понедељак, 30. новембар 2015.

POGAČA CVET

Dugo nisam mesila neku pogaču, a ovih dana mi se baš mesi neko novo pecivo koje nisam ranije pravila. Tražila sam pogaču koja bi bila jednostavna, mekana i ukusna, i setila se ove Cvet pogače.
Mere sam prilagodila svom plehu dubljih ivica, a vi je možete praviti u šerpi, ili praviti 2 manje pogače. Jednu ispecite odmah, a drugu zamrznite sve sa posudom. Kad poželite pogaču, izvadite je iz zamrzivača, ostavite bar 2 sata na toplom da dobro naraste, premazati jajetom i peći je.  Pogača je mekana kao "sundjer" i biće teško da je gledate dok se hladi, ne preporučujem da je jedete toplu. Kad se malo prohladi je ukusnija.



POTREBNO:

200 ml mleka
200 ml vode
40 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 ravna kašika soli
50 ml ulja
700 g mekog brašna tip 400

za premazivanje:

100 g margarina
1 jaje

PRIPREMA:

Mešavinu vode i mleka zagrejati da bude mlaka, staviti šečer i izmrvljen kvasac i sačekati 10-tak minuta da nadodje.

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati kvasac i sve to sjediniti varjačom. Zatim dodati so i ulje i uz postepeno dodavanje ostatka brašna umesiti mekano nelepljivo testo. Dok može, testo mesiti varjačom a kasnije istresti na pobrašnjenu radnu ploču i rukama nežno mesiti. Testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga 30 minuta da uvostruči količinu i lepo naraste.



Nadošlo testo nežno oklagijom rastanjiti u krug debljine jednog prsta. Uzeti veću i manju čašu i iseći krugove. Ja sam imala 24 veća i 9 manjih krugova.



Otopite margarin i njime dobro premazati dno i ivice posude u kojoj ćete peći pogaču. Na dno posude staviti jednu lopticu od okrajaka testa. Ona će vam biti držač za krugove.



Na lopticu redom stavljajte veće krugove, svaki premazivati otopljenim margarinom i redjati naredni krug na 2/3 prethodnog.



Spoljašnji krug uz ivice pleha je od većih krugova, a unutrašnji od manjih. Svaki krug premazivati otopljenim margarinom. Okrajke testa premesiti i opet vaditi krugove sve dok ne popunite pleh. U sredinu stavite smotano testo u obliku cveta.



Pogaču ostaviti oko 20 minuta na toplom da lepo naraste. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Nadošlu pogaču nežno premazati umućenim jajetom.



Pogaču staviti u zagrejanu rernu i peći je 30 minuta na 200 stepeni. Pečenu pogaču ostaviti nekoliko minuta u plehu i onda je izvaditi da se hladi.


Sačekati petnaestak minuta da se pogača ohladi i poslužite je. Možete je jesti samu, može vam biti na svečanoj trpezi umesto hleba a vi sami odlučite kako ćete uživati u njoj :)


Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...