субота, 30. мај 2015.

MEDENA PITA

Volim ovakve kolače koji podsećaju na kuhinju naših baka; jednostavni, skromni sastojci a ukus im je odličan :) Jedino je, za one neiskusne, problem pravljenje korica. Ali, kad se jednom savlada tehnika sve je mnogo lakše.

KORE:

40 g masti
2 kašike meda
120 g šećera
4 kašike mleka
1 ravna kašičica sode bikarbone
1 jaje
oko 450 g mekog brašna

FIL:

400 ml mleka
3 kašike mekog brašna
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
150 margarina s ukusom maslaca
2 kašike šećera u prahu

PRIPREMA:

Umutiti mast sa šećerom, dodati jaje, mleko, sodu bikarbonu i polako dodavajući brašno umesiti glatko testo.

Testo podeliti na 3 dela i odmah razvlačiti kore. Iseći 3 pek papira veličine poledjine pleha 20x30 cm.

Oklagijom razvući testo u kore na pek papiru.

U rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći korice. Stavljati svaki pek papir s korom na poledjinu pleha, izbockati viljuškom i peći do blago rumene boje. Paziti da se kore ne prepeku. na dodir prsta su mekane, ali one će se ohladiti i očvrsnuti.

Pečenu koru skinuti s pek papira tako što pod nju podvučete širok nož i odlepite je od papira.


FIL:

U šerpu staviti hladno mleko sa šećerom. Uzeti nekoliko kašika mleka i razmutiti brašno  u posebnoj posudi tako da nema gromuljica.

Staviti mleko na ringlu da proključa, u tankom mlazu spuštati razmućeno brašno sve vreme mešajući smesu. Skuvati fil kao puding i ohladiti ga.

Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i skjediniti s ohladjenim filom.
Podeliti fil na 2 dela i premazati korice.

Dobro prohladiti pitu i preliti je glazurom od 100 g čokolade i malo ulja.
Možete je praviti i bez glazure i samo posuti prah šećerom pre sečenja.

Pitu napraviti dan ranije da korice odmeknu i da se može lepo seći.



5 коментара:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...