уторак, 28. јул 2015.

MILKA TORTA

Torta koja ima ukus Milka čokolade :) Ja sam pravila pola mere jer je od 16 jaja baš velika i izdašna torta.


                    KORE:

     4x4 belanceta
    4x4 kašike kristal šećera
     4x4  kašike mlevenog Plazma keksa

FIL:

16 žumanaca
16 kašika kristal šećera
16 ravnih kašika brašna
1,5 l mleka
5 kesica vanilin šećera
1 1/2 margarin
4 kašike prah šećera
100 g  Milkinis čokolade
100 g čokolade za kuvanje
200 g pečenih mlevenih lešnika

PRIPREMA:

Umutiti 4 belanceta u čvrstu penu, dodati šećer i sve zajedno mutiti. Na kraju dodati mlevenu Plazmu.
Pleh veličine 20x30 cm obložiti pek papirom i na 180 stepeni peći koru.
Napraviti 4 iste kore.

FIL:

Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i sve to skuvati u mleku kao puding. Ohladiti fil i dodati penasto umućen margarin sa prah šećerom.

Fil podeliti na dva jednaka dela. U prvi deo dodati 100 g otopljene Milkinis čokolade.

Drugu polovinu fila podeliti na 2 jednaka dela. U jedan deo dodati mleveni lešnik i 2 rebra čokolade za kuvanje. U drugu polovinu fila dodati ostatak otopljene čokolade za kuvanje.

Tortu filovati ovim redom:

kora
fil sa Milkinis čokoladom
kora
fil sa lešnicima
kora
fil sa Milikinis čokoladom
kora
čokoladni fil

Tortu napraviti dan ranije.

петак, 24. јул 2015.

SIPANA PITA OD JABUKA

Jedno vreme sam stalno planirala ovu pitu koja je bila hit na Coolinarici, ali nikako nisam stigla da je isprobam. Jutros sam kupila lepe domaće, sočne i blago kisele jabuke i rešila da na + 35 krenem u kuhinju :) Mislila sam da 40 minuta pečenja na 180 stepeni nije nešto što će me namučiti, ali izgleda da ipak nisam imala sreće. Da li je struja slaba, ili ovaj moj novi šporet nema rernu kao stari koji je sve pekao brzo i rumeno, ali ja sam provela više od sat vremena čekajući da se ispeče na 180 stepeni :( Pita je bila bela, videlo se brašno i morala sam da pojačam na 200 stepeni, pa na 220 i da uključujem gornji i donji grejač dok nisam dobila lepo rumenu koricu.
Kolač je jednostavan, brzo se sprema do pečenja, a onda mora vaše iskustvo sa rernom da dodje do izražaja. Sledeći put ću je odmah peći na 200 stepeni bar 30 minuta, videti šta se dogadja i dopeći je do kraja. Nisam pogrešila što sam je pekla; dobili smo lepu, prhku posnu lenju pitu :)




POTREBNO:

suvi sastojci:

2 čaše brašna
2 čaše pšeničnog griza
1 čaša šećera
1 prašak za pecivo

voćni deo:

1 do 1,5 kg jabuka
1 čaša šećera
2 vanilin šećera
cimet po ukusu
3/4 čaše ulja

/ čaša je od kisele pavlake od 180 ml /


PRIPREMA:

Pomešati suve sastojke i dobro ih sjediniti.

Jabuke oprati, narendati i spojiti s ostalim sastojcima.

Suve sastojke podeliti na 3 dela, a voćne na 2 dela.

Pleh veličine 20x30 cm obložiti pek papirom, staviti trećinu suvih sastojaka i dobro utapkati kašikom da dobijete izgled kore.

Staviti pola voćnog dela, lepo ga rastanjiti i nastaviti sa redjanjem ostalih delova.

Ako vam ostane soka od jabuka, poprskati gornji suvi sloj, ili malo premazati uljem, izbosti viljuškom gornju koru i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Ako vam se čini da toliko vremena nije pita pečena, pojačajte rernu na 200 stepeni i peći pitu dok se po rhu ne zarumeni.

Prohladiti pitu, iseći je i uživati :)

недеља, 12. јул 2015.

SLADOLED

Kad dodje leto i krenu visoke tepmerature, pored voća, najčešće jedemo sladoled. Zato svaki novi recept volim da isprobam i ovo je još jedan brz i ukusan sladoled. I veoma važno; dobije se oko 2.5 kg sladoleda koji je kremast i ukusan :)



POTREBNO:

1 l mleka 3,2 % mm
1 l jogurta (što veći % mm)
500 g kristal šećera
500 g šlaga
po ukusu: 100 g mlečne čokolade, vanila, rum ili voće


PRIPREMA:

U dubokoj posudi mikserom mešati šećer i jogurt da se šećer sasvim otopi.

U velikoj i dubokoj posudi umutiti šlag s mlekom. Polako dodajte mleko i mutite da dobijete šlag koji nije puno gust, kao što je obično, ali neka vas to ne brine. Ipak je ovo sladoled i sve će se to dobro zalediti.

Usuti jogurt sa šećerom u šlag i sve polako mešajući sjediniti.

Podeliti sladoled na više manjih posuda i dodati ukuse po želji.

Čokoladu otopiti na pari i dodati u umućenu smesu.
Za vanilu sam koristila pastu od vanile.
Voće ispasirati i dodati u sladoled.

Staviti sladoled u zamrzivač i nakon 2-3 sata uživajte. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...