u časopisu POŠALJI RECEPT i morala sam ga isprobati. Priprema jela je malo duža, ali na kraju se dobije odličan ručak. Ako vam ostane, možete hladno iseći u kocke i poslužiti kao pitu :)

POTREBNO:

300 g testenine po želji
300 g pilećeg filea
300 g spanaća 
1 veća glavica crnog luka
ulja po potrebi po ukusu suvi biljni začin i so
300 ml jogurta
150 g rendane Gaude

PRIPREMA:

Crni luk iseći na sitno i prodinstati ga na ulju. Iseckati pileći file, začiniti ga po ukusu, dodati ga u tiganj sa lukom, te sve zajedno prodinstati.

Za to vreme obariti testeninu u posoljenoj vodi. Obarenu testeninu ocediti.

Spanać oprati i obariti ga, a potom ga ocediti i iseckati.

Spanać dodati u dinstano meso i još malo sve zajedno prokrčkati. Na kraju dodati ocedjenu testeninu.

Smesu prebaciti u podmazanu vatrostalnu posudu, preliti jogurtom i posuti po vrhu narendanom Gaudom.

Zapeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do zlatno-žute boje po vrhu.




четвртак, 04. децембар 2014.

HELJDOPITA

Volim palačinke od heljdinog brašnom i često ih spremam. Ovog puta sam ih pravila za ovu ukusnu i veoma izdašnu pitu. Ne znam da li mi je ukusnija topla ili hladna, ali znam da je vredna utrošenog vremena za njeno spremanje :)




                                                                POTREBNO:
     
           3 jajeta
           500 ml mleka
           100 ml vode
            100 g heljdinog brašna
           200 g belog pšeničnog brašna
           so i malo ulja

            FIL:

           3 jajeta
           500 g sitnog kravljeg sira
           1 dl ulja
           1 dl mleka
           180 ml kisele pavlake
            1/3 praška za pecivo

                                                                PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umutiti testo za palačinke i ispeći palačinke.
Nauljiti tepsiju pa slagati red palačinki od heljde,red fila,završiti sa filom.Peći 30 min.na 220 stepeni. 

                                            
           

уторак, 02. децембар 2014.

ŠAPE

Verujem da ste bar jednom u životu probali ove starinske kolače koje su još naše bake pravile. Sećam se da ih je mama pravila s orasima ili rogačem za Božić i Uskrs i da su bolji što duže stoje. Dok sam ih mesila i pekla sećala sam se dana provedenih u rodnom gradu i baš sam se nekako rastužila.
Ali, njihov miris i prhkost već kod prvog zalogaja su sve to izbrisali.

POTREBNO:
  •  2 jajeta
  •  1 soljasecera
  •  150 gmasti
  •  1 soljaml.oraha
  •  1 kesicapr.za pecivo
  •  3 soljebrasna+
  •  jos malo za
  •  domesiti testo
  •  maloprah secera za
  •  posipanje sapa
  •  1 kesicavanilin secera
  •  solja od 250 ml
  • PRIPREMA:
  • Umutiti jaja sa secerom (mikserom).Dodati sve ostale sastojke sem prah secera.Dobije se malo mekse testo. Dodati jos brasna i rukom malo zamesiti Ne mnogo mesiti jer ce se mast topiti od toplote ruke.Nikako ne previse brasna(zaboravila sam da ga izmerim)Ali mislim da nisam vise od 100 grama dodala.Bitno je da je testo meko.Umeseno testo staviti u frizider.
  • Kalupe podmazati cetkicom koja se umace u ulje.Meni je tako najlakse.Kada se svi podmazu,posuti ih brasnom.Malo protresti kalup,da spadne visak brasna.
  • Kidati komadice testa i puniti kalupe,ali ne do vrha,jer ce narasti testo dok se pece.Rernu zagrejati na 200 stepeni.Staviti da se pece jedno desetak minuta na toj temperaturi,pa onda smanjiti na 180 dok ne dobiju lepu svetlo zuckastu boju.Mada sve zavisi i do rerne.Ali ako vidite da brzo dobijaju zuckastu boju,moze se i pre smanjiti temperatura.
    Ja sam pekla oko 20 minuta ukupno. 
  • Pecene vaditi iz kalupa i odmah valjati u prah secer.Ukoliko vam je ostalo jos testa(meni jeste) samo stavljati testo u kalupe bez podmazivanja.
    Od ove mere mi je izaslo 60 keksica.A i to sve zavisi kolika je velicina kalupa.
  • Ako koristite rogač, staviti samo 1/2 šolje.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...