среда, 14. јануар 2015.

VOJVODJANSKE VASILICE

Danas sveti Vasilije Veliki, Mali Božić ili Srpska nova godina :) Nakon Božića ovo je još jedan praznik koji ima svoj specijalan hleb - vasilice :)
Znam da ih je mama redovno mesila, premazivala medom i onda smo mi malo lizali taj med da ga što manje ostane jer smo vasilice jeli uz spremljeni ručak. Posle dugo vremena opet sam sa svojim ukućanima uživala u ovim mekanim vasilicama, setila se detinjstva i svih dragih osoba koje nas odnekud gledaju i bdiju nad nama :)
Vasilica napraviti onoliko koliko ima ukućana jer svako dobija svoju koja simbolizuje zdravlje, sreću i napredak :)


POTREBNO:
200 ml mešavine vode i mleka
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
1 kašika masti
1 kašičica soli 
oko 450 g brašna mekog tip 400

PRIPREMA:

U mlaku mešavinu mleka i vode staviti šećer i izmrvljeni kvasac.

Brašno pomešati s mašću i blago rukama utrljati da se dobije mrvičasta smesa.

U nadošli kvasac staviti brašno, dodati so i umesti glatko testo koje se ne lepi za ruke.

Testo prekriti prianjajućom folijom i čistom krpom i na toplom mestu ga ostaviti 1 sat da nadodje.

Nakon toga testo podeliti na 3 jednake lopte, toliko je ukućana kod nas, još malo ga premesiti i ostaviti ga 20 minuta na toplom mestu.


Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a od testa oklagijom rastanjiti lepinjice debljine oko 0,5 cm.

Pleh blago posuti brašnom, staviti vasilice, i viljuškom ili slamčicom po vrhu izbosti inicijale ukućana. Svako će dobiti svoju vasilicu.

Nakon 10 minuta staviti pleh u zagrejanu rernu i peći vasilice do blago rumene boje.

Izvaditi ih iz pleha, malo poprskati po vrhu hladnom vodom,  uviti ih u čistu krpu da se malo ohlade i ostanu mekane.

Premazati vasilice medom i poslužiti ih uz praznični ručak.