среда, 28. октобар 2015.

PILEĆI PAPRIKAŠ SA KNEDLAMA

Poznato je da se u Vojvodini često spremaju razni paprikaši, nekada su sa krompirom a nekada sa knedlama ili noklama. Bilo koje meso da odaberete, ja uglavnom biram junetinu ili piletinu, dobićete jedno ukusno jelo koje će vaši ukućani s uživanjem pojesti. Dogodiće vam se da će knedle prve pojesti, ali ovde ih ima sasvim dovoljno jer sam ih pravila od 2 jajeta.



           POTREBNO:

     4 batka
     1 crni luk
     1 šargarepa
     malo ulja
     1 kašika brašna
     1 kašika slateke začinske paprike
      biljni začin po ukusu
      vode po potrebi

       Knedle:
     2 jajeta
     2 kašike ulja
     1 kašika vode
     2 kašike griz brašna
     2 kašike oštrog pšeničnog brašna

           PRIPREMA:

     Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan luk da postane staklast. Dodati iseckanu šargarepu, batake i sve kratko propržiti uz okretanje bataka da se blago zapeku.

Doliti 1 šolju vode, smanjiti temperaturu na srednju i u poklopljenom sudu, uz povremeno dolivanje vode po potrebi, dinstati meso dok ne odmekne.

Napraviti hladnu zapršku tako što ćete pomešati brašno i papriku, dodati malo hladne vode i sve to dodati u paprikaš. Doliti vode da bataci ogreznu i, kad jelo provri, malom kašikom spuštati prethodno umućeno testo za knedle.

Paprikaš kuvati još 5-10 minuta dok knedle ne isplivaju na površinu.
Poslužiti paprikaš topao uz sezonsku salatu.







четвртак, 22. октобар 2015.

SEMENKASTA INTEGRALNA PITA

Volim da isprobavam recepte koji naginju ka zdravoj hrani, a ovo je jedna takva pita :)
Prhko testo, fil od sira i spanaća i semenke su baš dobra kombinacija.




          POTREBNO:

             Testo:

150 g integralnog speltinog brašna
80 g belog brašna
80 g lomljenih semenki ( suncokret, golica, kikiriki, lan )
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
100 g butera
100 ml hladne vode


             Fil:

150 g sveže blitve ili spanaća
125 g sira ( švapski ili sremski )
100 g kisele pavlake ili milerama
po potrebi soli
2 jajeta
2 kašičice susama

          PRIPREMA:

Sve sastojke za korice staviti u činiju za mešenje, sjediniti ih i umesiti testo. Podeliti ga na dva dela, svaki uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na najmanje pola sata (možete ga umesiti i dan ranije).

Blitvu dobro oprati, prosušiti i sitno iseckati (nema potrebe da se blanšira, koristi se sveža).
U činiji izmešati sir, mileram, so, jaja, susam pa dodati iseckanu blitvu i dobro izmešati. 

Iseći dva pek papira u veličini pleha u kome će se pita peći (okrugli od 28 cm ili 20x30).
Posuti ih brašnom i na svakom razvući testo. 
Prvi deo testa zajedno sa papirom preneti u pleh, izbockati viljuškom i preko njega staviti nadev.
Zatim preneti drugi deo testa preko nadeva i odlepiti pek papir.
Izbockati ga viljuškom i "ušuškati" preko nadeva.

Pitu peći na 180 stepeni, vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
Sačekati da se prohladi pa tek onda iseći i servirati.

* Pre nego što počnete sa pripremom testa, semenke blago ispeći na teflonskom tiganju i izlomiti u avanu ili secku. 







среда, 21. октобар 2015.

PEČENI KESTEN

Kad dodje jesen i pojavi se kesten na pijaci, odmah mi zamiriše na njih. Ovo je kućna varijanta pripreme, kesten se lepo ispeče i eto razloga da i sami pokušate.


Uzeti kesten, količina je oko 1 kg, staviti ga 30 sekundi u hladnu vodu, dobro ga rukama oprati od prljavštine, izvaditi iz vode, osušiti ga na krpi i zaseći nožem na više mesta ili preko sredine. 
Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti kesten u dublji pleh, ubaciti u rernu i peći 30 minuta. Nakon tog vremena kesten bi trebalo da je pečen. 
Probati najkrupniji, ako je pečen izvaditi ih sve iz rerne. Ako nije pečen, isključiti rernu i ostaviti ih još 5 minuta. Pečeni kesten prekriti čistom krpom da se malo potpari i lakše ljušti.

UŽIVAJTE.


уторак, 20. октобар 2015.

TURSKA TESTENINA

Recept je isproban od drage SIBINKE i ne znam zašto ovakav naziv. Ali, jelo je ukusno, neobično po kombinaciji i brzo se sprema :)



                                     POTREBNO:

                 200 g testenine po izboru
                 1 crni luk
                 200 g mlevene junetine
                 1 veća tikvica
                 1 kašičica slatke začinske paprike
                 so i biber po ukusu
       
                     PRELIV:

                   300 g grčkog jogurta
                   1 čen belog luka
                   peršunov list po želji
                   maslinovo ulje


                            PRIPREMA:

        Prvo se pripremi preliv. Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno iseckani beli luk da zamiriše. Dodati ga u jogurt, dodati sitno iseckan peršunov list, so i biber po ukusu. Preliv ostaviti u frižideru da se ohladi dok pripremite ostalo.

Dok se testenina kuva, na malo ulja prodinstati sitno iseckan crni luk, dodati mleveno meso i pržiti dok ne promeni boju. Začiniti slatkom paprikom i dodati izrendanu tikvicu te sve zajedno prodinstati još 5 minuta i začiniti po ukusu.

Testeninu procediti, preliti mesom i po vrhu dodati preliv od jogurta. Poslužiti toplo.
Ovo je mera za 2 osobe.





                         

понедељак, 19. октобар 2015.

MENAŽ- BANANA KOCKE

Kad podjem u kupovinu potrebnih sastojaka za kolače, ne moram ni da zapisujem koju čokoladu kupiti. Ruka mahinalno krene ka MENAŽ čokoladi. Oduvek se u našoj kući kupovala ova čokolada: prvo ju je mama koristila, a sada ja i naše poverenje je za ceo život. Bilo je dana kad sam želela da uštedim na čokoladi, naročito ako je bila veća količina za slavu, ali bih se uvek na kraju pokajala jer rezultat nije bio zadovoljavajući. Zato više ne eksperimentišem, ne gledam druge čokolade, a zadovoljna lica i pohvale degustatora su pravo merilo kvaliteta. Nijedna druga čokolada kolačima ne daje takvu punoću ukusa, boju fila i sjajnu i glatku glazuru kao MENAŽ čokolada.


MENAŽ je naša najstarija i najpoznatija čokolada za kuvanje (nastala 1922. godine). Ona poseduje bezvremenski kvalitet i karakter- uspela je da tokom decenija zadrži vrhunski kvalitet i besprekornu reputaciju brenda.
MENAŽ je sinonim za čokoladu za kuvanje.
MENAŽ je potrebno uklopiti u savremene kulinarske trendove i pozicionirati ga kao vrhunsku čokoladu za kuvanje kojoj su verovale naše bake i mame ( jer zna se ko najbolje kuva), a koji rado koriste i savremene domaćice.
MENAŽ- crna čokolada, koja se tako lepo topi,savršenog kvaliteta, tradicionalno se koristi za spremanje najboljih poslastica, a štanglice predstavljaju posebnu prednost kada je potrebno brzo i lako odmeriti količinu.
Zahvaljujući savršenim karakteristikama- visokom procentu kakaoa i manjem udelu šećera- MENAŽ je idealan za grickanje, topljenje, kuvanje i mešanje sa najrazličitijim sastojcima koji se mogu zamisliti.



Za koru:
4 jajeta 
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa

Za fil:
2 jajeta
6 kašika šećera
3 kašike brašna
1 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
100 g MENAŽ čokolade
250 g margarina sa ukusom vanile
3 banane
2 kesice šlaga
2 dl mineralne vode

PRIPREMA:

Kora:

Odvojiti žumanca od belanaca i umtiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi.
Dodati polako žumanca i sve sjediniti. Dodati brašno i kakao i varjačom nežno promešati da se sve sjedini.
Pravougaonu tepsiju dimenzija 30x20 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu. Poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Fil:
U odgovarajućoj posudi sjediniti, jaja, šećer, brašno, mleko i vanilin šećer. Kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne dobije gust krem.
Pri kraju kuvanja dodati izlomljenu MENAŽ čokoladu i nastaviti sa mešanjem. Kad se čokolada otopi, skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U ohladjen fil dodati omekšao margarin i narendane banane pa umutiti mikserom.
Preko kore premazati fil, lepo ga poravnati pa odozgo premazati šlag koji ste umutili sa mineralnom vodom.
Kocke dobro ohladiti pa poslužiti.


Sa MENAŽOM svaki kolač ispadne ukusan; koristite vrhunsku čokoladu za kuvanje za vrhunske rezultate- nemojte rizikovati i trošiti novac i vreme na kolače koji će na kraju ispasti osrednji: čokolada za kuvanje koju koriste profesionalci: čokolada sa izuzetnom reputacijom.

MENAŽ  ZAUVEK.
.

   

                                                 

недеља, 18. октобар 2015.

PILEĆA ČORBA SA KARFIOLOM

Ovo je jedna mesna čorba obogaćena povrćem, idealna za početak raskošne gozbe ili kao samostalni obrok. Meni je ovo bio ručak, ništa više nije trebalo :)


                POTREBNO:
  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 1 manja glavica karfiola
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 50 g graška
  • 1 jaje
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • 1 kašika gustina
  • 1, 5 l vode
  • po želji peršunov list, limun
  • malo ulja
  • po ukusu so, biber, biljni začin


        PRIPREMA:


Crni luk, šargarepu i piletinu iseći na kockice, a karfiol iskidati na manje cvetove.

Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati šargarepu i pileće meso te sve zajedno kratko propržiti.
Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
Kada je piletina napola dinstana, doliti vodu i ostaviti da proključa.
Potom dodati karfiol i grašak te nastaviti sa kuvanjem dok svi sastojci ne omekšju.


Pred kraj kuvanja dodati mešavinu gustina sa malo vode i  umućeno jaje sa pavlakom za kuvanje. Ostaviti da sve još malo krčka da se dobije željena gustina i začiniti po ukusu začinima.

Služiti uz sok od limuna i iseckani list peršuna.

уторак, 06. октобар 2015.

GULAŠ SA KROMPIROM

Odavno nisam pravila ovaj vojvodjanski gulaš, a danas sam ga se setila i pripremila kao nekada mama :)
Potrebno vam je juneće i svinjsko meso od plećke, može i malo masnoće da bude na njemu, sprema se na masti i baš sam se iznenadila ukusu. Izbacila sam skoro potpuno, iz zdravstvenih razloga, mast iz upotrebe, ali za ovakva jela vredi malo zažmuriti i "zgrešiti".

POTREBNO:

500 g mesa (mešavina junetine i svinjetine od plećke)
1 kašika masti
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
1 koren peršuna
vode po potrebi
so, biber, slatka aleva paprika
1 kašika paradajz pirea
4 veća krompira
1 kašika brašna
biljni začin

PRIPREMA:

Na zagrejanoj masti prodinstati sitno iseckan luk, dodati iseckanu šargarepu, koren peršuna i meso isečeno na kocke.
Na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje i dolivanje  vode po potrebi, dinstati meso oko 1 sat.
Krompir iseckati  na kocke ili krupnije kolutove, dodati mesu, posoliti i pobiberiti po ukusu.
Doliti tople vode da jelo tek malo prekrije i još 15-tak minuta sve zajedno dinstati dok krompir odmekne.
Nakon toga razmutiti 1 kašiku brašna s malo aleve paprike u hladnoj vodi i takvu hladnu zapršku spustiti u jelo, sve dobro promešati i ostaviti da krčka još 5-10 minuta na srednjoj temperaturi.
Po želji dodati 1 kašiku paradajz pirea, može i bez toga, dodati još malo biljnog začina po ukusu  i
ostaviti jelo na toploj ringli još 10- minuta.

Poslužiti uz salatu po želji i uživati. Prijatno!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...