недеља, 15. фебруар 2015.

MUSAKA OD KROMPIRA

Danas dok sam spremala ručak shvatila sam da nemam na blogu recept za ovu musaku. Sve druge musake sam slikala i objavila, a ovu koju najčešće pravim nisam. Ponekad se misli da je ovo klasično jelo koje svako ume da spremi, ali nije baš tako. Nikako ne bariti krompir, praviti pire od njega i tek onda spremati musaku. Za uživanje u pravoj musaki dovoljno je samo krompir iseći na tanke listiće, možete koristiti i secko, peći je na umerenoj temperaturi i obavezno naliti mlekom. I naravno, ništa bez masnoće. Ja koristim ulje, ali može i mast ili mešavina ulja i masti.

POTREBNO:

300 g mešanog mlevenog mesa
600 g krompira
1 glavica crnog luka
1 dl ulja
so, biber, aleva paprika
2 jajeta
mleka po potrebi

PRIPREMA:

Na 0,5 dl ulja propržiti sitno iseckan luk, dodati mleveno meso i sve dinstati 15-tak minuta na umerenoj temperaturi. Na kraju začiniti po ukusu solju i biberom, dodati malo aleve paprike da meso, a i musaka, imaju lepšu boju.

Oljuštiti krompir, iseći ga na tanke listove i slagati musaku.

Na dno vatrostalne, keramičke ili emajlirane posude staviti preostalo ulje.
Po dnu posude rasporediti 1/3 iseckanog krompira da se preklapa kao krljušt.
Posoliti krompir, staviti 1/2 prodinstanog mesa i nastaviti postupak slaganja krompira i mesa tako da po vrhu bude krompir.

Musaku naliti mlekom da krompir ogrezne, ali ne i da pliva, jer će vam tada tokom pečenja pokipeti i uprljati rernu.

Staviti posudu u rernu, uključiti je na 220 stepeni. Tako je peći dok se krompir blago zarumeni, negde oko 45 minuta, a onda izvaditi musaku iz rerne i preliti prelivom od 2 umućena jajeta, malo soli i mleka.

Vratiti musaku u rernu, smanjiti temperaturu na 200 stepen i peći dok sva tečnost ne uvri, a jaja i krompir dobiju lepu rumenu boju.

Isključiti rernu, sačekati 10-tak minuta i izneti musaku na sto.
Poslužiti je uz salatu po želji.

Preliv od jaja i mleka dodajem pri kraju pečenja jer jaja znaju da se brzo zapeku i krompir po vrhu bude tvrd.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...