понедељак, 07. децембар 2015.

FAŠIRANE ŠNICLE

Verujem da nema onog ko nikada nije probao ove šnicle. Ali, i samo njihovo pominjanje vas verovatno seti na detinjstvo i vreme kada su one bile često na meniju. Služile su se uz razna variva od povrća, uz pire krompir a ponekada i uz gust pasulj. Ovo poslednje je bilo jelo koje sam najviše volela u studentskoj menzi, bar u ono vreme kad je u šniclama stvarno bilo mesa a ne soje. Vi ih možete  zamrznuti i po potrebi ispržiti, posebno je to dobro za zaposlene i studente, a njihov se ukus neće promeniti. Birajte kvalitetno meso, ne stavljajte nikakve smese za faširane, i vaši će ukućani uživati u ručku.


         POTREBNO:

500 g mešanog mlevenog mesa
3 kriške starog hleba
50 ml toplog mleka
1 glavica crnog luka
3-4 češnja belog luka
so, biber i biljni začin po ukusu
1 jaje
ulje za prženje

         PRIPREMA:

Hleb izmrviti i preliti toplim mlekom da se natopi. rukama smesiti u jednoličnu smesu pa ddodati mleveno meso i začine. Sve dobro umesiti, dodati sitno iseckani luk i jaje i rukama mesiti da se dobije ujednačena smesa za faširane šnicle.

Smesu odložiti na 1 sat u frižider da se dobro prohladi.

U tiganj staviti ulje, ne treba vam puno, nauljenim rukama na prianjajućoj foliji razvući šnicle željene veličine i pržiti ih na srednje zagrejanom ulju sa obe strane da lepo porumene.

Šnicle malo prohladiti i služiti ih uz prilog po želji.




Pasulj

300 g pasulja Tetovca
  • 1 koren šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 lista lovora
  • po potrebi vode
  • malo ulja
  • po zelji Vegeta ili so


Pasulj dobro oprati i potopiti u 
hladnu vodu i ostaviti bar 2 sata 
da stoji. Ja ga potopim uvece i 
ostavim do ujutru.

U toj vodi prokuvati pasulj vrlo kratko, 
ocediti ga iz te vode, dobro oprati 
mlakom vodom i naliti drugom cistom vodom.



Staviti pasulj da se kuva. Vode staviti 
toliko da kad se skuva pasulj bude sa 
vrlo malo vode. Naseckati sargarepu i 
luk i sve to staviti u pasulj. 
Staviti 1 kasiku ulja i lovorov list i 
kuvati pasulj da bude mekan, ali ne raskuvan. Po potrebi tokom kuvanja dodavati toplu vodu.

U posebnoj posudi na ulju proprziti sitno 
iseckan beli deo praziluka ili glavicu crnog luka.

Prziti sve zajedno par minuta, 
dodati brasno, alevu papriku, malo bibera 
i tako toplo ubaciti u pasulj.
Na tihoj vatri ostaviti sve da krcka 
par minut, probati ukus i dodati po 
potrebi Vegetu.

Jelo treba da je gusto, ali da 
zrna pasulja ostanu cela.
  • zaprska:
  • malo ulja
  • beli deo od praziluka ili crni luk 
  • 1 kasicica aleve paprike
  • 1 kasika brašna

2 коментара:

  1. Nikada ne jedem ništa od mljevenog mesa izvan kuće jer se ne zna što sve stavljaju unutra. Tako i faširance oduvijek radim sama iako ih previše ne volim. Nemam pojma zašto. Kadkada ih radim ovako kao i ti, a koji puta bez jaja i kruha, s nekim drugim dodacima.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...