среда, 24. јун 2015.

KOH

Verovatno ste bar jednom probali ili napravili ovu jednostavnu poslasticu. Jedno vreme sam ga često pravila, a onda potpuno zaboravila. A dovoljno je samo malo sastojaka, sad su jaja još i pojeftinila, i veoma brzo imate poslasticu na stolu :)

                           POTREBNO:

              6 jaja
              6 kašika šečera
              6 kašika griza
             
                  za preliv:

               6 dl mleka
               4 kašike šećera
               1 kesica vanilin šećera


                           PRIPREMA:


Odvojiti žumanca od belananaca, te belanca umutiti u čvrstu penu. Dodati šećer i još malo mikserom mutiti da dobijete čvrstu penu. Smanjiti brzinu na mikseru na najmanju, dodati jedno po jedno žumance i sve dobro sjediniti. Na kraju dodati  griz i polako sjediniti ga s jajima.


Pleh veličine 20x30 cm podmazati masnoćom, posuti brašnom i usuti smesu za koh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Smanjiti temperaturu na 180 i peći koh još 5 minuta.

Dok se koh peče zagrejati mleko sa šećerom i vanilom i preliti toplo mleko preko toplog koha. Dobro ga natopiti i ostaviti ga na hladnom mestu da odstoji bar 1 sat, ako možete da sačekate.

Služiti dobro rashladjen koh uz dodatak voća po vrhu ili bez njega.


недеља, 14. јун 2015.

BRZI SLADOLED

Sladoled bez jaja, brzo se sprema a ukus mu je odličan :)

POTREBNO:

500 ml mlečne slatke pavlake (Imlekova kravica)

100 g prah šećera

200 ml kisele pavlake s 20 % mm

200 g mlečne čokolade

PRIPREMA:

Pavlaku dobro rashladiti u frižideru, istresti sadržaj u duboku posudu za mućenje i mikserom umutiti do čvrstog šlaga.
Dodati šečer i kiselu pavlaku i samo kratko umutiti da se sve sjedini, a da vam šlag ostane čvrst.
Preteranim mućenjem možete dobiti buter!

Čokoladu otopiti na pari, malo prohladiti i sjediniti sa šlagom. 
Sladoled razliti u dublju širu posudu i staviti u zamrzivač. Povremeno promešati da se lepo zaledi celom površinom.

Poslužiti sladoled u kornetu ili posudi i uživati :)

понедељак, 01. јун 2015.

SARMICE OD ZELJA

Sarmu volimo, onu klasičnu od kiselog kupusa, ali uvek se obradujem kada na pijaci ugledam zelje i prva pomisao su mi sarmice :)
Spremam ih često, nekada ih krčkam u rerni, nekada na ringli i nema velike razlike u ukusu. Sve je stvar izbora.

                                                  POTREBNO:
     
                               400 g mlevene junetine
                                1 šoljica pirinča
                                 malo ulja
                                1 glavica crnog luka
                                 so, biber, aleva paprika
                                 1 jaje
                                 16 listova zelja
                                 vode po potrebi
                                 kiselo mleko za posluživanje

                                                     PRIPREMA:

Na ulju prodinstati sitno iseckan luk, dodati mleveno meso i pržiti 10-tak minuta da meso promeni boju.
 Pirinač oprati i dodati u meso. Sve dobro sjediniti i začiniti po ukusu, dodati malo aleve paprike i 1 jaje. Smesu dobro promešati i ostaviti da se malo prohladi.

Listove zelja dobro oprati, skinuti zadebljali deo korena po sredini lista pazeći da ne procepite list.

Zelje preliti vrućom vodom i odmah ga izvaditi da se ocedi.

Na svaki list zelja staviti po 1 kašičicu fila, smotati u sarmicu u slagati ih u podmazanu vatrostalnu posudu ili šerpu, ako ih kuvate na ringli.

Sarmice preliti vodom da ogreznu, prekriti alu-folijom i  krčkajte ih u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Skinuti foliju i u isključenoj rerni ostaviti sarmice još 10-tak minuta da ukrčkaju.

Služiti ih uz domaće kiselo mleko.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...