недеља, 15. фебруар 2015.

MUSAKA OD KROMPIRA

Danas dok sam spremala ručak shvatila sam da nemam na blogu recept za ovu musaku. Sve druge musake sam slikala i objavila, a ovu koju najčešće pravim nisam. Ponekad se misli da je ovo klasično jelo koje svako ume da spremi, ali nije baš tako. Nikako ne bariti krompir, praviti pire od njega i tek onda spremati musaku. Za uživanje u pravoj musaki dovoljno je samo krompir iseći na tanke listiće, možete koristiti i secko, peći je na umerenoj temperaturi i obavezno naliti mlekom. I naravno, ništa bez masnoće. Ja koristim ulje, ali može i mast ili mešavina ulja i masti.

POTREBNO:

300 g mešanog mlevenog mesa
600 g krompira
1 glavica crnog luka
1 dl ulja
so, biber, aleva paprika
2 jajeta
mleka po potrebi

PRIPREMA:

Na 0,5 dl ulja propržiti sitno iseckan luk, dodati mleveno meso i sve dinstati 15-tak minuta na umerenoj temperaturi. Na kraju začiniti po ukusu solju i biberom, dodati malo aleve paprike da meso, a i musaka, imaju lepšu boju.

Oljuštiti krompir, iseći ga na tanke listove i slagati musaku.

Na dno vatrostalne, keramičke ili emajlirane posude staviti preostalo ulje.
Po dnu posude rasporediti 1/3 iseckanog krompira da se preklapa kao krljušt.
Posoliti krompir, staviti 1/2 prodinstanog mesa i nastaviti postupak slaganja krompira i mesa tako da po vrhu bude krompir.

Musaku naliti mlekom da krompir ogrezne, ali ne i da pliva, jer će vam tada tokom pečenja pokipeti i uprljati rernu.

Staviti posudu u rernu, uključiti je na 220 stepeni. Tako je peći dok se krompir blago zarumeni, negde oko 45 minuta, a onda izvaditi musaku iz rerne i preliti prelivom od 2 umućena jajeta, malo soli i mleka.

Vratiti musaku u rernu, smanjiti temperaturu na 200 stepen i peći dok sva tečnost ne uvri, a jaja i krompir dobiju lepu rumenu boju.

Isključiti rernu, sačekati 10-tak minuta i izneti musaku na sto.
Poslužiti je uz salatu po želji.

Preliv od jaja i mleka dodajem pri kraju pečenja jer jaja znaju da se brzo zapeku i krompir po vrhu bude tvrd.

6 коментара:

  1. a jesi li probala ono, kažu original grčki recept, sa bešamel sosom- ja nikako da probam

    ОдговориИзбриши
  2. Imam i tu musaku kao grčku musaku. Mada se meni više svidja ova naša :)

    ОдговориИзбриши
  3. Musaka mi je omiljeno jelo i da znaš da je davno nisam pravila. Ja je odmah prelijem sa jaima, mlekom i malo kisele pavlake i tako je pečem...Prijatan vam ručak.

    ОдговориИзбриши
  4. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...