среда, 14. јануар 2015.

VOJVODJANSKE VASILICE

Danas sveti Vasilije Veliki, Mali Božić ili Srpska nova godina :) Nakon Božića ovo je još jedan praznik koji ima svoj specijalan hleb - vasilice :)
Znam da ih je mama redovno mesila, premazivala medom i onda smo mi malo lizali taj med da ga što manje ostane jer smo vasilice jeli uz spremljeni ručak. Posle dugo vremena opet sam sa svojim ukućanima uživala u ovim mekanim vasilicama, setila se detinjstva i svih dragih osoba koje nas odnekud gledaju i bdiju nad nama :)
Vasilica napraviti onoliko koliko ima ukućana jer svako dobija svoju koja simbolizuje zdravlje, sreću i napredak :)


POTREBNO:
200 ml mešavine vode i mleka
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
1 kašika masti
1 kašičica soli 
oko 450 g brašna mekog tip 400

PRIPREMA:

U mlaku mešavinu mleka i vode staviti šećer i izmrvljeni kvasac.

Brašno pomešati s mašću i blago rukama utrljati da se dobije mrvičasta smesa.

U nadošli kvasac staviti brašno, dodati so i umesti glatko testo koje se ne lepi za ruke.

Testo prekriti prianjajućom folijom i čistom krpom i na toplom mestu ga ostaviti 1 sat da nadodje.

Nakon toga testo podeliti na 3 jednake lopte, toliko je ukućana kod nas, još malo ga premesiti i ostaviti ga 20 minuta na toplom mestu.


Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a od testa oklagijom rastanjiti lepinjice debljine oko 0,5 cm.

Pleh blago posuti brašnom, staviti vasilice, i viljuškom ili slamčicom po vrhu izbosti inicijale ukućana. Svako će dobiti svoju vasilicu.

Nakon 10 minuta staviti pleh u zagrejanu rernu i peći vasilice do blago rumene boje.

Izvaditi ih iz pleha, malo poprskati po vrhu hladnom vodom,  uviti ih u čistu krpu da se malo ohlade i ostanu mekane.

Premazati vasilice medom i poslužiti ih uz praznični ručak.

петак, 09. јануар 2015.

MARINIRANA CVEKLA

Čim se pojavi cvekla, a završi sezona paprike i paradajza, u našoj kući je obavezna salata od cvekle. Spremam je često, uvek su to količine koje ne stoje dugo i brzo se pojedu.
                                                    POTREBNO:

1-1,5 kg cvekle
1 dl vinskog ili jabukovog sirćeta
2 dl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
10 zrna bibera
1 lovorov list
6 komada karanfilića( klinčića)
1 kašičica kima

                                                     PRIPREMA:


Cveklu dobro oprati i po  potrebi očistiti četkom, staviti u šerpu sa hladnom vodom i kuvati oko 1 sat.
Ostaviti cveklu u toj ključaloj vodi da se ohladi.
 
Oljuštiti cveklu, naseći na kolutove i slagati u staklenu teglu.

U sudu prokuvati sve sastojke za preliv. Ohladiti preliv i naliti u teglu preko cvekle.

Teglu zatvoriti originalnim poklopcem i ostaviti na hladnom i suvom mestu. 
Može se držati i u frižideru.Nama ova količina stoji !0-tak dana, ali uvek zahvatati
čistom kašikom i ne vraćati nazad nepojedenu cveklu. Tako vam se cvekla neće
pokvariti.

среда, 07. јануар 2015.

Bûche de Noël (Božićni panj)

Moja ćerka je veliki frankofil i često me zasipa receptima francuske kuhinje. Ovog puta je želela Božićni panj za praznik, a ja sam joj želju ispunila. Znam za Panj tortu koja se pravi s orasima i grilijažem, često sam je za praznike jela kod moje rodjake koja je sprema fantastično, ali moja ćerka ne sme orahe i taj je recept odmah odbačen. Tragale smo po internetu, ja na srpskom a ona na francuskom čitale recepte, i na kraju sam zaključila da će biti najbolje da ga sama osmislim od već standardnih recepata. Rolat je klasičan uz dodatak čokolade, a krem je ganaš. Potrudile smo se da pronadjemo i odgovarajuće ukrase, još nismo krenule da ih same pravimo, i rezultat je odlična poslastica :)

POTREBNO:

ROLAT:
6 jaja
6 kašika šećera
1 kašika čokolade u prahu
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo

GANAŠ KREM:
250 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje

PRIPREMA:
Za rolat mikserom penasto umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer i sve zajedno umutiti. Dodati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti.

Dodati čokoladu, brašno i prašak za pecivo i sve blagim potezima varjačom sjediniti.

Pleh obložiti pek papirom, usuti masu i poravnati je.
Peći u rerni na 180 stepeni do svetlo braon boje.

Pečeni rolat istresti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti u rolat.

U posudu staviti slatku pavlaku, zagrevati na ringli na srednjoj temperaturi do početka ključanja.
Pavlaku skloniti sa ringle i preliti preko izlomljene čokolade i polako mešati da se čokolada otopi.
Umućeni krem ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
Ja sam ga ostavila 1 sat.

Ohladjeni krem mikserom umutiti u penastu masu.

Razviti urolano testo, premazati kremom, ostaviti za premazivanje panja po vrhu, i zarolati u rolat.
Premazati kremom panj sa svih strana, viljuškom napraviti šare i ostaviti ga da se ohladi i dobro stegne.

Ukrasiti ga po želji i servirati.



уторак, 06. јануар 2015.

POSNI RIŽOTO

Na Badnji dan na trpezi su posna jela, a obavezna je riba. Mi prebranac ne jedemo tog dana i zato uvek pripremim neko novo jelo. Ovog puta je to posni rižoto sa šampinjonima.
POTREBNO:

1 glavica crnog luka 
200 g šampinjona
1 šargarepa
1 šolja pirinča( šolja od 200 ml)
1 kašika suvog biljnog začina
50 ml belog vina
50 ml ulja
i vode po potrebi

PRIPREMA:
 Na ulju prodinstati sitno iseckan luk i šargarepu sa začinima.
Dodati iseckane šampinjone i sve zajedno prodinstati da šampinjoni malo odmeknu.

Pirinač oprati, dodati ga i naliti vinom i vodom ( 2 šolje vode od 200 ml).
Sve zajedno kuvati na srednjoj temperaturi da pirinač odmekne, ali da se ne raskuva.

Na kraju sve prebaciti u vatrostalnu posudu i na 200 stepeni zapeći da sva tečnost ispari a rižoto dobije lepu koricu.

Poslužiti uz salatu po želji. Kod nas je to bila marinirana cvekla.
Rižoto poslužiti kao posebno jelo ili uz ribu. Mi smo pripremili pečenog dimljenog šarana.

SVIMA ŽELIM SREĆAN BADNJI DAN I BOŽIĆ, PROVEDITE GA U ZDRAVLJU I VESELJU U KRUGU NAJMILIJIH :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...