субота, 28. новембар 2015.

BELA PILEĆA ČORBICA

Uvek kad se setim ove čorbice pomislim na roditeljski dom, toplu i ukusnu čorbicu koju smo najviše jeli kad zahladi. Kod nas su se uglavnom kuvale supe; nedeljni ručak nije počinjao bez nje, sa rezancima ili knedlama a ova čorbica je više bila zimsko i praznično jelo. Naravno, bili su to neki lepi i srećni trenuci kad se svi okupimo za stolom, a onda do nas stigne miris koji prethodi njenom iznošenju na sto. Ne znam zašto, ali ja sam nju uvek prepoznavala po mirisu. Sada je kuvam redovno, bilo da je praznik ili ne, a najviše volim kad iz tople sobe gledam sneg i uživam u njoj :)





POTREBNO:

300 g pilećeg mesa bez koske ( belo i batak )
1 glavica crnog luka
1 veći krompir
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 koren paškanata
malo ulja
so, biber i biljni začini po ukusu
vode oko 2 l
1 jaje
100 ml neutralne ili kisele pavlake
1 kašika gustina

PRIPREMA:

Meso iseckati na kockice 1x1 cm. Povrće očistiti i iseckati sitno.
Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk i povrće, dodati meso, i uz dolivanje vode po potrebi dinstati dok meso ne omekša.

Kada je meso mekano doliti potrebnu vodu, začiniti po ukusu i sačekati da čorba prokuva.

Posebno umutiti gustin s malo vode, dodati umućeno jaje i pavlaku i sve dobro sjediniti.
U čorbu koja blago vri polako dodavati ovu smesu i mešati da se belance ne bi zgrudvalo.
Ostaviti čorbu još 5 minuta da blago vri, skloniti je s ringle i poslužiti
Po želji, možete dodati sitno iseckan peršunov list na kraju.

Čorbicu služiti uz kriške limuna i uživati.

Postoji i duži način spremanja ove čorbice gde se meso i povrće kuvaju dok sve ne omekša. Meso može biti i sa koskom, ali se na kraju očisti od kostiju i sitno iskida.
Onda se na ulju prodinsta luk, doda kašika brašna da bi se napravila zaprška, nakon toga se stavi meso i supa od mesa. Sve se začini po ukusu i na kraju doda jaje umućeno s pavlakom.

Vi odlučite kako vam je lakše i bolje, ali ukus čorbice je isti.
Ja uvek u ovu čorbicu dodam i 1 krompir, a vi možete i bez toga.




1 коментар:

  1. Eto, to je jedna od juha koju ne bih jela baš nikada jer mi je miris kuhane piletine ili kokoši prosto nepodnošljiv. Tko bi ga znao zašto. I ovdje se jedu ovakve fine juhe i posebno su cijenjene, ali, eto, ja ih baš ne volim.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...