субота, 16. мај 2015.

BAČKA ŠTRUDLA

Iako volim i spremam sve što dolazi iz moje rodne Vojvodine, ovo je štrudla koju sam uvek s uživanjem jela a nikada je nisam mesila za sve ove godine. Uvek me seti na nedeljno popodne kada bismo porodično odlazili kod bake po majci, a ona nas rumena i nasmejana sačekivala sa svojom omiljenom štrudlom :) Njena je bila nadevana rogačem, cimetom ili suvim groždjem, a meni je uvek bila želja da bude s makom. Bake nema da mi je sprema, od mame nisam zapisala recept, i morala sam sama, uz malu pomoć interneta, da osmislim štrudlu nalik bakinoj :) S nestrpljenjem sam čekala da se ispeče i prohladi, sekla je još toplu i "smazala" dva parčeta da bih osetila da je to ono pravo :) Šta reći a ne hvaliti se, baka bi bila srećna i ponosna što nastavljam porodičnu tradiciju spremanja bačke štrudle :)



POTREBNO:

300 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
oko 550 g mekog brašna tip "400"

Premaz:

2 kašike masti
2 žumanceta
3 kašike šećera

Nadev:

150 g mlevenog maka
4 kašike šećera

malo ulja po vrhu

PRIPREMA:

U toplo mleko staviti šećer i izmrvljen kvasac. Sačekati 10-tak minuta i polako dodati pola brašna, so i ulje.

Mešati smesu varjačom i malo "lupati" da se pojave mehurići.
Dodati preostalu količinu brašna i rukama umesiti glatko i mekano testo.
Pokriti testo krpom i ostaviti ga 30 minuta da nadodje.
Na platnenom stolnjaku oklagijom razvući što tanje testo, onda i rukama razvući da se dobije pravougaonik.
Umutiti penasto mast, žumanca i šećer i tom smesom bogato premazati koru.

Preko premazane kore posuti mešavinu maka i šećera i uz pomoć stolnjaka zarolati testo.
Malo rukama razvući dobijeni rolat i napraviti pletenicu.

U pleh staviti pek papir, spustiti pletenicu i premazati je uljem.
Uključiti rernu na 200 stepeni i nakon 15-tak minuta staviti pletenicu da se peče.
Štrudlu peći od 30- 40 minuta na istoj temperaturi, vreme zavisi od jačine vaše rerne. Kada vidite da je po vrhu porumenela prekriti je pek papirom i nastaviti pečenje do kraja.
Pečenu štrudlu pažljivo izvaditi iz pleha, prekriti čistom kuhinjskom krpom i sačekati da se prohladi. Seći parčad, po želji pošešeriti i uživati :)




8 коментара:

  1. Анониман16. мај 2015. 20:22

    imami jedno pianje moze umesto masti upotrbiti maragrin

    ОдговориИзбриши
  2. Margarin ne, ali može buter :) Ova štrudla treba da je lisnata i kad se ohladi, a margarin se stvrdne i nije lepa. Ali je to sve stvar izbora i mogućnosti.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман16. мај 2015. 20:56

    hvala puno za odgovor

    ОдговориИзбриши
  4. joooooj kako je fina ! mekana,dekorativna.... obožavam ukusne vojvođanske štrudle...

    ОдговориИзбриши
  5. već danima mi se jede štrudla.Ovo je došlo kao poručeno

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман19. јул 2016. 20:06

    Moja omiljena štrudla!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...