уторак, 29. септембар 2015.

ČORBA SA SUVIM REBRIMA

Ponekad  u sećanje prizovem neke ukuse iz detinjstva i tada se setim da je mama često spremala  čorbe, paprikaše od raznog mesa. Nekada je bilo sveže meso, zimi je to bilo suvo meso, ili kombinacija oba. Kako ona više ne može da me posavetuje, ja sam po sećanju i iskustvu spremila ovu ukusnu čorbu. Njoj se najviše obradovao suprug jer voli jela " na kašiku".


POTREBNO:

300 g suvih mesnatih rebara
200 g junećeg ribića
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 koren peršuna
malo ulja
4 krompira
po ukusu: biber, so, slatka aleva paprika
1 kašika brašna
vode po potrebi
50 ml paradajz soka

PRIPREMA:

Rebra staviti u hladnu vodu i pustiti je da proključa. Tako će izaći so i razni konzervansi i biće spremna za čorbu. Juneći ribić iseckati na krupnije kocke,
 Zagrejati ulje, dodati iseckan crni luk i šargarepu , kratko prodinstati te dodati ribić i dinstati ga oko 30 minuta uz povremeno dolivanje vode.
Nakon tog vremena dodati suva rebra, naliti vodom da prekrije meso i kuvati oko 1 sat.
Krompir oljuštiti, iseći na kocke i staviti u čorbu. Sve to kuvati još 15-tak minuta. 
Kašiku brašna i malo začinske slatke paprike razmutiti u malo vode i dodati čorbi koja vri.
Dodati paradajz sok, začiniti po ukusu i sve ostaviti još 10-tak minuta da se lagano kuva.

Vode dodajte koliko želite da vam čorba bude gusta. Mi volimo gustu, a to je već stvar ukusa.





субота, 26. септембар 2015.

ŠPANSKI PRSTI

Još jedan način spremanja pilećeg filea. Kad sam videla ovaj recept odmah mi se svideo i jedva sam čekala da ga isprobam :) Masa za pohovanje je slična orli masi, piletina bude unutra mekana a spolja ima hrskavi omotač s ukusom susama :) Poslužiti je kao predjelo uz tartar sos, majonez ili vaš omiljeni dodatak. Kod mene je bio deo ručka uz brze tikvice.

POTREBNO:

500 g mini pilećeg filea
2 jajeta
2 vršne kašike brašna
2 kašike susama
1/2 kašičice crvene ljute mlevene paprike
so, biber
kisela voda ili pivo
ulje za prženje

PRIPREMA:

Mini file preseći uzduž da se dobiju komadi širine prsta.

Od jaja, brašna, začina i soli umutiti smesu malo gušću nego za palačinke. Smesu dobro posoliti jer se meso ne soli. Po potrebi razrediti je kiselom vodom ili pivom do  potrebne gustine.

U tiganju zagrejati ulje , trebalo bi da ga bude u visini vašeg prsta, uvaljati svaki prst u brašno pa u smesu od jaja i spuštati na vrelo ulje.

Pržiti prste po 2-3 minuta sa svake strane, vaditi ih na upijajući  papirni ubrus i služiti ih još tople.




среда, 23. септембар 2015.

PAPRIKA U MEDU

Vreme je spremanja zimnice, pijace su pune dobre crvene paprike, i zašto ne probati nešto drugačiji način spremanja paprike. Mi smo oduševljeni, spremam je redovno, a nadam se da će i vas zainteresovati da je probate.

              POTREBNO:

5 kg očišćene crvene šilje paprike
1 l jabukovog sirćeta
1 kesica konzervansa
1 kesica vinobrana
150 g šećera
150 soli
150 g meda

            PRIPREMA:

Papriku oprati, ocediti od vode , isecite na polovine, pa očistite od semenki.

Skuvati rastvor od svih sastojaka. Treba da proključa.
Kroz vruć rastvor provlačiti papriku i odlagati u posudu sa poklopcem.

Prohladiti papriku par sati i slagati, zbijene što više, u čiste suve tegle.

Naliti rastvorom sa medom, pritisnuti  drvenim štapićem/najbolje od vinove 
loze/.

Povezati tegle celofanom i ostaviti na hladnom, mračnom mestu.
Mora da stoji bar tri nedelje do služenja da bi paprika upila aromu.

Probajte je i uživajte.

недеља, 20. септембар 2015.

JUNEĆA ČORBA

Kad prodju letnje vrućine i krene jesen poželimo nešto toplo i na kašiku :) Prvo što pomislim je neka supa ili čorba, ovog puta je to juneća čorba :)


                                            POTREBNO:

             300 g junetine
             1 glavica crnog luka
             ulje
             1 veća šargarepa
             1 peršun koren
             1 paškanat
             2 manja krompira
             1 l vode
             so, biber, začin
            2 kašike brašna

                       PRIPREMA:

       Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati sitno iseckano meso i sve zajedno propržiti da meso promeni boju.Naliti vodom, dodati sitno iseckano povrće, malo soli i neko zrno bibera.
Kuvati na tihoj vatri 1-1,5 sat ili dok meso ne omekša. Krompir oljuštiti i sitno iseckati, staviti u čorbu i kuvati dok ne omekša.
Kad krompir omekša čorba je gotova i samo je treba dodatno malo zgusnuti brašnom.
Izmešati brašno s malo vode i dodati čorbi, začiniti biljnim začinom po ukusu i ostaviti još 10-tak minuta da se sve kuva.

Čorbu možete začiniti i umućenim žumancetom s kiselom pavlakom ili pavlakom za kuvanje, a služiti uz limun koji čorbi da poseban ukus.



субота, 05. септембар 2015.

NAJBRŽE KNEDLE SA ŠLJIVAMA

Volimo knedle, a sad je sezona šljiva, i da ne bih kuvala krompir, pasirala i sve tako redom, ja najčešće koristim ovaj recept uz neznatnu izmenu kod mrvica. Mi volimo krupnije mrvice, one kupovne su baš sitne i brzo pregore tokom prženja, tako da uvek ostavim hleb da bude od 2-3 da bih mogla da napravim mrvice od njega.


                                              POTREBNO:
               testo za knedle:
            120 g pirea iz kesice
             400 ml hladne vode
            3 kašike ulja
            1 jaje
            prstohvat soli
            200 g brašna

             mrvice:
            stari hleb za mrvice
            ulje
            šećer
 

                                            PRIPREMA:


             Od sastojaka za knedle napraviti srednje tvrdo testo koje se ne lepi za ruke.

             Šljive, po mogućstvu požegače jer su najukusnije i taman dovoljno sitne da vam knedle ne budu prevelike, oprati i krpom osušiti. Ja ih ostavljam cele, a vi možete vaditi košticu i u nju staviti po manju kocku šećera.
           
             U dublju šerpu staviti vodu da se zagreje do ključanja dok vi pravite knedle.
             Rukom otkidati loptice veličine oraha, na dlanu rastanjiti testo, ubaciti šljivu i kotrljanjem napraviti lopticu.
         
             Kad voda proključa spuštati pripremljene knedle i kuvati ih 10- tak minuta ili dok ne isplivaju na površinu.

              Na ulju propržiti isitnjen stari hleb da dobijete rumene mrvice.
           
              Knedle vaditi rešetkastom kašikom, spuštati u vatrostalnu posudu i posipati prženim mrvicama.

             Još tople služiti uz šećer i cimet po ukusu.
             Od ove količine dobijete 30 knedli.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...