четвртак, 12. новембар 2015.

MEKIKE SA SIROM

Često ukućanima pravim uštipke, one klasične s kvascem, a ovog puta sam imala sitan sir koji je trebalo nekako potrošiti. Setila sam se ovih mekika i za nas je pola mere bilo sasvim dovoljno, čak je i ostalo. Mekike su ukusne, ali morate paziti dok ih pržite. Testo ne naraste puno, i pržite ih na srednjoj temperaturi da bi bile pečene i unutra a ne lepljive i žive. Najpre zagrejte ulja na najjačoj temperaturi, smanjiti na polovinu, kod mene je to 3 od 6, i tek onda ih pržiti.



        POTREBNO:

20 g svežeg kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml jogurta
100 ml mleka
150 g sira
1 jaje
malo soli
50  ml ulja
oko 400 g brašna
i još ulje za prženje

PRIPREMA:

U mlako mleko dodati izmrvljen kasac i prašak za pecivo i sačekati da se malo ratvori. Zatim redom dodati sve ostale sastojke i umesiti testo. Testo treba da je mekana, čak pomalo i lepljivo.

Na pobrašnjenoj podlozi rastanjiti testo na 1 cm debljine i seći oblike po želji.
Ostaviti ga 10-tak minuta da malo nadodje a vi za to vreme zagrejte ulje za prženje.

Najbolje je uzeti dublji tiganj debelog dna, zagrejati ulje na najjačoj temperaturi, smanjiti ga na polovinu i pržiti mekike.
Kad stavljate mekike u ulje malo ih prstima razvući, a onda kašikom polivati vrelo ulje preko njih da bi narasle.

Pržiti ih sa obe strane do rumene boje, vaditi na upijajući papir i poslužiti tople uz jogurt ili kiselo mleko.
 

     

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...