понедељак, 01. јун 2015.

SARMICE OD ZELJA

Sarmu volimo, onu klasičnu od kiselog kupusa, ali uvek se obradujem kada na pijaci ugledam zelje i prva pomisao su mi sarmice :)
Spremam ih često, nekada ih krčkam u rerni, nekada na ringli i nema velike razlike u ukusu. Sve je stvar izbora.

                                                  POTREBNO:
     
                               400 g mlevene junetine
                                1 šoljica pirinča
                                 malo ulja
                                1 glavica crnog luka
                                 so, biber, aleva paprika
                                 1 jaje
                                 16 listova zelja
                                 vode po potrebi
                                 kiselo mleko za posluživanje

                                                     PRIPREMA:

Na ulju prodinstati sitno iseckan luk, dodati mleveno meso i pržiti 10-tak minuta da meso promeni boju.
 Pirinač oprati i dodati u meso. Sve dobro sjediniti i začiniti po ukusu, dodati malo aleve paprike i 1 jaje. Smesu dobro promešati i ostaviti da se malo prohladi.

Listove zelja dobro oprati, skinuti zadebljali deo korena po sredini lista pazeći da ne procepite list.

Zelje preliti vrućom vodom i odmah ga izvaditi da se ocedi.

Na svaki list zelja staviti po 1 kašičicu fila, smotati u sarmicu u slagati ih u podmazanu vatrostalnu posudu ili šerpu, ako ih kuvate na ringli.

Sarmice preliti vodom da ogreznu, prekriti alu-folijom i  krčkajte ih u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Skinuti foliju i u isključenoj rerni ostaviti sarmice još 10-tak minuta da ukrčkaju.

Služiti ih uz domaće kiselo mleko.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...