четвртак, 05. новембар 2015.

SVINJSKA DŽIGERICA U BELOM VINU

Ima onih koji džigericu ne vole, njih neću ubedjivati da je probaju, ali za sve one koji ponekad jedu iznutrice ovaj recept je pravo osveženje i iznenadjenje.Kada se iskombinuje saft od crnog luka i vina, pa u sve to lepo ukrčka džigerica, nema ničeg lepšeg i ukusnijeg.
 Ovako spremljena džigerica je mekana i sočna, a prilog uz bešamel sos daje poseban ukus jelu.
Džigerica je vrlo zdrava i hranljiva, prebogata vitaminima i mineralima, što je, pored specifičnog i divnog ukusa, još jedan dobar razlog zašto bi  trebalo da se nadje na trpezi.




            POTREBNO:


400 g crne svinjske džigerice
2 glavice crnog luka
malo ulja
2 čena belog luka
100 ml vina
po potrebi vode
po ukusu: so, biber, biljni začin
seckani peršunov list

Bešamel sos:

1 komad butera
1 kašika brašna
oko 150 ml mleka
2 čena belog luka
po ukusu so

Prilog:

bareni krompir ili pirinač

      PRIPREMA:

Glavice crnog luka sitnije iseckati i prodinstati na malo ulja. Crni luk  dinstati sasvim malo, samo dok ne zamiriše tj. postane staklast. Za to vreme džigericu lepo operite i isecite na šnicle oko 1cm debljine.

Nakon što je luk prodinstan, šnicle džigerice poređajte preko luka i na tihoj vatri pržite po nekoliko minuta sa obe strane.

Vinom preliti džigericu i dinstati poklopljeno na tihoj vatri. U toku dinstanja vino će ispariti, pa ako procenite da jelo još uvek nije gotovo, može se doliti i malo vode. Dinstanje je završeno kada džigerica postane mekana i sočna, a luk i vino će stvoriti pedivan saft.
Negde na pola dinstanja džigericu začinite sitno seckanim belim lukom, biljnim začinom ili solju i biberom po ukusu i pospite peršunovim listom.


Pred kraj dinstanja džigerice stavite pirinač ili kromnpir da se kuva, a onda možete početi sa pripremom bešamela.

U šerpicu staviti komadić putera da se zagreje. Mera je kao za jednu punu kašičicu. Na zagrejanom puteru propržiti jednu ravnu kašiku brašna. Poželjno je to raditi na umerenoj temperaturi da brašno ne bi zagorelo inače će bešamel biti gorak. Brašno treba samo lepo da se sjedini sa puterom.

Kada se to desi, polako dodavati mleko uz neprestano mešanje da bi se izbeglo stvaranje grudvica od brašna. Onda dodati i izgnječene čenove belog luka i malo posoliti. Gustina bešamela pre svega zavisi od ukusa, ali je najlepši kada je kremast. Ako je previše gust (možda ste dodali više brašna), slobodno dodati još malo mleka dok se ne dobije željena gustina. Dovoljno gusto je kada pređete varjačom i ostane trag.

Na tanjir servirajte bareni pirinač ili krompir, pored njega dodajte džigericu sa kašikom safta i na kraju sve lepo povežite bešamelom. Ovako pripremljena svinjska džigerica je vrlo sočan, hranljiv i ukusan obrok.








6 коментара:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se na tvoj nacin, mi smo je do sada uvek samo malo uvaljali u brasno i przili, ali ovo je pravi gurmanski recept... pokazacu sefu da nam napravi.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam jedna od onih koje ovo ne vole, iako nije da baš nikada ne jedem. Volim jako prženu na luku, s malo kruha i to je to. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve je to stvar navike. Ja jedem sve, ali nešto više volim a nešto manje :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...