петак, 24. април 2015.

BOUNTY kokos čarolija

Drago mi je da vam mogu predstavitiu svoju gošću na blogu- INKA56. Od prvog trenutka kad sam ugledala njene predivne slike ovog meni omiljenog slatkiša žele sam da mi bude gost baš sa ovim receptom. Ima puno recepata ove poslastice na internetu, verovatno ste neke i probali, ali ovaj je temeljno, studiozno i s ljubavlju osmišljavan i napravljen :) A da sve bude još bolje i primamiljivije tu su i slike moje drage prijateljice koje će vam dočarati svu lepotu bountija :)


SASTOJCI:

250 g  krupnije mlevenog kokosovog brašna
200 ml mlečne pavlake za šlag nezasladjene
150 g maslac
150 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
par zrnaca soli
300 g isključivo mlečne čokolade

PRIPREMA:

Zagrejte pavlaku, secer, puter, vanilin secer i so , mesajte da bi se secer otopio i kad prokljuca dodajte kokosovo brasno i sve pazljivo mesanjem sjediniti.
A sada najveca razlika u odnosu na postojece recepte. Smesu prerucite u pleh oblozen papirom za pecenje, razvucite je na prst debljine ili kako je vama lepse, blago izravnajte, pokrite je providnom samolepivom folijom i nekom krpom kao kad pravite kiselo testo i pustite da se prirodno ohladi / 1-2 sata /.  
Razlog za ovo je da ce za tih 1-2 sata kokos, koji je inace dobro dehidriran, upiti vlagu i ukus iz pavlake i putera.

Ovo ne vazi za recepte radjene sa margarinom , jer iz meni nepoznatih razloga, kokos u margarinu nece da upija vlagu. Valjda i on kao i ja ne voli margarin. 
Posle otprilike 2 sata, ponovo blago izravnati masu i prebaciti je u frizider.Moj savet je da dan ranije sve ovo uradite, da bi masa mogla lepo da se rashladi i postane laka za rad.

Izvadite masu iz pleha sa sve hartijom, i secite u komade zeljene velicine.Originalni bounty je velicine 6 x 2.5 cm. Masu secite ostrim jako tankim nozem, sekacem za testo ili sekacem za picu. Posle svakog reda isperite secivo, da bi vam ivice bile ravnije.
Sad je momenat da odlucite hocete li ih sve prelivati cokoladom ili cete deo zalediti za neki drugi put. 

Sam postupak prelivanja cokoladom je krajnjejednostavan. Cokoladu otopiti u dubljoj vatrostalnoj posudi nad parom , na 100 gr ovog puta mlecne cokolade, dodati 2 supene kasike ulja. Kada se cokolada rastopila, umakati,/ ja to radim obicnom viljuskom/, predhodno rashladjene kocke, sacekati da se malo ocede na viljusci i redjati na hartiju za pecenje. Prelivene kocke vratiti u frizider i kad se cokolada na njima stegne, ocistite ih od viska cokolade koju mozete da vratite u posudu za topljenje , i ponovite postupak prelivanja.
Ne zaboravite da sloj cokolade mora biti deblji bas kao i kod originala.
Slatkoca originalnog bountyja dolazi od cokolade spolja dok je fil od kokosa manje sladak ali zato sa prepoznatljivom i neodoljivom aromom.
Ukrasiti ih mozete na razne nacine ili jednostavno ostavite bas takve, kako ih moj sin i najvise voli.
Ovi su malo doterani radi slikanja, a i da neko ne pomisli ,vidi ova kupila i slikala.

VAZNA NAPOMENA
Ulje koje koristim za omeksavanje cokolade je uvek i iskljucivo od semenki grozdja, koje svojom prefinom i diskretnom aromom nikada nece dominirati vasim kolacicima.

Nakon ovako temeljnog i iscrpnog recepta preostaje vam samo da ZASUČETE RUKAVE I KRENETE U AKCIJU.
Nadam se da će vam se trud isplatiti i da ćete uživati u omiljenoj poslastici.

Hvala puno Inki što je svojim receptom i slikama omogućila da mnogi pokušaju da naprave bounty u kućnoj verziji.
Hvala na divnim slikama i dozvoli da ih objavim :)






недеља, 05. април 2015.

KAKAO ŠNITE

Stari dobri recept za brzu poslasticu :)

POTREBNO:

1 kašika masti
2 jajeta 
3 dl šećera
2 kašike kakaoa
1 vanilin šećer
3 dl mleka
2 šolje za belu kafu brašna(2 dl zapremina)
1 prašak za pecivo

PRIPREMA:

Umutiti kašiku brašna sa šećerom i jajima, dodati sve ostale sastojke i dobro sjediniti.

Pleh veličine 20x30 cm podmazani mašću i posuti brašnom, usuti smesu i poravnati je.

U zagrejanoj rerni na 200 stepeni peći  kolač.

Prohladjen kolač iseći u šnite, posuti prah šećerom i poslužiti.

четвртак, 02. април 2015.

LOVAČKE JUNEĆE ŠNICLE

Uvek je problem spremiti juneće šnicle da budu mekane, sočne i da ih svi jedu. Zato su lovačke šnicle dobar izbor, jedino što zahtevaju malo više vremena za spremanje. Ali, dok se one polako krčkaju vi možete raditi nešto drugo, tako da vam je to dobro rešenje kada ste u gužvi i ne želite da se puno bavite kuhinjom. U ekspres loncu je ta priprema još brža. Na kraju ćete, uz pire krompir i salatu, imati odličan ručak :)

POTREBNO:

500 g junećih šnicli bez masnoće i žilica
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1-2 lovorova lista
50 ml ulja
malo brašna
po potrebi senfa
po ukusu soli, bibera i drugog začina
po potrebi mešavina belog vina i vode
i još malo kisele pavlake

PRIPREMA:

Juneće šnicle malo izlušpati tukom za meso, posoliti i premazati senfom sa obe strane.
U šerpi ili dubljem tiganju zagrejati ulje, šnicle uvaljati ovlaš u brašno i spuštati na vrelo ulje.
Kratko ih propržiti s obe strane pazeći da ne pregore, smanjiti temperaturu ringle na srednju, dodati
lovorov list, sitno iseckani beli i crni luk i mešavinu vina i vode da meso ogrezne.

Šnicle dinstati uz povremeno dolivanje vode oko 2 sata u poklopljenoj posudi, ili dok ne budu sasvim mekane.

Na kraju dodati kisele pavlake da dobijete gustinu sosa, ja ih pravim bez nje i nama se tako više svidjaju.
Tople šnicle poslužiti uz pire krompir i sezonsku salatu po želji.

PIRE KROMPIR:
500 g krompira
so,voda
maslac ili kajmak
mleko po potrebi

A evo i saveta kako napraviti odličan pire krompir :)



1. Izaberite pravi krompir

Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, beli ili crveni vama je apsolutno svejedno.
Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje.

2. Narežite krompir na kocke

Krompir kuvajte u kori, ili cele oljuštene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuvao  krompir potrebno vam je minimalno sat i po vremena, obično usred kuvanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja.
Oljuštite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vrijeme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju.

3. Ručno gnječite krompir

Mislite da ćete nedovoljno skuvani krompir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete da napravite jednom krompiru. Blender će, naime, krompir pretvoriti u lepljivu masu nalik na lepak, koju nije ugodno ni gledati ni jesti.
Krompir ocedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri „dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da mešate i gnječite masu. Potom masu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir.

4. Darežljivo s mlekom

Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mleka, pavlaku za kuvanje i maslac, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo „drven“.
Ugrejte mleko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nježno mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav „višak“ mlijeka,

5. Dodajte začine    

Vaš pire krompir ima vrlo neutralan i vodenast ukus.
Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...