среда, 18. новембар 2015.

HELJDINA PITA SA ŠAMPINJONIMA

Još jedna pita od heljdinih kora sa šampinjonima i pirinčem. Kod mene u mrsnoj varijanti, ali možete je praviti i posnu. Ovako prelivena i pečena je sočna i ukusna, a sledeći put ću probati i posnu varijantu.


 POTREBNO:

6- 8 listova heljdinih kora
1 glavica crnog luka
400 g šampinjona
100 g pirinča
1/2 kašičice slatke začinske paprike
mešavina biljnog začina

PRELIV:

100 ml kisele vode
100 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
2 jajeta
2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
100 ml mleka

PRIPREMA:

Crni luk očistiti i sitno iseckati na kockice, a šampinjone na listove.
Na malo ulja propržiti luk, dodati šampinjone, te i njih kratko propržiti da omekšaju.

Dodati pirinač i kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok pirinač ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati začinsku papriku i po ukusu začiniti.

Pomešati toplu kiselu vodu s uljem, dodati prašak za pecivo i sve dobro razmutiti.

Uzeti jednu koru, poprskati je mešavinom ulja i kisele vode. Duž jedne strane naneti malo fila od pečuraka i urolati. Na isti način nafilovati i ostale kore.
Okruglu tepsiju nauljiti i u nju složiti nafilovane kore u krug.
Moje su kore tanje i upotrebila sam 8 kora.

Posebno umutiti jaja sa kiselom pavlakom ili kajmakom, dodati mleko i začiniti po ukusu.
Smesu preliti preko pite i sačekati da kore upiju tečnost.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni do rumene boje.



Pitu prohladiti i seći po želji. Poslužiti je još toplu uz jogurt.